Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πολιτική λύση για τη κρίση, κι όχι πακέτα διάσωσης

Πολιτική λύση για τη κρίση, κι όχι πακέτα διάσωσης

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά η επιθυμητή λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη. Ορισμένοι στη νέα κυβέρνηση εξακολουθούν να σκέφτονται κομματικά και όχι εθνικά. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να είσαι εγκλωβισμένος σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που είναι ξεπερασμένες, με το να ασκείς σοβαρή διοίκηση σε κρατικό επίπεδο.

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη

Τα περιθώρια στενεύουν, η χώρα οφείλει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας πολεμούν με το χειρότερο τρόπο. Όλα αυτά απαιτούν έντονη διπλωματία και κινητικότητα για να αποφευχθούν λάθη, που ίσως θα είναι μοιραία αργότερα.

Η νέα συγκυβέρνηση έχει καλές προθέσεις, αλλά έντονη αδυναμία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της στο εσωτερικό της χώρας. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει αλλάξει κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Οι ρυθμοί παραγωγής έργου οφείλουν να γίνουν πιο έντονοι και να καλυφθεί ταχύτατα το χαμένο διάστημα των διαβουλεύσεων.

Ξεκινά η τουριστική περίοδος και ακόμη συζητούν για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όταν τα πακέτα έχουν κλείσει εδώ και μήνες με τους ξένους πράκτορες. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν, το μόνο που μπορεί να φέρει άμεσα και αυξημένα έσοδα.

Το ευρώ έχει προκαλέσει μια κρίση στα ισοζύγια πληρωμών της Ευρώπης, όπως ακριβώς και ο κανόνας του χρυσού το 1920. Τα δύο αυτά ιστορικά παραδείγματα έχουν μία μεγάλη διαφορά: ότι στη σημερινή κρίση έχουν δοθεί τεράστια πακέτα διάσωσης, που αντί να βοηθήσουν τις χώρες που τα έλαβαν να βρουν το βηματισμό τους, τις οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση.

Τα πακέτα κατάφεραν να ανακουφίσουν την Ευρωζώνη, αλλά με ένα πολύ σημαντικό κόστος: όχι μόνο επέτρεψαν σε επενδυτές να αποφύγουν το κόστος των εσφαλμένων αποφάσεών τους, αλλά έδωσαν στις υπερτιμημένες οικονομίες του νότου την ευκαιρία να αποφύγουν την υποτίμηση μέσω της σχετικής πτώσης των τιμών των προϊόντων τους. Από τις χώρες που βρέθηκαν σε κρίση, μόνο η Ιρλανδία κατόρθωσε να ανακάμψει κι ο λόγος είναι ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε το 2006, τότε που δεν υπήρχαν προγράμματα διάσωσης, κι η χώρα το αντιμετώπισε με τις δικές της δυνάμεις.

Η Ελλάδα με τα τεράστια δάνεια που έχει πάρει, έχει χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ και η ανεργία εκτινάχθηκε από το 11% στην αρχή της κρίσης, στο 27% σήμερα. Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μία ένωση μεταβιβάσεων, όπου ο Βοράς θα δίνει περισσότερη πίστωση στο Νότο και μετά θα παραιτείται από τις αξιώσεις του; Η πρόταση που είχαμε συζητήσει πριν μερικούς μήνες για απόσυρση του χρέους κατά 50% στην ΕΚΤ, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μας.

Σκέψεις και προτάσεις υπάρχουν πολλές, το ζήτημα είναι να ακολουθηθούν οι σωστές πολιτικές που θα συγκλίνουν στη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αφήνουν τους λαούς να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Προτάσεις για εγγύτερο οικονομικό συντονισμό, ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης παρουσίασε η Πορτογαλία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν το πορτογαλικό έγγραφο, το οποίο έχει τίτλο: «Το χαμένο κομμάτι του πάζλ της οικονομικής και νομισματικής ένωσης: Συντονισμός της οικονομικής πολιτικής».

Η κίνηση αυτή των Πορτογάλων έρχεται πριν την διάσκεψη που θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ, τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου αναμένεται να εξεταστούν σχέδια για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το έγγραφο έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι γιατί η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, που αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημόνιο ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης της, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν ανάμεσα στους σκληρότερους επικριτές της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία διεκδικεί χαλάρωση των όρων της δικής της διάσωσης.

Οι καιροί αλλάζουν και απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι λαοί δεν αντέχουν άλλα μέτρα λιτότητας και απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους ένα καλύτερο μέλλον μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις