Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μαργαρίτης: Οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν πιστοληπτική κρίση

Μαργαρίτης: Οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν πιστοληπτική κρίση

Η επιστροφή των θεσμών είναι πραγματικότητα και η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αύξηση των κρατικών εσόδων και μείωση της ανεργίας.

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Ο λαός τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού βλέπει ότι οι δανειστές είναι απαιτητικοί και δεν υποχωρούν.

Η πατρίδα μας καλείται να βγει από το αδιέξοδο με γενναίες αποφάσεις και ένα συγκροτημένο ελληνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί οφείλουν να αντιληφθούν τη κρισιμότητα των στιγμών και να προχωρήσουν σε συνθετικές πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Οι διαφωνίες γύρω από το θέμα της Ελλάδας απειλούν την Ευρωζώνη, για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζουν πολλοί. Οι ατελείωτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Όταν ανταμώνουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, θα έπρεπε πρωτίστως να συζητούν για τις λύσεις που θα βγάλουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τα αδιέξοδα.

Όπως αναφέρει μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας του 1/3 των μελών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να διασωθούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, της οποία το χρέος ανέρχεται σε 2,35 τρις. ευρώ. Σε σύγκριση με τα 322 δισ. ευρώ της Ελλάδας, γίνεται αντιληπτό που πρέπει να εστιάσουν οι ηγέτες της Ευρώπης και με ποιο δυναμικό τρόπο οφείλουν να αντιδράσουν.

Το Eurogroup αντί να ασχοληθεί εκτενέστερα με το θέμα του χρέους αυτών των κρατών-μελών της ΕΕ, επιβάλλει κυρώσεις στη πατρίδα μας και προσπαθεί να καλύψει τα αδιέξοδα που δημιούργησε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί το κύρος της ΕΕ από μικρούς ηγέτες που αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία θα γίνουν εκλογές τους επόμενους μήνες και θα συζητιέται το ελληνικό πρόγραμμα με ιδιαίτερες εντάσεις από όλα τα κόμματα. Θα υπάρχουν προεκλογικές συγκρούσεις που δε θα επιτρέπουν στη χώρα μας να βρίσκει παράλληλες διεξόδους που θα βελτιώνουν τα οικονομικά της. Όσο το επενδυτικό κλίμα στη πατρίδα μας θα παραμένει κακό, η οικονομική βοήθεια η οποία της παρέχεται από τις άλλες χώρες -μέλη της ευρωζώνης, απλά θα τη κρατά στην εντατική!!

Η Ελλάδα μπορεί και επιβάλλεται να αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Στη νοοτροπία, στη διαχείριση, στο σχεδιασμό.
Η Ελλάδα της Ευρώπης θα ανοίγει ορίζοντες και θα δίνει προοπτικές.