Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ποιοι και γιατί φοβούνται την απλή αναλογική;

Ποιοι και γιατί φοβούνται την απλή αναλογική;

Πολιτική | Ειδήσεις: Πεδίο αντιπαράθεσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει γίνει το ζήτημα της απλής αναλογικής - Ποια είναι τα επιχειρήματα αυτών που την απορρίπτουν και ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης;

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ; Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η συζήτηση γύρω από το θέμα έτσι όπως εξελίσσεται σίγουρα δημιουργεί σύγχυση στο εκλογικό σώμα και τούτο διότι η απλή αναλογική δεν προσφέρεται για μικροκομματικές σκοπιμότητες και φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις.

Ή τη θες ή δεν την θες!

Ή θα είναι απλή και άδολη ή ενισχυμένη.

Αυτά τα μεσοβέζικα «περίπου απλή αναλογική» και δηλώσεις του τύπου: «τη συζητάμε υπό προϋποθέσεις» είναι αστεία πράγματα.

Η απλή αναλογική δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι μια και καθαρή. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος.

Θυμίζουμε ότι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έντονο εσωτερικό διάλογο έφερε στη Βουλή σχέδιο νόμου για απλή αναλογική και ψήφο στα 17, επιμένοντας όμως στο όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή (για λόγους εθνικής ασφάλειας).

Απο το σημείο αυτό και μετά άρχισαν οι ανησυχίες στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό. Και ιδιαίτερα στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που την ξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, διότι φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να είναι «μικροί πρωθυπουργοί».

Και είναι να απορεί κανείς.

Αντί τα υπόλοιπα κόμματα να επικροτήσουν αυτή την ενέργεια και να βάλουν κάτω τα εκλογικά μαθηματικά της απλής αναλογικής, έχουν βγει όλοι στα... κάγκελα με βασικό επιχείρημα:

«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη για απλή αναλογική!»

Μα για σταθείτε, ποιοι είστε εσείς που ερμηνεύετε τις διαθέσεις και τις προθέσεις της ελληνικής κοινωνίας;

Δηλαδή η ελληνική κοινωνία ήταν και είναι έτοιμη για το μπόνους των 50 εδρών, για την βουλευτική και την υπουργική ασυλία, για το αφορολόγητο των βουλευτών, για τις επιδοτήσεις των ενοικίων που παίρνετε αλλά δεν είναι έτοιμη για απλή αναλογική;

Πόσο πιο αστείο επιχείρημα!

Όλοι αυτοί που μέχρι χθες μιλούσαν με στόμφο για εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, για εθνική συνεννόηση, δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για απλή αναλογική. Καταπληκτικό.

Με εξαίρεση τους συγκυβερνητικούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, αυτούς της Ένωση Κεντρώων και τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε, οι υπόλοιποι βουλευτές βγαίνουν και πετροβολούν την κυβερνητική πρόταση.

Γιατί στελέχη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν σενάρια τρομολαγνίας και μιλούν για φόβους ακυβερνησίας;

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην ελληνική πολιτική ιστορία» υποστηρίζουν ορισμένοι και αναφέρονται στο 1926, στο 1932 και στο 1950.

Γελάνε και τα τσιμέντα δηλαδή.

Μιλάμε για ταραγμένες περιόδους που ουδεμία σχέση έχουν με τη σημερινή εποχή.

Για να μην κοροϊδευόμαστε: Η απλή αναλογική δε συμφέρει ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε κανέναν.

Έχει όμως ένα ισχυρό επιχείρημα: Θα φέρει το λαό προ των ευθυνών του για να σταματήσει το παραμυθάκι των «κοψοχέρηδων», όλων αυτών που ενώ ψηφίζουν μετά γυρίζουν και λένε «δεν έκοβα το χέρι μου καλύτερα;».

Τα δήθεν σενάρια ακυβερνησίας που θα δημιουργηθούν είναι εξίσου αστεία αφού οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποδημήσει εις τας αιωνίους μονάς.

Λυπάμαι που θα σας το πω αλλά εις τας αιωνίους μονάς έχει ήδη αποδημήσει και η αυτοδυναμία κι ας μην θέλετε κάποιοι να το πιστέψετε.

Αν οι επερχόμενες εκλογές γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι ένα ισχυρό crash test και για την κοινωνία και για το πολιτικό προσωπικό και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και για τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταλάβουν τα ελληνικά κόμματα ποια είναι η πραγματική απήχηση που έχουν στην εκλογική βάση και θα είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνουν επιτέλους οι πολυπόθητες ανασυντάξεις τόσο στο χώρο της Δεξιάς, όσο και στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και επιτέλους αυτός ο ρημαδιασμένος τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Πώς θα αλλάξει σελίδα αν δεν γίνουν τέτοιες Συνταγματικές αλλαγές;

Πώς θα σπάσουν οι «καρέκλες»; Πώς θα σπάσει η οικογενειοκρατία;

Ειλικρινά ελπίζω ο Τσίπρας να μην κάνει πίσω σε αυτό το θέμα, άλλως το κλειστό πολιτικό status quo θα παραμένει η άμμος στα γρανάζια της προόδου.

Να το πάει μέχρι ρίζα. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τις αναλογούν και να πουν την αλήθεια στο λαό.

Να πούνε στα ίσια: «Εμείς γουστάρουμε μπόνους έδρες, γιατί έτσι...».

Και μετά να πάει ο λαός να τους ψηφίσει.

Η χώρα δέχθηκε ένα ισχυρό οικονομικό σοκ το οποίο την έχει παγώσει, την έχει θέσει σε κατάσταση «μηχανικής υποστήριξης».

Ο μόνος τρόπος για να φύγει μπροστά είναι να επέλθει ένα ισχυρό πολιτικό σοκ εκδημοκρατισμού.

Να αισθανθεί ο πολίτης ότι βρίσκεται μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι αποφασίζερι ο ίδιος για το μέλλον των παιδιών του.

Σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ακούγεται εντόνως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα το θέσει το θέμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Και εκεί θα μάθουμε πλέον ανοικτά τι πρεσβεύει ο καθένας και τι θέλει απο το λαό.

Απλά και άδολα...

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook , στο Instagram και στο Τwitter

Σχετικές ειδήσεις