Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η νέα Ελλάδα να φτιαχτεί με μοντέρνο design, βάσεις και φαντασία.

Η νέα Ελλάδα να φτιαχτεί με μοντέρνο design, βάσεις και φαντασία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει στο εσωτερικό της χώρας με την ένθερμη συμπαράσταση των πολιτών, ενώ στο εξωτερικό αυξάνονται οι πιέσεις από τους εταίρους μας για την υπογραφή ενός τρίτου συμβολαίου-δανείου, για την ομαλή ροή της χρηματοδότησης μας.

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, αλλά η πλειοψηφία ενέκρινε τις επιλογές του πρωθυπουργού και του άναψε το «πράσινο φώς» να προχωρήσει μπροστά.

Η πορεία είναι δύσκολη, αλλά πάντοτε στο μυαλό της συγκυβέρνησης πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια εξόδου από τη κρίση και νέες μορφές χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα το μεγάλο είναι η διαχείριση της καθημερινότητα του λαού και η προσέλκυση νέων επενδυτών που θα πειστούν ότι η πατρίδα μας τους εξασφαλίζει μακροχρόνια σταθερότητα και εξασφάλιση των επενδύσεων τους.

Στις διαρκείς συναντήσεις και επαφές που θα υπάρξουν με την Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ, τα επιχειρήματα μας να είναι συγκεκριμένα και να χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και συνέπεια. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας, αν διακρίνουν «φυγή προς τα εμπρός», έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας ακόμη μηχανισμός χρηματοδότησης για να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα δημόσια έργα στην χώρα μας. Αυτό δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και ισχυροποιεί τη χώρα μας στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς πολλών αναλυτών, πήγε αρκετά καλά στις διαπραγματεύσεις επιτυγχάνοντας ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές λιτότητας.
Σημαντικότερο στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελούν οι δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρόβλημα δεν ήταν αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τελείως το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντίθετα, το ζήτημα ήταν αν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε μεγαλύτερη λιτότητα με ανέφικτα για τη πατρίδα μας πρωτογενή πλεονάσματα από ότι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα η νέα συγκυβέρνηση δεν υποχώρησε, καθώς επετράπη ευελιξία για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και ασάφεια σε ότι αφορά τα επόμενα χρόνια.

Η νέα πολιτική ηγεσία έβαλε τέλος, προσωρινά, στο κύκλο της διαρκώς αυξανόμενης και μη αντιμετωπίσιμης λιτότητας, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλη την Ευρώπη, η οποία, παρά τα όποια θετικά στοιχεία τον τελευταίο καιρό δεν έχει κατορθώσει να παραγκωνίσει το φάντασμα του αποπληθωρισμού.

Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δε τρομάζει από εκβιασμούς, ούτε έχει διάθεση να μη πληρώσει τα χρέη του. Απαιτεί σεβασμό από τους λαούς της Ευρώπης για τη μακροχρόνια φτώχεια και εξαθλίωση που βιώνει και μικρή πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει τα πλεονάσματα που απαιτούνται και να αποπληρώνει τα χρέη του. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την αύξηση των εσόδων της χώρας μας. Επενδύσαμε πολλά στο τουρισμό και η συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εμπλεκόμενων φορέων δε πρέπει να πάει χαμένη.

Τώρα είναι η στιγμή του ξηλώματος κάθε ξεπερασμένης νοοτροπίας και αντίληψης. Να χτιστεί μια νέα Ελλάδα όπως την ονειρεύεται η νέα γενιά.