ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Όλα εδώ πληρώνονται χερ Σόιμπλε!

Όλα εδώ πληρώνονται χερ Σόιμπλε!

Ο αρχαίος ιστορικός, Ηρόδοτος, στο Έβδομο Βιβλίο των «Ιστοριών» του, είχε επισημάνει πολύ εύστοχα: «Ο Θεός αγαπά να ταπεινώνει τα υπερέχοντα».Ίσως η φράση αυτή ταιριάζει «γάντι» σε αυτό που πλέον βιώνει η άλλοτε κραταιά κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έπαρση και αμετροέπεια: Οι δύο λέξεις που χαρακτήρισαν τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι διά του παραπάνω «διδύμου» εγκαθίδρυσαν τη γερμανική μονοκρατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος μπορεί, άραγε, να λησμονήσει τη συμπεριφορά του κυρίου Σόιμπλε, ο οποίος επί σειρά ετών ύψωνε επιδεικτικά το δάχτυλο στους Έλληνες, όταν εκείνοι άρχισαν να λυγίζουν από τις αποφάσεις άτυπων διευθυντηρίων και μη θεσμοθετημένων οργάνων, όπως το Eurogroup;
Ποιος μπορεί να λησμονήσει, ειλικρινά, αυτό το ανεκδιήγητο τσούρμο των τεχνοκρατών, οι οποίοι, υπό τη μαεστρική «μπαγκέτα» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήθελαν να διαφεντεύουν τις τύχες μιας χώρας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ;

Κανείς και τίποτα δεν υπάρχει αιώνια. Και αυτό τον αξιωματικό κανόνα δεν μπορούσε να τον αποφύγει ούτε το CDU, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ.

Δεν πρόκειται για μοιρολατρία αλλά για μια ρεαλιστική συνέπεια: η γερμανική μπότα των οικονομικών δολοφόνων εξέθρεφε επί σειρά ετών ένα τέρας και όχι μια Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της, ο Σούμαν και ο Μονέ.

Αυτό το τέρας ταΐστηκε με χρήμα και – κυρίως – αίμα ανθρώπων, όσο κι αν αυτή η φράση ακούγεται υπερβολική.

Όμως και γι’ αυτό το θηρίο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Το γεγονός ότι το Βερολίνο προσπαθεί να βρει λύσεις με συνταγές... Τζαμάικας ή ορθότερα του ποδαριού, αλλά και η σπουδή του Σόιμπλε να μην ξαναπάει η χώρα σε νέες εκλογές, αποδεικνύει μια αμείλικτη αλήθεια: Το σύστημα αυτό έχει αποτύχει και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί γαντζωμένο στην εξουσία.

Μοιραία, η συμπεριφορά του χερ Σόιμπλε φέρνει στο νου το ρητό του «Πατριάρχη» της Μεγάλης Γερμανίας, του Όττο φον Μπίσμαρκ: «Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων».

Ο Σόιμπλε δεν έμαθε από τα λάθη του, άρα δεν είναι ανόητος. Όμως, δεν έμαθε κι από τα λάθη των άλλων, γεγονός που δεν τον καθιστά έξυπνο… Γιατί, η ρημάδα η εξουσία μεθά αυτόν που τη γεύεται. Κι όταν τη στερηθεί, τότε αποκαλύπτεται η πραγματική εικόνα.

Ο βασιλιάς είναι πια γυμνός…

Σχετικές ειδήσεις