ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Eπίδομα θέρμανσης: Πουλάνε τρέλα με το κιλό - Επίδομα μόνο σε σπίτια χωρίς μόνωση

Eπίδομα θέρμανσης: Πουλάνε τρέλα με το κιλό - Επίδομα μόνο σε σπίτια χωρίς μόνωση

Το λιγότερο θυμηδία προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει τη χορήγηση ποσού ύψους 105 εκατ. ευρώ εν είδει επιδομάτων θέρμανσης σε σπίτια χωρίς μονώσεις.

«Εφέτος θα δώσουμε 105 εκατ. ευρώ για επιδόματα θέρμανσης σε κτίρια ενεργοβόρα χωρίς μονώσεις», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (20/11/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής.

Και το ερώτημα που γεννάται αμέσως έχει ως εξής: πώς θα ξεχωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ποια σπίτια έχουν μονώσεις και ποια όχι; Θα βγουν «παγανιά» συνεργεία και κλιμάκια μηχανικών;

Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διά στόματος Αλεξιάδη, επισημαίνει ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου όπου το κράτος χάνει τεράστια ποσά», η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης είναι παροιμιώδης.

Γιατί, τι να σκεφτεί κανείς, όταν ακούει για επιδόματα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ μόνον σε ενεργοβόρα και χωρίς μόνωση κτήρια, όταν αυτό το κονδύλι επί της ουσίας συνιστά το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για το επίδομα θέρμανσης εν γένει;

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μανιάτης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή υποστηρίζει ότι εάν δοθούν φοροαπαλλαγές έως του ποσού των 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, θα υπάρξει μια απώλεια 95 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα έσοδα 305 εκατ. ευρώ από την έκδοση τιμολογίων και τον ΦΠΑ, καθώς και δημιουργία 30 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας χωρίς δαπάνη του Δημοσίου. Σωστή τοποθέτηση μεν, αλλά το νέο Μνημόνιο επιτάσσει άλλα πράγματα.

Τη στιγμή που η πρώτη κατοικία οδηγείται στο «σφυρί» και γίνεται βορά στα ξένα funds, η κυβέρνηση σκαρφίζεται απίθανα τερτίπια και προχωρά σε à la carte παροχή του επιδόματος θέρμανσης, σα να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Κι επειδή οι «φωστήρες» της πολιτικής εξουσίας θα βγάλουν σύντομα κι άλλα στη φόρα, μας αναγκάζουν να διερωτηθούμε: μήπως, τελικά και η κοινή λογική χρειάζεται αρμόστοκο, ιδίως όταν μπάζει από παντού;

Κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...

Σχετικές ειδήσεις