ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν είναι «γυμνός» - Σε απόλυτο πανικό ο «Σουλτάνος»

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν είναι «γυμνός» - Σε απόλυτο πανικό ο «Σουλτάνος»

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ταγιπ Ερντογάν έχει αντιληφθεί ποιο θα είναι το πολιτικό του τέλος - Θα είναι προφανώς άδοξο και γι' αυτό τα δίνει όλα στο τελευταίο κατοστάρι.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε προτείνει ως ημερομηνία την 26η Αυγούστου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο τελευταίος εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος «τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία», αλλά και την «οικονομική κατάσταση» της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δείχνει τον απόλυτο πανικό στον οποίο βρίσκεται πια ο «Σουλτάνος».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει ότι δεν έχει ούτε τη λαϊκή ετυμηγορία, ούτε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων δυνάμεων.

Το εγωκεντρικό - αντιδημοκρατικό προφιλ που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια τον έχουν καταστήσει αναξιόπιστο συνομιλητή και για το ΝΑΤΟ και για τους Ρώσους και για τις ΗΠΑ, με τους οποίους και συνάπτει ευκαιριακές συμμαχίες.

Οι απειλές που εκτοξεύει εναντίον όλων θυμίζουν πρακτικές Καντάφι και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να έχει την τύχη του Λίβυου Συνταγματάρχη, όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει υπερβολικό.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών θα πολώσει το κλίμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στο εξωτερικό. Θα παίξει το ρόλο του «μοναχικού λύκου».

Εύκολα μπορεί να διεκδικήσει το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στον Καντάφι: «Ο τρελός σκύλος της Μέσης Ανατολής».

Η επιθετικότητά του θα αγγίξει... κόκκινο, όχι τόσο για να διασώσει το πολιτικό του μέλλον, αλλά για να διατηρήσει τον προσωπικό του κομματικό στρατό που έχει διορίσει στο δημόσιο τομέα.

Το δικό του μέλλον το ξέρει καλά. Ένιωσε την ανάσα της ανατροπής του το καλοκαίρι του 2016 με το πραξικόπημα.

Τώρα είναι αναγκασμένος να πάει σε εκλογές και γνωρίζει πως πολλά θα τελειώσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Το status quo της Δύσης ανέχεται πολλά. Δεν ανέχεται, όμως, συμπεριφορές "μοναχικών λύκων" που απειλούν προς πάσα κατεύθυνση.

Η Δύση με την ευρεία έννοια του όρου εδώ και δεκαετίες κινείται με τη διπλωματία του... βαμβακιού.

Σφάζει γρήγορα, χειρουργικά και απαλά. Παρόλα αυτά όταν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου». Το λεγόμενο κρύο αίμα των δυτικών. Η ιστορία της Τουρκίας, άλλωστε, έχει πολλά να δείξει από το παρελθόν.

Όμως, ο Ταγίπ έμαθε ποδόσφαιρο, αλλά μάλλον δεν ήταν μελετηρός. Άλλως θα ήξερε το τέλος του Αντνάν Μεντερές!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν φάνηκαν και από τη συνάντηση του με τον Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότεινε μόλις χθες να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για το Νοέμβριο 2019.

Ο Ερντογάν απέρριψε εμμέσως την πρότασή του.

Πριν καλά - καλά συμπληρωθούν 24 ώρες, όμως, ο Ερντογάν φαίνεται ότι «πείστηκε» και σπεύδει να προκαλέσει διπλές εκλογές ενάμιση χρόνιο νωρίτερα!

Σημειώνεται ότι οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία, καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου

Σχετικές ειδήσεις