Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Χαμός σε ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ-Ιερέας αφόρισε την ταμία του συμβουλίου-παραιτήθηκε όλο το ΔΣ

Χαμός σε ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ-Ιερέας αφόρισε την ταμία του συμβουλίου-παραιτήθηκε όλο το ΔΣ

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, π. Ιωάννης Κέτσαμ (Ketchum), αφόρισε (excommunicated) εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας «επί ανυπακοή στην Εκκλησιαστική Αρχή, τον ιερέα της ενορίας» την κυρία Παρασκευή Γαλάνη, ταμία του συμβουλίου.

Η τελευταία είναι σύζυγος του κ. Ιωάννη Γαλάνη, πρώην ύπατου προέδρου της ΑΧΕΠΑ. Η κοινότητα έχει αναστατωθεί, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την ενορία στην οποία έγινε το σκάνδαλο κλοπής χρημάτων από τον τότε ιερέα της Δημήτριο Ντόκο από Τράστ ενορίτισσας.

Αρχικά ο π. Κέτσαμ προέβη στον αφορισμό της κυρίας Γαλάνη το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου προφορικώς, αλλά ο σύζυγός της, ο κ. Γαλάνης, ο οποίος είναι δικηγόρος ζήτησε να τον στείλει και γραπτώς, πράγμα που έκανε ο ιερέας. Την απαγορεύει «να προσέλθει στο Άγιο Ποτήριο να κοινωνήσει επί ένα μήνα, να επιδείξει μετάνοια και να ζητήσει συγχώρεση από τον Κύριο».

Η κυρία Γαλάνη είναι επί 47 χρόνια μέλος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διετέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ υπήρξαν ομαδικές παραιτήσεις εννέα μελών του κοινοτικού συμβουλίου από τα δέκα πέντε που το συγκροτούν, όπως προκύπτει από επιστολή τους που έστειλαν στα μέλη της κοινότητας με ημερομηνία 10 Απριλίου 2017.

Οι παραιτηθέντες είναι οι εξής: Κλέμενς Στοέκι πρόεδρος, μέλος 52 χρόνια, Κωνσταντίνος Ζέρβας αντιπρόεδρος ισόβιο μέλος, Ντένα Ταφ, γραμματέας ισόβιο μέλος, Παρασκευή (Πατρίσια) Γαλάνη, Πίτερ Πάπας ισόβιο μέλος, Ρόμπερτ Μπουσσέ 30 χρόνια, Ματ Τάρας 50 χρόνια, Τζιν Ράιτ 38 χρόνια και Λέσα Πότου 38 χρόνια.

Στην επιστολή τους τα παραιτηθέντα μέλη αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα, πως, «έπειτα από πολλή προσευχητική σκέψη και μελέτη, εμείς τα υπογράφοντα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης ενορίας του Ευαγγελισμού παραιτούμαστε από τις 17 Απριλίου, 2017».

Αναφέρουν επίσης πως «για αρκετό καιρό τώρα είναι φανερό σε μας και πιστεύουμε και στους περισσότερους από εσάς πως υπάρχουν σοβαρά θέματα στη ζωή και στη διοίκηση της εκκλησίας του Ευαγγελισμού».

Γράφουν επίσης πως «προκειμένου να υπάρξει ίαση και αποκατάσταση της αγαπητής εκκλησίας μας προτείνουν νέα ηγεσία τόσο για καινούργιο ιερέα, όσο και καινούργιο Επίσκοπο».

Υπενθυμίζεται ότι Μητροπολίτης Σικάγου είναι ο Ιάκωβος, πλην όμως την Μητρόπολη διοικεί ουσιαστικά ο πρωτοσύγκελος, Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος κ. Κλέμενς Στοέκι (Stoecki), ο οποίος είναι οδοντίατρος, είπε στον «Ε.Κ.» πως «μας είπε ο ιερεύς Κέτσαμ ότι υπάρχει κάποιος δωρητής ο οποίος θέλει να δώσει 92 χιλ. δολάρια με τον όρο να παραιτηθεί από το συμβούλιο ένα μέλος του».

Στην αρχή αρνήθηκε να αναφέρει το όνομα, αλλά όταν του είπαμε ότι πρόκειται για την κυρία Γαλάνη, το επιβεβαίωσε. Τονίζεται ότι ο π. Κέτσαμ δεν είπε στο συμβούλιο ποίος είναι ο δωρητής.

Ο κ. Στοέκι είπε ότι «πριν έξι εβδομάδες στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του συμβουλίου ο π. Κέτσαμ επιτέθηκε λεκτικώς (στην κ. Γαλάνη) και ζήτησε να παραιτηθεί. Στις 23 Μαρτίου είχαμε ανοικτή συνεδρίαση του συμβουλίου, η κ. Γαλάνη απουσίαζε σε διακοπές. Άρχισε ο ιερεύς να λέγει για την κυρία Γαλάνη ότι πρέπει να παραιτηθεί διότι ο δωρητής δεν θα δώσει τα χρήματα με τα οποία θα πληρώναμε την οικονομική συνεισφορά στην Αρχιεπισκοπή για το έτος 2017. Στη συνέχεια στράφηκε εναντίον μου ότι είμαι απαράδεκτος, ότι είμαι ντροπή για την εκκλησία».

Είπε επίσης ότι «το Σάββατο του Λαζάρου οι κυρίες της Φιλοπτώχου ετοίμαζαν το γεύμα για την Κυριακή των Βαΐων, ο π. Κέτσαμ πήγε στην κουζίνα και επιτέθηκε λεκτικώς στην κυρία Γαλάνη μπροστά στις άλλες γυναίκες λέγοντας ότι θα την αφορίσει. Της ζήτησε να πάει στο γραφείο του μόνη της, εκείνη αρνήθηκε να πάει μόνη της διότι τον φοβάται και ήθελε να πάρει κάποιες γυναίκες μαζί της, αλλά ο ιερεύς αρνήθηκε και αμέσως την αφόρισε. Κι έτσι παραιτηθήκαμε κι εμείς. Θέλαμε να ισχύσει από τις 17 του μηνός, αλλά ο ιερεύς είπε θα ισχύσει αμέσως δώστε τα κλειδιά και να κάθεστε στα στασίδια δεν σας θέλω στο νάρθηκα».

Η κοινότητα φθίνει. Ο κ. Στοέκι είπε ότι «πριν δέκα χρόνια η κοινότητα είχε 800 οικογένειες, σήμερα 275, ενώ μέχρι τώρα έχουν πληρώσει 180. Οι άνθρωποι αρνούνται να έλθουν στην εκκλησία. Αυτή η κοινότητα έχει καεί, δεν μπορεί να καεί πιο πολύ».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις