ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προετοιμασίες Χαρδούβελη στον «αέρα»

Οι προετοιμασίες Χαρδούβελη στον «αέρα»

«Πνιγμένος» στα χαρτιά του καθ όλη της διάρκεια της πτήσης μέχρι το Παρίσι ήταν ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος προετοιμαζόταν πυρετωδώς μέχρι και την τελευταία στιγμή για το νέο γύρο επαφών με την τρόικα που ξεκινά σήμερα το απόγευμα.

Η Ελλάδα πηγαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα χωρίς «κόκκινες» γραμμές και χαμηλές προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις ή χαλάρωση των μέτρων.

Το κλίμα του επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, ευελπιστώντας ότι οι δανειστές δεν θα θίξουν τα βασικά ζητήματα γύρω από την ελληνική οικονομία και θα αρκεστούν σε αυτή τη φάση, μόνο στην πορεία του προϋπολογισμού.

Η αισιοδοξία έγκειται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 7μήνου δεν είναι ενδεικτικά για να δείξουν αν η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καλή τροχιά, αφού τα περισσότερα είναι μπροστά μας! Μόνο το Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν δυο δόσεις ταυτόχρονα: η δεύτερη δόση των εκκαθαριστικών της εφορίας και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε «συσκέψεις» και εν πτήσει με τους υπόλοιπους Υπουργούς που συμμετέχουν στην αποστολή στο Παρίσι, τους οποίους η τρόικα θα δει αύριο, Τετάρτη.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι αν θα τεθεί θέμα φόρων, η τρόικα θα αγγίξει τα ..άμεσα, δηλαδή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει βάλει μέσα τον προϋπολογισμό και ίσως το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Κυρίως για το δεύτερο είναι αμφίβολο ότι η τρόικα θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τις δόσεις στις 100, παρά το γεγονός ότι μόνο τον Ιούλιο τα χρέη προς το δημόσιο που έχουν μείνει απλήρωτα για πάνω από 90 μέρες εκτοξεύθηκαν κατά 1,28 δις, στα 67 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Γκίκας Χαρδούβελης: Προτεραιότητά μας να εξυπηρετήσουμε την τρόικα