Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πάσχα 2017: Εθιμο της ημέρας ταξιδεύει από την Ικαρία στην ξενιτιά της Αυστραλίας

Πάσχα 2017: Εθιμο της ημέρας ταξιδεύει από την Ικαρία στην ξενιτιά της Αυστραλίας

Για συνεχή 15η χρονιά τα μέλη της Πανικαριακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, ετοιμάζονται να στρώσουν και πάλι το μεγαλύτερο πασχαλινό τραπέζι της παροικίας, για να γιορτάσουν όλοι μαζί, τη Λαμπρή.

«Στο αγαπημένο μας νησί, την Ικαρία, είναι έθιμο σε πολλά από τα χωριά να τρώνε όλοι οι συγχωριανοί μαζί με τον παπά, τον χωροφύλακα και τον δάσκαλο», λέει στην εφημερίδα "Νέος Κόσμος Αυστραλίας", ο κ. Ηλίας Μαυρογιώργης, ταμίας της Πανικαριακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει υιοθετήσει το έθιμο να ανοίγει τις πόρτες της αίθουσάς της και να υποδέχεται όλους τους συμπαροίκους την ημέρα της Λαμπρής, στρώνοντας το πιο μεγάλο γιορτινό τραπέζι.

«Για μας είναι σημαντικό να γίνουμε και πάλι μια μεγάλη, αγαπημένη παρέα και να γιορτάσουμε όλοι χαρούμενοι, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό ένα συγκινητικό έθιμο από το νησί μας εδώ στη ξενιτιά. Φέτος μπορώ να πω ότι η συμμετοχή των συμπαροίκων έχει ήδη φτάσει τα 160 άτομα και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται, κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί βλέπουμε τον κόσμο να αγκαλιάζει το έθιμο και να το αποζητά κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο» εξηγεί με ενθουσιασμό ο κ. Μαυρογιώργης.

Με τη βοήθεια των εθελοντών και μελών της Αδελφότητας, η ημέρα είναι πάντα γεμάτη πασχαλινές λιχουδιές, εδέσματα και φυσικά παραδοσιακά ικαριώτικα φαγητά «για να πάρουν όλοι μια γεύση από το παραδοσιακό ικαριώτικο Πάσχα».

«Εννοείται ότι οι εθελοντές μας ετοιμάζουν παραδοσιακά γεύματα για να θυμούμαστε εμείς οι παλιοί και να μαθαίνουν και οι νεότεροι τις παραδόσεις μας, αλλά και να γεύονται λιχουδιές του νησιού μας» καταλήγει ο κ. Μαυρογιώργης.