Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αποκαλυπτική επιστολή του Πρωτοσυγκέλου Αρχιεπισκοπής ΗΠΑ για το ροζ σκάνδαλο με τον ομογενή ιερέα

Αποκαλυπτική επιστολή του Πρωτοσυγκέλου Αρχιεπισκοπής ΗΠΑ για το ροζ σκάνδαλο με τον ομογενή ιερέα

Λεπτομέρειες για το ροζ σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον π. Λουκά Μελαχρινό, αναφέρει οΠρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, στην επιστολή του προς την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου του Hempstead Λονγκ Αϊλαντ.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον «Εθνικό Κήρυκα Ν. Υόρκης» η επιστολή αναφέρει: «σε αργία από κάθε ιεροπραξία έθεσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον π. Λουκά Μελαχρινό, ιερατικό προϊστάμενο της επιφανούς κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στην πόλη Hempstead του Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο σεξουαλικής φύσεως».

Εν τω μεταξύ, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος στην επιστολή του, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2017, την οποία έστειλε προς τον βοηθό ιερέα π. Κωνσταντίνο Ursache και «στους αγαπητούς ενορίτες του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου» έπειτα από την αποκάλυψη του «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2017 για τον ιερέα Μελαχρινό, επιβεβαιώνει επακριβώς το δημοσίευμά μας και αναφέρει τα εξής σε μετάφραση του «Ε.Κ.»: «Αγαπητοί μου, με βαριά καρδιά επικοινωνώ μαζί σας αναφορικά με μία πολύ λυπηρή κατάσταση η οποία επηρεάζει άμεσα την κοινότητά σας».

Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος αποκαλύπτει στην κοινότητα, πως «τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ο π. Λουκάς ήλθε να με δει για να με πληροφορήσει ότι την Κυριακή επικοινώνησε μαζί του κάποιος ντέντεκτιβ από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ο οποίος του ζήτησε να πάει στον Αστυνομικό Σταθμό. Προφανώς, νωρίτερα την ίδια ημέρα κατατέθηκε καταγγελία εναντίον του για ακατάλληλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες που έκανε προς γυναίκα.

Σύμφωνα με τον π. Λουκά, ο ντεντέκτιβ είπε στα πρόσωπα που έκαναν τις καταγγελίες πως εφόσον δεν είχε συμβεί τίποτε το παράνομο, η Αστυνομία δεν θα αναλάμβανε κάποια δράση. Ωστόσο, ο ντεντέκτιβ κάλεσε τον π. Λουκά για να τον πληροφορήσει για τις καταγγελίες που είχαν γίνει στην Αστυνομία».

Στην επιστολή του ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος αναφέρει επίσης, πως «βάσει του υπάρχοντος κανονισμού της Αρχιεπισκοπής αναφορικά με τέτοια περιστατικά, ο π. Λουκάς ετέθη αμέσως σε αργία έως ότου ερευνηθεί πλήρως το θέμα, εξεταστούν τα τεκμήρια ώστε να ληφθούν να αναγκαία μέτρα».

Σε άλλο σημείο, λέγει: «σας παρακαλώ να γνωρίζετε πως παρόλο ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δεχθεί καμία επίσημη καταγγελία εκ μέρους κανενός, εκλαμβάνομε όλα τα παρόμοια περιστατικά πολύ σοβαρά και άσχετα αν είναι παράνομα ή όχι, υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας συμπεριφοράς ο οποίος αναμένεται να ακολουθείται από τους κληρικούς».

Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος τονίζει το μέγεθος της δυσκολίας για όλους και ξεχωρίζει την πρεσβυτέρα του π. Μελαχρινού και τα παιδιά του. Γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του πως «αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για όλους και οι σκέψεις και οι προσευχές μας στρέφονται κατ’ αρχήν και πρωτίστως σε όλους όσοι επηρεάζονται απευθείας, ιδιαιτέρως στην πρεσβυτέρα και τις τρεις θυγατέρες τους, καθώς επίσης και στη γυναίκα (στην οποία έστελνε τις άσεμνες φωτογραφίες) και σε οιαδήποτε άλλο πρόσωπο το οποίο πιθανόν να έχει επηρεασθεί από την κατάσταση».

Προσθέτει στην επιστολή του πως «στιγμές σαν και τούτη απαιτούν να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων ως κοινότητα πίστεως και αντί να κρίνουμε, να προσευχόμαστε για ίαση και δύναμη για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Εν τω μεταξύ, ο ιερέας Μελαχρινός θα πάει να δει ειδήμονα. Ο Επίσκοπος Αντώνιος στην επιστολή του πληροφορεί την κοινότητα ότι «ο π. Λουκάς εθελουσίως συμφώνησε αμέσως να αρχίσει να βλέπει κάποιον ειδικό για αξιολόγηση ούτως ώστε να αποφασίσουμε για τις κατάλληλες ενέργειες. Γνωρίζω ότι είναι βαθειά πονεμένος για ό,τι έχει συμβεί και για το γεγονός ότι η ζωή της κοινότητας, την οποία έχει υπηρετήσει πιστά επί σχεδόν 14 χρόνια, έχει επηρεαστεί τα μέγιστα».

Προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις πολλών ενοριτών, οι οποίοι είχαν επισημάνει προβλήματα στην ιερατεία του π. Μελαχρινού στην κοινότητα, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος ανέφερε, πως «ενώ η αρχική αντίδραση μερικών ίσως να θέτει ερωτηματικά για την ‘γνησιότητα’ της ιερατείας του, η πεποίθησή μου είναι ότι αγαπά (ο π. Μελαχρινός) την Εκκλησία και την ιεροσύνη, αλλά όπως κι άλλοι άνθρωποι πίστεως ανά τους αιώνες πέφτουν σε μία στιγμή αδυναμίας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος ζητά όλοι να προσευχηθούν. Αναφέρει συγκεκριμένα πως «σας ζητώ να ενώσετε τις προσευχές σας μαζί μου να ικετεύσουμε τον Πανάγαθο και Ελεήμονα Κύριο μας να επιδαψιλεύσει σε όλους εκείνους που εμπλέκονται απευθείας και επίσης σε σας τους πιστούς της αγαπημένης μας κοινότητας του Αγίου Παύλου, την χάρη και την αγάπη Του».

Τονίζει επίσης, πως «είμαστε στην αρχή της έρευνάς μας και έως ότου καταστούν γνωστά όλα τα τεκμήρια, ζητώ από όλους σας να μην επιδίδεστε σε υποθέσεις και αργόσχολες συζητήσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για τη ζωή των εμπλεκομένων και επίσης για τη ζωή της κοινότητας». Συνάμα κάνει έκκληση αν κάποιος έχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση να επικοινωνήσει μαζί του.

Συγκεκριμένα, έγραψε πως «αν κάποιος από την κοινότητα έχει έγκυρες πληροφορίες σχετικές με αυτό το περιστατικό ή οποιοδήποτε απρεπή επικοινωνία, οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γραφείο μου».

Υπογράμμισε πως «σας θερμοπαρακαλούμε και σας ζητούμε όπως ‘για το καλό της κοινότητας’ όλοι να επικεντρώνουν τις ενέργειές τους στο να εργάζονται από κοινού για να ξεπεραστεί αυτή η στιγμή πρόκλησης, η οποία αναμφίβολα κλονίζει την πίστη των ανθρώπων μας. Χωρίς αμφιβολία αποστολή του Πονηρού (του Διαβόλου) είναι να απομακρύνει τους ανθρώπους από τον Θεό και την Πίστη τους και να υποβαθμίζει το έργο της Εκκλησίας».

Εν κατακλείδι καλεί τους ενορίτες να συγχωρήσουν τον π. Μελαχρινό για τις πράξεις του. Ανέφερε επί λέξει τα εξής: «Εργασθείτε με όλη σας την καρδιά και με όλο σας το μυαλό και με όλη σας τη δύναμη να συγχωρήσετε τον π. Λουκά για τις πράξεις του και να διατηρήσετε την ειρήνη, την αγάπη και την αρμονία που είναι τα ορόσημα των ανθρώπων του Θεού της Καινής Διαθήκης και τα οποία έχουν διακρίνει τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου όλα αυτά τα πολλά χρόνια».

Σχετικές ειδήσεις