Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ελληνας αρχιτέκτονας θέλει να αλλάξει τον ορίζοντα της Ν.Υόρκης...

Ελληνας αρχιτέκτονας θέλει να αλλάξει τον ορίζοντα της Ν.Υόρκης...

Η Νέα Υόρκη ήταν πάντα παραμυθένια με τους ουρανοξύστες της. Η τρέχουσα τάση μεταξύ των αρχιτεκτόνων που εργάζονται στην πόλη είναι να κατασκευάσουν, αστραφτερούς, υπέρψηλους, λεπτούς πύργους. Μία νέα πρόταση που αντιστοιχεί σε αυτό το πρότυπο παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα σχεδόν.

Ενας Ελληνας αρχιτέκτονας, ο Ιωάννης Οικονόμου, ιδρυτής της «Oiio», που έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, θέλει να το αλλάξει αυτό. Το αρχικό ερώτημα της ομάδας του ήταν «τι θα συμβεί αν αντικαταστήσουμε το ύψος με το μήκος; Τι θα συμβεί αν τα κτίριά μας είναι μεγάλα σε μήκος αντί για ψηλά;».

Το αποτέλεσμα είναι ένα σχέδιο το οποίο η «Oiio» έχει βαφτίσει ως «The Big Bend» (Η μεγάλη κλίση/κύρτωση, όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά).


«Θα είναι το πιο μεγάλο σε μήκος κτίριο στον Κόσμο και το σχέδιο μοιάζει σαν μία μίξη της ‘Gateway Arch’ στο Σεν Λιούις και κάτι που βγήκε από το ‘Blade Runner’. Αν ο στόχος για ένα ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη είναι να στέκει ψηλά στον ορίζοντα, τότε αυτό το σχέδιο προϋποθέτει πως η απάντηση δεν είναι να πιέσουμε για ύψος, αλλά καλύτερα για εναν που ‘λέει μία καλή ιστορία’ (σ.σ. προσφέρει και κάτι παραπάνω)», ανέφερε το σχετικό άρθρο.


Ο κ. Ιωάννης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά πως «πόλεις έχουν καταστεί μία δεξαμενή συναισθημάτων και συμβολισμών, που κατατίθενται καθημερινά από τους κατοίκους τους». «Οι αρχιτέκτονες είναι πλέον ελεύθεροι από τους παλιούς περιορισμούς και είναι έτοιμοι να παλέψουν με το ύφασμα της πόλης, που αποτελείται από στρώματα το ένα επάνω στο άλλο, φτιαγμένα από νοήμα και μνήμη».

Από το να χτιστεί γρήγορα ένας τεράστιος, λεπτός πύργος που μόνο προσελκύει το μάτι στον ουρανό λόγω του ύψους του, ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει πως είναι δουλειά των αρχιτεκτόνων να «βγάλουν προς τα έξω τα συναισθήματα που έχει κληρονομήσει η πόλη».


Το σχέδιο «The Big Bend» στοχεύει να αποτελέσει πρόκληση για το πρότυπο των κατακόρυφων κτιρίων, αμφισβητώντας το αισθητικό κόστος της γραμμής του ορίζοντα της Νέας Υόρκης που έρχεται με την υπάρχουσα τάση των μεγαλύτερων κατασκευών της πόλης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Οικονόμου το κτίριο θα τοποθετηθει στην 57th Street, μόλις νότια στο Central Park και θα είναι άμεσα σε «σύγκρουση» με τους πύργους εκεί, τόσο ως προς το σχέδιο, όσο και ως προς τη φιλοσοφία, κατέληγε το σχετικό άρθρο.

Απόδοση Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης

Σχετικές ειδήσεις