Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι καταγγελίες του διοικητή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τα πετρέλαια της Περιφέρειας (vid)

Οι καταγγελίες του διοικητή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τα πετρέλαια της Περιφέρειας (vid)

Μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία, που έκανε ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, Βασίλης Τσίκαρης, για τις προμήθειες καυσίμων στην Ήπειρο δικαιώνει απόλυτα τοNewsbomb.grπου στις 24 Ιανουαρίου σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ποια είναι η περιφέρεια με τα 40αρια και τις προμήθειες πετρελαίου», προειδοποιούσε ότι «κάποιος πρέπει να τα ελέγξει από την επίσημη πολιτεία πριν αρχίσουν να βγαίνουν χαρτιά και ντοκουμέντα στο φως της δημοσιότητας…».

Διαβάστε σχετικά:

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Τσίκαρης μίλησε επισήμως για τον τρόπο της προμήθειας καυσίμων όλων των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω διαγωνισμών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει και τεκμηριώνει ο ίδιος, υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική διαφορά στην τιμή των καυσίμων που ορίζεται από την Περιφέρεια και την οποία συνήθως πλήρωναν όλοι οι φορείς, με την τιμή λιανικής και ακόμη μεγαλύτερη με την τιμή του Παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία το θέμα έχει ως εξής:

Μέχρι προ ημερών, το νοσοκομείο Ιωαννίνων προμηθεύονταν πετρέλαιο για τις ανάγκες του - κίνησης και όχι θέρμανσης, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος - με τον παλιό διαγωνισμό και πλήρωνε αρκετά παραπάνω χρήματα από ό,τι θα πληρώνει στο εξής.

Κι αυτό γιατί στο νέο διαγωνισμό που διενήργησε το νοσοκομείο Ιωαννίνων υπό τις εντολές του διοικητή του, έθεσε ως όρο ότι η τιμή που τιμολογούνται τα καύσιμα θα πρέπει να είναι η τιμή του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Με βάση τη λεπτομέρεια αυτή, και όταν ήρθε η στιγμή της τιμολόγησης της παραγγελίας, έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην τιμή που έπρεπε να πληρώσει το νοσοκομείο με την τιμή που ζητούσε ο προμηθευτής.

«Πέσαμε πάνω σε αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες του προμηθευτή που υποστήριζε ότι έως τώρα οι τιμολογήσεις γίνονται με τις τιμές που αναρτά η Περιφέρεια Ηπείρου και είναι σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Νοσοκομείο Ιωαννίνων επέμεινε και έτσι, σήμερα προμηθεύεται πετρέλαιο, στη μέση τιμή χονδρικής του Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίκαρης.

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Εμείς έχουμε λύσει πλέον το θέμα με τον προμηθευτή μας, αλλά το θέτω ως ερώτημα γιατί οι τιμές που αναρτώνται στην Περιφέρεια Ηπείρου, επηρεάζουν το σύνολο των προμηθειών των δημόσιων φορέων».

Ενδεικτικά για την προηγούμενη εβδομάδα, τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίκαρης είναι: μέση τιμή με ΦΠΑ του Παρατηρητηρίου 1,175 ευρώ το λίτρο, τιμή της Περιφέρειας Ηπείρου 1,40 ευρώ με ΦΠΑ… Και συμπλήρωσε ότι η τιμή της λιανικής στο πρατήριο ήταν την ίδια στιγμή 1,26 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, η τιμή που ορίζει η Περιφέρεια είναι ακόμη μεγαλύτερη και από την τιμή λιανικής.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίκαρης επισήμανε ότι με βάση αυτή τη διαπίστωση έθεσε γραπτώς στην Περιφέρεια Ηπείρου το σχετικό ερώτημα και μάλιστα δύο φορές, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από την επιμονή του στην τήρηση της νομιμότητας εξοικονόμησε τελικά εξοικονόμησε (σε σύγκριση με παλιότερους διαγωνισμούς) 500.000 ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, επισήμανε ότι η διαφοροποίηση εντοπίζεται στη χονδρική τιμή, όπου η Περιφέρεια Ηπείρου προσθέτει ΦΠΑ στην τιμή που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών για την κατώτερη μέση τιμή χονδρικής πώλησης με ΦΠΑ –δύο φορές ΦΠΑ δηλαδή.

Το ερώτημα πάντως είναι αν μόνο από μια σύμβαση το Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξοικονόμησε το ποσό των 500.000 ευρώ, πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στο σύνολο για όλους τους φορείς και επί πόσα χρόνια πληρώνονταν τα επιπλέον ποσά, με βάση το δελτίο της Περιφέρειας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Σχετικές ειδήσεις