Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ομογενής έγραψε το σενάριο στη νέα ταινία του Ράσελ Κρόου

Ομογενής έγραψε το σενάριο στη νέα ταινία του Ράσελ Κρόου

Στη νέα ταινία του Ράσελ Κρόου, που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Σίδνεϊ το σενάριο υπογράφει ο Ομογενής Ανδρέας Αναστάσιος (Andrew Anastasios), ενώ παίζει και ο 11χρονος ομογενής Ντίλαν Γεωργιάδης.

Η ταινία με τίτλο «The Water Diviner» που σκηνοθετεί για πρώτη φορά ο Ράσελ Κρόου έχει λάβει μέχρι στιγμής θετικές κριτικές .
Η ιστορία εξελίσσεται στο 1919, με κεντρικό ήρωα έναν Αυστραλό πατέρα, που ταξιδεύει στην Τουρκία, προκειμένου να βρει τους δύο γιους του, αγνοούμενους μετά τη μάχη της Καλλίπολης, το 1915.

Το φίλμ μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει σκηνές και από την απόβαση των Ελλήνων στη Μικρά Ασία το 1919 και από μια επίθεση, που φέρεται να έκαναν Έλληνες σε τρένο, που μετέφερε Τούρκους στρατιώτες. Μέσα στο τρένο αυτό ήταν και ο Κόνορ, ο ήρωας, που υποδύεται ο Κρόου.
Ο 11χρονος ομογενής Ντίλαν Γεωργιάδης, υποδύεται έναν Τούρκο, γι' αυτό το λόγο μάλιστα αναγκάστηκε να μάθει και λίγα τούρκικα.
«Με βοήθησε πάρα πολύ και προσπαθούσε να με διασκεδάσει. Τα πάντα τα έκανε με χιούμορ» ανέφερε ο 11χρονος για τον Ράσελ Κρόου.
Ο Andrew Anastasios, παντρεμένος με την Μέγκαν και πατέρας δύο παιδιών του Ρωμανού και της Κλεοπάτρας, βρήκε μια επιστολή που έγραψε ένας Αυστραλός, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρει τα παιδιά του που πολεμούσαν εκεί.

Το σενάριο έχει διαμορφωθεί ύστερα από έρευνα σε αρχεία και μελέτη ημερολογίων των στρατιωτών, που συμμετείχαν στη μάχη. Η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελούσε μέρος του σχεδίου του Ουίνστον Τσόρτσιλ για να βοηθήσει να περάσουν οι συμμαχικές δυνάμεις των Ρώσων από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούσε καίριο στρατηγικό σημείο για την έκβαση του A' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη εν τέλει χάθηκε για τις συμμαχικές δυνάμεις, στις οποίες πρωτοστατούσαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, με την απώλεια 8.000 στρατιωτών. Ωστόσο, για τις χώρες αυτές που τάχθηκαν στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ, ο αγώνας τους στα τουρκικά εδάφη ήταν πολύ σημαντικός για την εθνική τους υπόσταση και τη θέση τους στον παγκόσμιο πολιτικο-στρατιωτικό χάρτη.

Μάλιστα, για το 2015 προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απόβαση (και τον σφαγιασμό) των Αυστραλών στην Καλλίπολη.

Πηγη Νέος Κόσμος

Σχετικές ειδήσεις