Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Έλληνας γλύπτης ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στο Σπίτι Καλλιτεχνών του Σίδνεϊ

Έλληνας γλύπτης ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στο Σπίτι Καλλιτεχνών του Σίδνεϊ

Στον ειδυλλιακό κόλπο Καρς Παρκ της Κόγκαρα στο νότιο Σίδνεϊ, ιδρύθηκε πρόσφατα μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική εστία με πρωτοβουλία του ομογενή βουλευτή της περιοχής, Νίκου Βαρβαρή και Ελληνοαυστραλών δημοτικών συμβούλων του δήμου Κόγκαρα, όπου ο κ. Βαρβαρής διετέλεσε και δήμαρχος.

Στην παραλία του πανέμορφου κόλπου, που θυμίζει έντονα ελληνικό τοπίο, υπάρχει το σπίτι του δημοτικού φύλακα του πάρκου. Με την απόσυρση του φύλακα από την ενεργό υπηρεσία, ο δήμος θέλησε να το κατεδαφίσει, αφού δεν χρειαζόταν πλέον. Δυναμικά αντίθετος στην απόφαση στάθηκε ο τότε δήμαρχος κ. Βαρβαρής, ο οποίος όντας ένθερμος προστάτης των τεχνών, πρότεινε τη διατήρηση και ανακαίνιση του κτίσματος και τη μετατροπή του σε Σπίτι Καλλιτεχνών, όπου θα μπορούν να διαμένουν και να εργάζονται άνθρωποι της τέχνης για μια περίοδο δημιουργίας.

Η θαυμάσια ιδέα του στηρίχθηκε δυναμικά από όλους τους Έλληνες δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ένα εργαστήρι τέχνης που ήδη αποδίδει πλούσιους καρπούς και μάλιστα από ελληνικά καλλιτεχνικά χέρια.

Στον χώρο αυτό δημιουργεί τώρα ο Έλληνας γλύπτης Τάκης Κοζόκος και το πρώτο καλλιτεχνικό έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και παίρνει μορφή και ψυχή, είναι η μαρμάρινη Βίβλος του Αγίου Γεωργίου, ένα ανάγλυφο σε μορφή μεγάλου ανοικτού βιβλίου που στη δεξιά σελίδα απεικονίζει με θρησκευτική ευλάβεια τον Άγιο Γεώργιο έφιππο να μάχεται τον δράκο και στην αριστερή απεικονίζονται με βυζαντινή πιστότητα ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και ο Άγιος Δημήτριος «για να μην παραπονιόνται ότι τους αφήσαμε έξω, αφού συνήθως απεικονίζονται μαζί...» επισήμανε ο καλλιτέχνης.

Μεταξύ των προγραμματιζόμενων έργων του είναι και ένα μνημείο απότισης τιμής στις νοσοκόμες και στους μαχητές της Καλλίπολης. Είναι γνωστός ο ρόλος της νήσου Λήμνου, που αποτελούσε βάση για το νοσοκομείο και τις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής εκστρατείας της Καλλίπολης. Οι μαχητές του εκστρατευτικού σώματος ΑΝΖΑC αποκαλούσαν το νησί «τελευταία πύλη του παραδείσου πριν από την κόλαση» και η συμβολή της νήσου και των κατοίκων της αναμένεται να αναγνωριστεί επίσημα στις φετινές εκδηλώσεις εκατονταετηρίδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στη Λήμνο.

Σχετικές ειδήσεις