Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σύγχρονος Καιάδας για τα ΑμεΑ

Σύγχρονος Καιάδας  για τα ΑμεΑ

Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Ο δείκτης πολιτισμού ενός Κράτους αξιολογείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα Άτομα με Αναπηρία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο κανονισμό εκτίμησης βαθμού αναπηρίας και νέα όρια στα ποσοστά αναπηρίας.

Ουσιαστικά θεσμοθέτησε το «Σύγχρονο Καιάδα» που μας προσβάλλει όλους σαν άτομα και σαν κοινωνία.

  • Το ποσοστό αναπηρίας όσων πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία ή Δρεπανοκυτταρικό νόσημα μειώνεται από το 67% στο 50%. Αποτέλεσμα θα είναι να στερούνται οι ασθενείς βιβλιαρίου για τις αναγκαίες μεταγγίσεις αλλά και τα φάρμακά τους μετά τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.
  • Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας για τα άτομα και ιδίως τα παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό και όσα πάσχουν από το σύνδρομο Ντάουν; Γιατί; Γιατί αν είναι το ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% θα απαλλαγούν από το χαράτσι και θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του κ. Βενιζέλου. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα; Προφανώς ελάχιστοι.
  • Μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας, μετά τον πρώτο χρόνο, από το 80% στο 10% όσων έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος για να μην παίρνουν το μικρό επίδομα και τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ανάμεσα σε αυτούς, που δεν είναι πάνω από 300, βρίσκονται και 35 παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Φαίνεται ότι τα 35 αυτά παιδιά αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανάλογου χαρακτήρα αναλγησία, επιδεικνύεται και για τους νεφροπαθείς και τους διαβητικούς με βαρύτατο νόσημα.

Φυσικά και πρέπει να ελεγχθούν περιπτώσεις χορηγήσεις αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε κάποιους που δεν δικαιούται

Η διαδικασία αυτή όμως δε νομιμοποιεί το «Σύγχρονο Καιάδα» και την πρωτοφανή αυτή επίδειξη αναλγησίας.

Η μείωση των ελλειμμάτων και της σπατάλης δεν θα προέλθει από τα 35 παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, από τα παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό.

Ούτε αποτελεί ρεαλιστική και ορθολογική κίνηση η μετακύλιση του κόστους στις οικογένειες τους.

Η Ελλάδα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, έχει εκχωρήσει πολλά τα δύο τελευταία χρόνια. Μαζί με αυτά και την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία.

Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Υπάρχει όμως το περιθώριο να αποκατασταθούν, από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αυτή η αδικία.

Αδικία και ατιμία μαζί.