ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Πρόεδρος του ΣτΕ: Αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και κρατά το... Επικρατείας;

Πρόεδρος του ΣτΕ: Αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και κρατά το... Επικρατείας;

Η είδηση της παραίτησης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας , Νίκου Σακελλαρίου, κατά πολλούς έσκασε σαν βόμβα στην ειδησεογραφία - Κατ' άλλους ήταν κάτι αναμενόμενο - Ο ίδιος πάντως στις δημόσιες δηλώσεις του εξάφρασε φόβους για πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων

Την αποχώρησή του από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου. Σημειώνεται ότι η θητεία του κ. Σακελλαρίου έληγε στις 30 Ιουνίου και είναι η πρώτη φορά που παραιτείται πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστήριου.

Εμφανώς συγκινημένος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων, με την πρακτική των διαρροών, δεν του επέτρεπαν, όπως είπε, να επιτελέσει τα καθήκοντά του, αναφερόμενος στις διαρροές των διασκέψεων για τον ασφαλιστικό νόμο (νόμος Κατρούγκαλου).

Με μία αμιγώς πολιτική παρέμβαση, κατόπιν σχετικού αιτήματος στα κανάλια (κι αυτό έχει το ενδιαφέρον του... δεν έστειλε απλά μια επιστολή, ήθελε όλα τα κανάλια), ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το τιμόνι του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων - ως έναν εκ των λόγων - τη διαρροή μίας συνεδρίασης του ΣτΕ – συγκεκριμένα για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου – για να αιτιολογήσει την παραίτησή του.

Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά.

Υπάρχουν όμως και κάποια ουσιώδη ερωτήματα.

  • Γιατί δεν υπέβαλε την παραίτησή του όταν είχε διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνεδρίασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες;
  • Γιατί δεν παραιτήθηκε όταν διέρρευσε ότι το ΣτΕ θα κρίνει αντισυνταγματική την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ;

Ο κ. Σακελλαρίου επέλεξε λοιπόν, για λόγους που ο ίδιος μόνο γνωρίζει, να μην πάρει πάνω του την διαφαινόμενη – σύμφωνα με τις επίμαχες διαρροές – συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου από το ΣτΕ.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν κάποιος με τόσο έντονες κοινωνικές ευαισθησίες, να μην είχε προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες όταν το ΣτΕ – ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ – οδηγούσε σε παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής (λίστες Λαγκάρντ κλπ), κρίνοντας αντισυνταγματική τη διαδοχική παράταση παραγραφής των αδικημάτων (ν. 1738/2017);

Ή πώς δεν έχει αντιδράσει τόσες φορές για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποδοχές και τις συντάξεις των απλών πολιτών σε σχέση με τους δικαστές;

Όπως και να έχει, ο κ. Σακελλαρίου επέλεξε να αποχωρήσει – από το δικαστικό σώμα – με έναν αντιμνημονιακό λόγο, υπερασπιζόμενος τις συντάξεις των πολιτών, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο και πριν ολοκληρωθεί η διάσκεψη τις διαρροές, ενώ κάνει σαφές ότι η άποψή του προφανώς μειοψήφησε.

Νομικοί κύκλοι πάντως, κρίνουν την απόφαση του αυτή αντιδεοντολογική, για το γεγονός δηλαδή ότι επέλεξε να αποχωρήσει στη διάρκεια διαρκούς συνεδρίασης κι ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση, ασκώντας μια μορφή πίεσης προς τους υπόλοιπους δικαστές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να πουν ότι ενδεχομένως ο κ. Σακελλαρίου να έχει επιλέξει την ενασχόλησή του με τα κοινά με άλλο τρόπο...

Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Επικρατείας το ένα, Επικρατείας και το άλλο...

Δεκτή η παραίτησή του από τον υπ. Δικαιοσύνης

Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής την παραίτηση που υπέβαλε από ο κ. Σακελλαρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

«Μίλησε» ο καταγραφέας του μοιραίου Mirage 2000-5: Πώς σκοτώθηκε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική οικονομία