ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Η… αστόλιστη Αθήνα και η κακή ψυχολογία

Η… αστόλιστη Αθήνα και η κακή ψυχολογία

Το κλίμα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τους λαούς όλου του κόσμου. Και φυσικά έχει και τη δική του ξεχωριστή σημασία για εμάς εδώ, σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της γης που κάποτε ήταν το κέντρο της.

Ένα τεράστιο κομμάτι που παραδοσιακά έδινε τον τόνο σ’ αυτό το κλίμα, ήταν ο στολισμός των πόλεων αλλά και του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά.

Ειδικά η Αθήνα, άλλαζε κάθε χρόνο κυριολεκτικά όψη με όλες τις γειτονιές της να αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι, κατάφωτο με εκατομμύρια φωτάκια να στέλνουν ένα μήνυμα αγαλλίασης και ελπίδας σε όσους το αντίκρυζαν.

Φέτος όμως είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Μια βόλτα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε κάνει να νομίζεις πως τα Χριστούγεννα ή απέχουν μήνες ακόμα ή δεν ήρθαν ποτέ.

Περίπου ένα στα δέκα σπίτια έχει αποφασίσει να βάλει τα γιορτινά του, με το σκοτάδι όταν πέφτει η νύχτα να εκφράζει την ψυχολογία που έχει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας.

Τα περισσότερα νοικοκυριά, χτυπημένα βαριά κοντά στα δέκα χρόνια σχεδόν από την παρατεταμένη κρίση, δεν έχουν καμιά ψυχολογία και καμιά διάθεση να προσπαθήσουν έστω, να αλλάξουν την εικόνα και την ψυχολογία τους και να δώσουν ένα χαρούμενο τόνο στις γιορτινές μέρες.

Κι αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων που έχει η κρίση και η οικονομική δυσχέρεια, στην σκέψη, την ψυχολογία και στην καθημερινότητα του πληθυσμού αυτής της χώρας.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα. Μόνο να ευχηθούμε η νέα χρονιά να επαληθεύσει τις ελπίδες εκείνων που βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον αυτής της χώρας και του χρόνου να δούμε μια πραγματικά γιορτινή και φωτεινή πρωτεύουσα που θα στέλνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα πως κάπου έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ.

Σχετικές ειδήσεις