Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μόντρεαλ: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα την νεότερη ελληνική ιστορία

Μόντρεαλ: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα την νεότερη ελληνική ιστορία

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το Λαογραφικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, πρόκειται να παρουσιάσει την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, μια ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα:«Μελετώντας τις ρίζες μας, "Όσα η ιστορία υφαίνει, ο χορός με κύκλους δένει". Απ' το Βυζάντιο στο μεγάλο ξεσηκωμό».

Πρόκειται για μια σύντομη αναδρομή στους αγώνες του Έθνους για Λευτεριά και Ανεξαρτησία με πληροφορίες που πηγάζουν από το παραδοσιακό τραγούδι και κατ' επέκταση το χορό.

Στην εκδήλωση που θέτει έμφαση στον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του χορού, ένα επιτελείο αποτελούμενο από περίπου 200 χορευτές, αφηγητές, μουσικούς και τραγουδιστές, θα ανατρέξει με τα τραγούδια και τους χορούς του, πολλούς αιώνες πίσω, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη νεοελληνική ιστορία.

Αρχίζοντας το 324 μ. Χ. με τη θεμελίωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο στη θέση της αρχαίας πόλης Βυζάντιο και τελειώνοντας το 1830 μ.Χ., όπου με το γνωστό Πρωτόκολλο του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Σχετικές ειδήσεις