Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Της κακομοίρας στην κυβέρνηση

«Κόκκινα» δάνεια: Της κακομοίρας στην κυβέρνηση

Άρθρο του βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου

Αν δεν επρόκειτο για την ζωή των Ελλήνων και για την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων δανειοληπτών, σίγουρα θα προκαλούσε το γέλωτα η παρατεταμένη κατάσταση πανικού που έχει καταλάβει τα υψηλότερα επίπεδα της Κυβέρνησης.

Η γνωστή ταινία με το «Ζήκο» θα πήγαινε γάντι για το φιλόδοξο Νίκο Δένδια, που αφού εγκαταστάθηκε ως «Μεσσίας και αναμορφωτής» του έργου του Κωστή Χατζηδάκη, λίγο πριν μετακινηθεί στο Υπουργείο «δώρο» Εθνικής Άμυνας, είπε να μας παρουσιάσει-κληροδοτήσει τη συσσωρευμένη «γνώση» του στον τομέα της «ανάπτυξης» με ένα «γονατογράφημα-λύση» στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των «Κόκκινων Δανείων».

ΣΟΚ στο Μαξίμου αναφέρουν οι εφημερίδες. Ο Σαμαράς έξαλλος με τον φερόμενο ως δελφίνο του που σαν να μην του έφθανε η προαγωγή στο ΥΠΕΘΑ, τον «καπέλωσε» κανονικά αφού έσπευσε να προδικάσει τη διευθέτηση ενός καυτού κοινωνικά θέματος, την οποία ήθελε να καρπωθεί επικοινωνιακά το Μαξίμου!

Είναι να μην αγανακτούν οι πολίτες αφού βλέπουν τους κυβερνήτες γαντζωμένους στις καρέκλες να παίζουν καθημερινά με τις ζωές μας;

Ο κ. Δένδιας μία ώρα πριν «αράξει» στο νέο του Υπουργείο μας είπε ότι ουσιαστικά τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο για το αν μια επιχείρηση θα μπορέσει εν τέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα λεγόμενα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα έχουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα δε με την Ένωση Δανειοληπτών και Καταναλωτών με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, ουσιαστικά προτείνει να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κατσέλη, που ορίζει επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου και αντίστοιχο κούρεμα του δανείου, αλλά να αποπληρωθεί το δάνειο στο σύνολό του, ώστε να μην ζημιωθούν το κούρεμα οι τράπεζες.

Η απαίτηση όμως των Τραπεζών από τους δανειολήπτες να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα ληφθέντα δάνεια με τους όρους, που είχαν διαμορφωθεί πριν το 2010, παρά το γκρέμισμα της οικονομίας και των διαθεσίμων εισοδημάτων τους είναι απολύτως ανήθικη, αντί-επιχειρηματική και αντίθετη σε κάθε έννοια δικαιοσύνης, αφού αυτές οι ίδιες οι Τράπεζες διασώθηκαν έως σήμερα με συνεχείς κεφαλαιοποιήσεις και με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου δηλαδή όλων μας.

Περαιτέρω μια τέτοια πρόταση παραβλέπει ότι η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων δανείων αποτελεί μέλος του συνολικού προβλήματος χρέους στη χώρα και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το ορθό είναι μαζί με το “κούρεμα” των κόκκινων δανείων του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνει και “κούρεμα” του δημοσίου χρέους. Μόνο έτσι υπάρξει συνολική και ισόρροπη ελάφρυνση της οικονομίας.

Να γιατί το ΧΡΙΚΑ υιοθετεί πολλά από τα στοιχεία της θέσης του κ. Βαρουφάκη, που λέει ότι παράλληλα με το ταυτόχρονο “κούρεμα” θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία επενδυτική κίνηση απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χώρα μας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Και επαυξάνω με όλες μου τις δυνάμεις στην τοποθέτηση ότι πάνω σε αυτούς τους στόχους θα πρέπει να χτιστεί μία εθνική συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν ενδιαφέρει λοιπόν κανέναν πλέον τι λέει ο κ. Δένδιας στην άποψη-ρύθμιση του για το θέμα των ληξιπρόθεσμων δανείων μία ώρα πριν «αράξει» στο νέο του Υπουργείο, που θα του προσφέρει καλύτερη πολιτική προοπτική βουλευτικής επανεκλογής αλλά και ανέλιξης στο κόμμα. Γιατί ούτε στο Εθνικής Άμυνας θα μακροημερεύσει! Γιατί οι εκλογές θα έρθουν τόσο σύντομα και σίγουρα όσο και το νέο έτος!

Γιατί αυτή η Κυβέρνηση μοιάζει με το καστ της γνωστής κωμωδίας του παλαιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Πρωθυπουργός ως «μεγαλομπακάλης» υποχρέωσε τον Υπουργό πρώην Ανάπτυξης, που μόλις είχε προαχθεί σε Υπουργό Άμυνας, στη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα των «συμπληρωματικών δηλώσεων», που υποβάθμισαν την ρύθμιση σε «προσωπική άποψη»!

Είναι όμως άκρως επικίνδυνοι οι «υποκριτές-συντελέστες» αυτής της Κυβέρνησης. Γιατί με τις πράξεις τους προκαλούν ένα ακόμη κυβερνητικό ναυάγιο με θλιβερές επιπτώσεις για την κοινωνία.

Γιατί μας αφήνει όλους και όλες στον αέρα, λίγες μόλις εβδομάδες μέχρι την εφαρμογή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στις αρχές του Γενάρη του 2015.

*Ο Ν. Νικολόπουλος είναι Βουλευτής Αχαΐας, συνεργάζεται με την ΚΟ των ΑΝΕΛ και είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος