Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τι είναι ο Κώδικας Άμεσων Συναλλαγών (ΚΑΣ)

Του Γιώργου Γκαντζιά - Καθηγητή Πολιτιστικής Πολιτικής και Διοίκησης – Νέες Τεχνολογίες, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η πολιτισμική και οικονομική κρίση στις χώρες της ΕΕ οφείλεται στην κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας, στην αύξηση της ανεργίας και στην αδυναμία του θεσμικού πλαισίου να ενσωματώσει άμεσα τις δυναμικές αλλαγές του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Τα δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης καθώς και τα οικονομικά μοντέλα διαχείρισης του χρέους των χωρών του Νότου αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πολιτισμική και οικονομική κρίση, γιατί δεν έχουν αναπτύξει ευέλικτους μηχανισμούς ψηφιακής ρευστότητας για την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εποχή της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης οι περικοπές των μισθών, η φορολόγηση χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό για την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς, τα κόκκινα δάνεια των πολιτών/επενδυτών/καταθετών και η διάβρωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα οδηγούν σε αδιέξοδο τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε. Ειδικότερα, η ανθρωπιστική κρίση που αναδύεται και αρχίζει να καθιερώνεται στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εθελοντικές προσπάθειες των ΜΜΕ και της Εκκλησίας χωρίς ένα συντονισμένο και ενιαίο προγραμματισμό από την κυβέρνηση που να εγγυάται τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των αναφερόμενων προσπαθειών.

Στη σημερινή εποχή το στοίχημα των τραπεζών είναι να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών/επενδυτών/καταθετών την οποία είχαν κερδίσει τον 20ον αιώνα. Οι τράπεζες, και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών/επενδυτών/καταθετών οφείλουν όχι μόνο να εγγυηθούν τις καταθέσεις, αλλά κυρίως να διαμορφώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας της ψηφιακής οικονομίας με τη δημιουργία του καινοτόμου και πρωτοποριακού μηχανισμού ψηφιακής ρευστότητας που ονομάζεται "Κώδικας Αμέσων Συναλλαγών" (ΚΑΣ).

Ο αναφερόμενος μηχανισμός, ΚΑΣ, είναι πολύ πιθανόν να βοηθήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τράπεζες να λειτουργήσουν ως ρυθμιστές-εγγυητές των ψηφιακών συναλλαγών υψηλής ασφάλειας οι οποίες θα πραγματοποιούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να λειτουργούν στις σημερινές συνθήκες κρίσης με το συμβατικό τραπεζικό σύστημα. Ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ είναι το ψηφιακό σύστημα που διασφαλίζει τα δικαιώματα συναλλαγής των οικονομικά αδυνάτων και αποτελεί τη πιθανή λύση για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς.

Ειδικότερα, το συμβατικό τραπεζικό σύστημα με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανόν να συμφωνήσει στο να δημιουργηθεί ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ που θα διασφαλίζει και θα εγγυάται τις καθημερινές συναλλαγές των οικονομικά αδύνατων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες ως εγγυητές–ρυθμιστές των καθημερινών συναλλαγών θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μέσου του ηλεκτρονικού κωδικού ΚΑΣ την απαιτούμενη ψηφιακή ρευστότητα στην ελεύθερη αγορά ώστε οι άστεγοι, οι άνεργοι και οι άποροι να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές ψηφιακά από κεντρικά σημεία ή κόμβους (portals) διανομής των αγαθών (προϊόντων και υπηρεσιών).

Ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ για τους οικονομικά αδυνάτους αποτελεί μια πιθανή λύση του προβλήματος ρευστότητας που μπορεί να υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση ώστε να αποφύγουμε ακραίες αντιδράσεις των πολιτών/επενδυτών/ καταθετών στους επόμενους μήνες. Ο μηχανισμός ψηφιακής ρευστότητας που ονομάζεται "Κώδικας Αμέσων Συναλλαγών" (ΚΑΣ) αποτελεί μια ελάχιστη εγγύηση στους οικονομικά αδυνάτους και μια ικανοποιητική απάντηση στους δανειστές της Ελλάδας ότι οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα συνεχιστούν χωρίς να οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση την Ελλάδα.

Συμπερασματικά, προτείνουμε το μηχανισμό ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ ως πιθανή λύση τόσο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές μας οι οποίοι βαδίζουν στο δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του μηχανισμού ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ συντελούν:


- στη ψηφιακή μετάλλαξη του συμβατικού τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία μηχανισμών ψηφιακής ρευστότητας και
- στη δημιουργία του θεσμικού συστήματος για τα ψηφιακά δικαιώματα των συναλλαγών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μηχανισμού ψηφιακής ρευστότητας ΚΑΣ συμβάλλουν στη:

- διαφάνεια στις περικοπές των δαπανών
- άμεση απόδοση των φορολογικών υποχρεώσεων
- επιβράβευση των φορολογικά συνεπών
-καταπολέμηση της "σκιώδους οικονομίας" ή του μαύρου χρήματος
-ψηφιακή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε κρίση
-δημιουργία της "Ψηφιακής Ασπίδας" καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία παρέχει προστασία στους αστέγους, τους ανέργους και τους απόρους.