Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στην Καλιφόρνια συγκέντρωσε Ομογενείς από όλη την Αμερική

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στην Καλιφόρνια συγκέντρωσε Ομογενείς από όλη την Αμερική

Γέμισε με Ελλάδα η Καλιφόρνια στο 41ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών, το οποίο έγινε στην πόλη Σαν Ντιέγκο.

Το διοργάνωσε η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου και το τίμησε και φέτος με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος.

Τρεις και πλέον χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν έχοντας κατακλύσει κυριολεκτικά το ξενοδοχείο «Town & Country Resort» στην πόλη του Σαν Ντιέγκο.

Οι χιλιάδες των παρευρεθέντων χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τα παιδιά όλων των ηλικιών που χόρευαν με μεράκι και καμάρι ντυμένα με τις πολυποίκιλες ενδυμασίες τους, ενώ το χειροκρότημα εντάθηκε όταν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος άρχισε να σέρνει πρώτος τον χορό και συγκεκριμένα τον καλαματιανό και ακολουθούσαν τα παιδιά.

Ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης: «Δεν μπορείτε να φαντασθείτε τι γίνεται, κοσμοσυρροή, παιδιά, νέοι, νέες, γονείς, συγγενείς. Υπάρχουν οκτώ κατηγορίες χωρισμένες σε δύο υποδιαιρέσεις για τα μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά». Εξήγησε ακόμα πως «κάθε χορευτικό συγκρότημα χορεύει δύο φορές και συναγωνίζονται».

Τονίζεται ότι συμμετείχαν και συναγωνίστηκαν εκατό και πλέον χορευτικά συγκροτήματα από την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Χαβάη, τη Νεβάδα, το Ορεγκον και την Ουάσιγκτον, ενώ θα συμμετάσχουν και παιδικές χορωδίες από ολόκληρη τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Ο π. Παντελεήμων ανέφερε ότι «γίνονται σεμινάρια από κληρικούς και λαϊκούς τα οποία είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. Υπάρχουν σεμινάρια για την Ιεραποστολή, για την Οικογένεια, οπότε όταν τα παιδιά τελειώνουν τις χορευτικές τους παραστάσεις πηγαίνουν στα σεμινάρια. Ακόμη, υπάρχουν και πωλητές με εκκλησιαστικά είδη, περίπτερα διαφήμισης όπως του Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής, Project Mexico, του Ιονικού Χωριού. Γίνονται επίσης Ιερές Ακολουθίες».

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στην Καλιφόρνια είναι το μεγαλύτερο στο είδος του σ’ ολόκληρη την Αμερική και όχι μόνο. Ο π. Παντελεήμων είπε πως «τα παιδιά χορεύουν παντού, όχι μόνο όταν είναι η σειρά τους να συναγωνιστούν. Εδώ έξω που υπάρχει ένα άνοιγμα χορεύουν, στους διαδρόμους του ξενοδοχείου».

Το θέμα του Φεστιβάλ φέτος είναι «Ολοι για Ενα», πράγμα το οποίο υπογραμμίζει το συλλογικό έργο και την ενότητα, αμφότερα είναι πολύ σπουδαία στοιχεία γι’ αυτή τη διακονία.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ όλοι οι παρόντες χορευτές, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλοι καλούνται να βοηθήσουν στην προετοιμασία 41.000 γευμάτων για τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Feeding Children Everywhere», ο οποίος καταπολεμά την πείνα των παιδιών στην Αμερική.

Οι Αρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου στο δείπνο το βράδυ του Σαββάτου αναφέρθηκαν στη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Κυριακή τελέστηκε Θεία Λειτουργία στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου χωρητικότητας πέντε χιλιάδων ατόμων.

φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Σχετικές ειδήσεις