ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Για να Ψωνίζουμε Ελληνικά, χρειάζεται και να… Επιχειρήσουμε Ελληνικά

Για να Ψωνίζουμε Ελληνικά, χρειάζεται και να… Επιχειρήσουμε Ελληνικά

Το πρόγραμμα Gymnasium εκπαιδεύει για οκτώ εβδομάδες τους επίδοξους επιχειρηματίες που θα υποβάλουν τις πιο έξυπνες ιδέες και τους δικτυώνει με πιθανούς επενδυτές, ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να ξεκινήσουν άμεσα μια νέα επιχείρηση.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις εταιρείες που παρουσιάζουμε κάθε εβδομάδα από την στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά» ως παραδείγματα προς μίμηση. Ωστόσο, ο αντίλογος παραμένει έντονος: «Παραδείγματα προς μίμηση ναι, αλλά με τι εφόδια; Πώς να ξεκινήσει ένας νέος επιχειρηματίας έστω και να σκέφτεται ότι θα μιμηθεί τον Κορρέ, τον Παπαδημητρίου ή τον Γκρέκη στην Ελλάδα του σήμερα;».

Είναι αλήθεια πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να γίνει το κράτος πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα των ιδιωτών, πολλές καλές ιδέες θα μείνουν στο συρτάρι.

Μια αρκετά φιλόδοξη, όμως, πρωτοβουλία που οργανώνεται τα τελευταία δύο χρόνια –από την στιγμή, δηλαδή, που η κρίση έπληξε για τα καλά την Ελλάδα- αφήνει αισιόδοξα μηνύματα σε όσους έχουν τη βούληση, το θάρρος και, κυρίως, μια έξυπνη ιδέα!

Το Startup Series, της εταιρείας Metavallon, διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και είναι, στην ουσία, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για επίδοξους επιχειρηματίες που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους, στο ταξίδι τους από την ιδέα έως την ίδρυση επιχείρησης, την ανεύρεση επενδυτών και τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα. Η Metavallon είναι η πρώτη και μοναδική ως σήμερα εταιρεία στην Ελλάδα που διοργανώνει κάτι τέτοιο κι έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με τις σημαντικότερες αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Πρώτο στάδιο: Η εκπαίδευση

Το Gymnasium είναι το πρώτο στάδιο του ταξιδιού και ολοκληρώνεται σε συνολικά οκτώ εντατικά εργαστήρια. Εκεί, οι συμμετέχοντες μπορούν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική ευκαιρία και να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητά της. Ταυτόχρονα, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους, αλλά κυρίως το προσωπικό τους κίνητρο και ενδιαφέρον να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο επιχειρείν μέσα από τα επόμενα στάδια του Startup Series. Για όσους επιλεγούν, η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν!

Το Gymnasium 2013 είναι το τρίτο που «τρέχει» η Metavallon στην Ελλάδα, με την Πάτρα το 2011, και την Αθήνα την άνοιξη του 2012, να έχουν προηγηθεί. Οι συμμετέχοντες στους δύο προηγούμενους κύκλους του Gymnasium που επιλέχθηκαν για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο του Startup Series, το Academy, βρίσκονται ήδη μια ανάσα πριν τη σύσταση επιχείρησης.

Δεύτερο και τρίτο στάδιο: Η υλοποίηση

Μάλιστα, στο πλαίσιο του Academy (που έχει συνολική διάρκεια 6 με 8 μήνες), 8 συμμετέχοντες από συνολικά 5 νέες startup επιχειρήσεις, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο για να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους και να δικτυωθούν με ιδρυτές, επενδυτές, μέντορες και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Το τρίτο στάδιο, μετά το Gymnasium και το Academy, είναι το Institute, όπου και η Metavallon, με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και, φυσικά, των επενδυτών που θα έχουν βρεθεί στην πορεία, βοηθά στην εκκόλαψη της νέας επιχείρησης για τους επόμενους 24 μήνες.

Με λίγα λόγια, από την στιγμή που ένας νέος επιχειρηματίας συμμετάσχει στο Gymnasium, έχει την ελπίδα ότι μέσα σε 3 χρόνια θα μπορεί να ηγείται μιας υγιούς επιχείρησης με έδρα την Ελλάδα και βλέψεις για όλο τον κόσμο. Κι αν κάποιος αναρωτιέται πώς η Metavallon βγάζει χρήματα από όλο αυτό, η απάντηση είναι πως η επιχείρηση είναι μη κερδοσκοπική. Για τα πρώτα δύο στάδια, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους χορηγούς τους, ενώ στο τρίτο στάδιο –και για τα 2 χρόνια που αυτό διαρκεί- λαμβάνει ποσοστά από τα έσοδα της κάθε εταιρείας που θα έχει βοηθήσει να συσταθεί, με ανώτατο όριο, όμως, τα 10.000 ευρώ συνολικά. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο βγάλει η νέα επιχείρηση, μένει σ’ αυτήν!

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του επόμενου Gymnasium είναι 24 Νοεμβρίου με 8 Φεβρουαρίου και τα «μαθήματα» θα λάβουν χώρα στο πανεπιστήμιο ALBA. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου.