Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Ντένης Συντήλας, δημιουργός της πλ. Αθηνών στην Αστόρια

Έφυγε από τη ζωή ο Ντένης Συντήλας, δημιουργός της πλ. Αθηνών στην Αστόρια

Την τελευταία του πνοή άφησε, έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο 84χρονος Δημοσθένης (Ντένης) Συντήλας, o οποίος, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Greek News, υπήρξε ένας θρύλος για την ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Βετεράνος τραπεζικός , ήταν ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, πρώην πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου "Ασκληπιός" και πρόεδρος της Επιτροπής "Πλατείας Αθηνών" της Νέας Υόρκης, η οποία αποτέλεσε κι έναν από τους στόχους για τους οποίους εργάστηκε σκληρά.

Για την Πλατεία μάλιστα, δήλωνε πως ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα και δήλωνε υπερήφανος μετά τη δημιουργία της και την εγκατάσταση των αντιγράφων ελληνικών αγαλμάτων πως "ξεκίνησε κάτι που θα παραμείνει εκεί για αιώνες".

Στην Πλατεία Αθηνών έζησε και μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της ζωής του, στις 19 Ιουνίου 2004, κατά την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας της Ολυμπιάδας της Αθήνας, παρουσία του δημάρχου Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, της υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά και άλλων επισήμων. Τη φλόγα παρέλαβε η εγγονή του Ντένη Συντήλα, Αλεξία Απέργη. Συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια, σήκωσε ψηλά τη δάδα, φωνάζοντας "Ζήτω ο ελληνισμός".

Μιλώντας στη GreekNews δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. "Ηταν συγκινητικότατο. Ήταν μία έκπληξη που δεν περίμενα. Είμαι πανευτυχής και δεν συγκρίνεται ακόμη κι αν κέρδιζα εκατομμύρια.... Γνωρίζετε ότι η Πλατεία Αθηνών είναι ένα έργο για το οποίο όλοι αγωνιζόμαστε και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να αναγνωριστεί ως ο ομφαλός του Ελληνισμού της Αμερικής. Αρα δικαιούμαστε να λέμε στις επόμενες γενιές ότι βάλαμε ένα λιθάρι στο οικοδόμημα αυτό".

Ο Ντένης Συντήλας γεννήθηκε στο χωριό Ελληνόκαστρο Καρδίτσας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1956. Το 1978 γνώρισε τη σύζυγό του Ρίτα (δασκάλα στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας) με την οποία απέκτησαν μία κόρη και δύο εγγόνια.

Πιστεύοντας ότι το μέλλον της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας περνούσε μέσα από την εμπλοκή στα κοινά, ίδρυσε το Σύλλογο των Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, σαν ένα οργανισμό που θα ερχόταν σε επαφή με τους τοπικούς πολιτικούς και θα έλυνε προβλήματα για τα μέλη τους. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν την εκστρατεία εγγραφής Ελληνοαμερικανών στους εκλογικούς καταλόγους, πρωτοστατώντας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μιχάλη Δουκάκη για την προεδρία των ΗΠΑ

Σχετικές ειδήσεις