Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

New York Post: Πρέσβειρα της θεραπευτικής μεθόδου μέσω ηλεκτροσόκ η Κίτι Δουκάκη

New York Post: Πρέσβειρα της θεραπευτικής μεθόδου μέσω ηλεκτροσόκ η Κίτι Δουκάκη

Στην 80χρονη σύζυγο του Μαικλ Δουκάκη, Κίτι, και την μέθοδο που κατάφερε να την βγάλει από την κατάθλιψη, αλλά και να σταματήσει το ποτό, αναφέρεται άρθρο της New York Post.

Οταν ο Μάικλ Δουκάκης έχασε τις προεδρικές εκλογές του 1988, η σύζυγός του, Κίτι, επηρεάστηκε τόσο πολύ που ακόμα και όταν ο ομογενής πολιτικός επέστρεψε στη δουλειά του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, συνέχισε την αλόγιστη χρήση αλκοόλ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «New York Times».

Το ποτό συγκάλυπτε μία χρόνια κατάθλιψη, η οποία τελικά οδήγησε την κ. Δουκάκη να στραφεί στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία, γνωστή επίσης και ως θεραπεία του ηλεκτροσόκ ή ECT.

Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν είχε ιδέα ότι αυτή η μέθοδος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται. Αλλά, λόγω της απελπισίας της από την αποτυχία των άλλων μεθόδων θεραπείας, όπως η λογοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά, αποφάσισε το 2001 στην ηλικία των 64ων, να στραφεί στη θεραπεία του σοκ.

Προς έκπληξή της, ήταν επιτυχημένη. «Ενιωσα ζωντανή», έγραψε μετά την πρώτη της θεραπεία η κ. Δουκάκη, η οποία αφού εξήλθε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ξάφνιασε τον Μάικλ ζητώντας του να βγούνε έξω για δείπνο.

«Ημουν τόσο σοκαρισμένος που παραλίγο να μου φύγει το τιμόνι από τα χέρια», είχε πει ο κ. Δουκάκης. «Είχα αφήσει αυτή τη γυναίκα στο νοσοκομείο το προηγούμενο βράδυ σε πολύ κακή κατάσταση», είχε προσθέσει.

Πλέον, 15 χρόνια μετά, η οικογένεια Δουκάκη έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της μεθόδου της ηλεκτροσπασμοθεραπείας. Ωστόσο, η ηλεκτροσπασμοθεραπεία δεν είναι μια διαδικασία «μια και έξω», γράφει η «NYT».

Η κ. Δουκάκη, 80 ετών, εξακολουθεί να λαμβάνει θεραπεία συντήρησης κάθε επτά ή οκτώ εβδομάδες. Ανέφερε, επίσης, ότι είχε ήσσονος σημασίας κενά μνήμης, αλλά παραδέχθηκε ότι η θεραπεία είχε εξορίσει τους δαίμονές της, καθώς και δεν έπινε πια, δεν κάπνιζε, ούτε λάμβανε αντικαταθλιπτικά.

Η κ. Δουκάκη εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της σε αυτού του είδους την θεραπεία, δημοσιεύοντας το 2006 το βιβλίο «Shock: The Healing Power of Electroconvulsive Therapy» («Σοκ: Η θεραπευτική δύναμη της ηλεκτροσπασμοθεραπείας»), το οποίο έγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο Λάρι Τάι (Larry Tye).

Στις μέρες μας ο κύριος και η κυρία Δουκάκη αφιερώνουν το χρόνο τους ως πρεσβευτές του ECT. Διατηρούν υποστηρικτικές ομάδες στο Βικτωριανό σπίτι τους έξω από τη Βοστώνη, διαχειρίζονται την ιστοσελίδα ecttreatment.org και απαντούν σε ανθρώπους που ζητάνε συμβουλές. Η κ. Δουκάκη πραγματοποιεί και ομιλίες ανά τη χώρα και στο εξωτερικό.

«Εχω πολλά πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων», αναφέρει στη «ΝΥΤ» η κ. Δουκάκη.
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πως το ηλεκτροσόκ αμβλύνει την κατάθλιψη, έστω και προσωρινά σε πολλούς ανθρώπους.
Στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο που προκαλεί έναν σύντομο σπασμό. Το αποτέλεσμα είναι σαν να επανεκκινείς έναν υπολογιστή, λένε εκείνοι που είχαν θετικά αποτελέσματα.

Απόδοση Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης

Σχετικές ειδήσεις