Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

To AHI διαμηνύει στη Κύπρο πως οι ΗΠΑ θέλουν στοιχεία για την εθνική άμυνά της

To AHI διαμηνύει στη Κύπρο πως οι ΗΠΑ θέλουν στοιχεία για την εθνική άμυνά της

Η αμερικανική Βουλή ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτεμντ , έκθεση για την αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπωςενημέρωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκος Λαρυγγάκης τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής αφού ανέφερε ότι ο κ. Λαρυγγάκης επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο της μελέτης των προβλημάτων στις διαχρονικές σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, εξήρε την πολύτιμη συνδρομή και συνεισφορά του Ινστιτούτου στην προαγωγή των συμφερόντων Κύπρου και Ελλάδας μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Το Ινστιτούτο ενεργεί και δρα όχι μόνο για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέροντας ότι η ορθή στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στις όποιες αμφισβητήσεις, εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις καλώς νοούμενες πολιτικές των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι με την αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου συζητήθηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα το θέμα του αδικαιολόγητου εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια αμυντικού υλικού.

Πρόκειται για ένα εμπάργκο που ισχύει αδικαιολόγητα από το 1974, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς οι ΗΠΑ εξίσωσαν το θύμα με το θύτη.

Ο κ. Λαρυγγάκης είπε πως το Ινστιτούτο εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να επέλθει επιτυχής λύση στο Κυπριακό. Ανέφερε πως η επιβολή του εμπάργκο στα αμερικανικά όπλα προς την Τουρκία, που διήρκεσε τρία χρόνια, μέχρι την άρση του από τον Πρόεδρο Κάρτερ, ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών του Ινστιτούτου.

Ο κ. Λαρυγγάκης είπε ότι σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της αμερικανικής Βουλής Εντ Ρόις, ο κ. Ρόις ενημερώθηκε ότι συνεχίζει να υφίσταται το εμπάργκο όπλων, κάτι το οποίο δεν γνώριζε.

Του παραδόθηκε το λεκτικό της νομοθεσίας και βάσει αυτού την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε σε ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου, σχετική εισήγηση από τον κ. Μπιλάρακη, είπε ο κ. Λαρυγγάκης, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί την αρχή, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα για άρση του παράνομου εμπάργκο σε μια χώρα που προσφέρει πολλά στην Αμερική και για τη σταθερότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Αμερική στα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή, που συγκροτούν το μέτωπο σταθερότητας είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, αναφέροντας ότι αυτή η θέση προωθείται στην Ουάσιγκτον και σε όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λαρυγγάκης ανέφερε ότι η εισήγηση που τέθηκε είναι όπως ζητηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η υποβολή εντός 90 ημερών έκθεσης για τη δυνατότητα αποτελεσματικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδεχόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί για την άρση του εμπάργκο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις