Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Για διαφθορά κατηγορείται ομογενής καθηγητής στη Νέα Υόρκη

Για διαφθορά κατηγορείται ομογενής καθηγητής στη Νέα Υόρκη

Σε δίκη παραπέμπεται ο ομογενής καθηγητής Αλεν Καλόγερος, πρώην σύμβουλος του Αντριου Κουόμο, καθώς του αποδόθηκαν κατηγορίες περί διαφθοράς, όπως και στον στενό φίλο και πρώην ανώτερο σύμβουλό του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τζόζεφ Περκόκο

Ο κ. Καλόγερος, πρώην πρόεδρος του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επέβλεπε τα αναπτυξιακά οικονομικά προγράμματα του κ. Κουόμο στην Ανω και Δυτική Νέα Υόρκη.

Επιπρόσθετα, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε να ασκήσει δίωξη σε 6 διευθυντικά στελέχη εταιρειών που συνεργάζονταν επιχειρηματικά με την πολιτεία και -όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς- είτε δωροδοκούσαν τον κ. Περκόκο για να απολαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία, είτε συνωμοτούσαν με τον κ. Καλόγερο ώστε να είναι αυτοί που θα εξασφάλιζαν τα πολυτελή συμβόλαια κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Παρόλο που η απόδοση κατηγοριών σημαίνει πως η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η έρευνα έχει διευρυνθεί ώστε να στοχοποιήσει και άλλους υπαίτιους, αναφέρει η «New York Times».

Ο δικηγόρος του κ. Καλόγερου, Μάικλ Μίλερ, δήλωσε πως ο πελάτης του «έχει αφιερώσει τη ζωή του» στην επιστήμη και την οικονομική ανάπτυξη. «Είμαστε αισιόδοξοι πως στο τέλος της διαδικασίας το δικαστήριο θα συμπεράνει πως δεν έχει διαπράξει εγκλήματα», σημείωσε ο κ. Μίλερ στη δήλωσή του.

«Αυτή η υπόθεση είναι μια πραγματική αποτυχία», είπε ο Μπάρι Μπέρερ, δικηγόρος του κ. Περκόκο. «Θα το αποδείξουμε κατά τη διάρκεια της δίκης», πρόσθεσε.

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης», ο κ. Καλόγερος είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο ως ύποπτος για τη χειραγώγηση της διαδικασίας μέσω της οποίας το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του οποίου ηγείτο, παραχωρούσε πολυτελή συμβόλαια σε λίγους επίλεκτους κατασκευαστές του Μπάφαλο, του Αλμπανι και των Συρακουσών, των οποίων οι εκτελεστικοί διευθυντές χρεώθηκαν επίσης με κατηγορίες.

Συνεργαζόμενος συχνά με έναν λομπίστα, τον Τοντ Χόουϊ, πρώην σύμβουλο του κ. Κουόμο, ο κ. Καλόγερος είχε θεωρηθεί υπαίτιος για τη σύνταξη και την αναθεώρηση αρκετών αιτήσεων με σκοπό να ευνοηθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές. Μεταξύ αυτών ήταν ένας κοιτώνας του Πανεπιστημίου, ένα ερευνητικό κτίριο στην πανεπιστημιούπολη και δύο που συνδέονται με τεράστια κατασκευαστικά συμβόλαια στις Συρακούσες και το Μπάφαλο.

Η απόδοση κατηγοριών ήρθε μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση του Αντριου Κουόμο για προτάσεις περί αναθεώρησης της δεοντολογίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ενός αξιωματούχου στο γραφείο του, ο οποίος θα επανεξετάσει όλα τα πολιτειακά συμβόλαια.

«Είναι μια εμφανώς στενάχωρη κατάσταση για μένα», ανέφερε ο κ. Κουόμο σε δήλωσή του την Τρίτη. «Τώρα θα αναλάβει δράση το δικαστικό σύστημα και όλοι όσοι βρεθούν ένοχοι για καταπάτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης θα πρέπει και είναι σίγουρο πως θα τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις