ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ER-LAC: Καινοτομία και σεβασμός στο περιβάλλον

ER-LAC: Καινοτομία και σεβασμός στο περιβάλλον

Η κορυφαία ελληνική επιχείρηση χρωμάτων και βερνικιών έχει 35 χρόνια ιστορίας και πίστης στις αξίες της.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Από αυτήν εδώ την στήλη σας έχουμε παρουσιάσει δεκάδες σημαντικές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το επιχειρηματικό φάσμα. Μπορεί οι περισσότερες να έρχονται από το χώρο τον τροφίμων και των ποτών, έχοντας για σημαντικότερο σύμμαχο τον πλούτο της ελληνικής φύσης, αλλά δεν έχουν λείψει και τα παραδείγματα από τον κλάδο της βιομηχανίας, του πετρελαίου, μέχρι και της υψηλής τεχνολογίας, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να παράγει τα πάντα.

Η ER-LAC, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας στον τομέα των χρωμάτων και των βερνικιών, είναι η πρώτη μας επαφή με τον κλάδο των χημικών. Και, βεβαίως, πρόκειται για μια ακόμη εταιρεία – παράδειγμα, με ποιοτικά προϊόντα, αξίες και σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό, μία ακόμη επιχείρηση για χάρη της οποίας αξίζει να «Ψωνίζουμε Ελληνικά».

Καθώς δραστηριοποιείται στον αρκετά ευαίσθητο τομέα της χημικής βιομηχανίας, που τόσες συνέπειες έχει για το περιβάλλον μας, δεν θα γινόταν να μην την κρίνουμε και με οικολογικά κριτήρια. Από αυτήν την οπτική γωνία, η ER-LAC τα πηγαίνει περίφημα, όντας μια από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Προσθέτοντας, λοιπόν, αυτή την της την ιδιότητα δίπλα στα ποιοτικά της προϊόντα που χαρίζουν χρώμα στα ελληνικά σπίτια εδώ και 35 χρόνια (αλλά και που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελληνική βιομηχανία) και στην επιτυχημένη της πορεία, ακόμη και σήμερα –παρά την κρίση-, διαπιστώσαμε πως πρόκειται για μια επιχείρηση άξια αναφοράς. Ένα παράδειγμα για όσους θ' αποφασίσουν να επενδύσουν στην ελληνική παραγωγή στο μέλλον, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από το τούνελ.

35 χρόνια ιστορία

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν ο Γεώργιος Κουτλής ίδρυσε την εταιρεία του. Ξεκίνησε με την παραγωγή χρωμάτων και με αποφασιστικά, αλλά προσεκτικά βήματα, ανέπτυξε την επιχείρησή του έτσι ώστε να της δώσει ηγετική θέση στον τομέα της μέσα σε λίγα χρόνια. Η σταδιακή αύξηση της παραγωγής και των τζίρων, χωρίς μεγάλα ρίσκα και με τις σωστές επενδύσεις εκεί που χρειάζονται είναι το χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων που σήμερα, στις συνθήκες ακραίας κρίσης, καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να ακμάζουν. Χωρίς έκθεση σε υπερβολικούς δανεισμούς, χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το κατεστημένο, ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτή είναι και η πορεία της ER-LAC, στηριγμένη κυρίως σε μια ιδιαίτερη σχέση με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Κάθε φορά που η επιστήμη έκανε κάποια πρόοδο στον τομέα των χρωμάτων και των βερνικιών, η ER-LAC φρόντιζε, πρώτη στην Ελλάδα, αν την υιοθετήσει. Το ίδιο, φυσικά, αφορά και στις τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Με γνώμονα λοιπόν την ποιότητα των προϊόντων της και τον σεβασμό στη φύση, έγινε πολύ γρήγορα μια από τις κορυφαίες παραγωγούς χρωμάτων και βερνικιών στην Ελλάδα –με εξαγωγές και σε χώρες του εξωτερικού.

Η ER-LAC, αντίθετα με την παραδοσιακή και ξεπερασμένη νοοτροπία, ανέπτυξε και επέβαλε καινούργιους, σύγχρονους και με μεγάλα πλεονεκτήματα τρόπους διάθεσης των προϊόντων. Ήταν η πρώτη βιομηχανία χρωμάτων η οποία ανέπτυξε και προώθησε τα συστήματα παραγωγής αποχρώσεων στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα τα ποιο σύγχρονα, αξιόπιστα και οικονομικότερα συστήματα παραγωγής αποχρώσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό εγκατεστημένων μηχανών στα καταστήματα. Είναι, επίσης, μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις της χημικής βιομηχανίας, οι οποίες έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της ER-LAC καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2004, επιτηρείται από τον ΕΛΟΤ και του έχει απονεμηθεί το αντίστοιχο διεθνές πιστοποιητικό.

Με όλα αυτά τα βέλη στη φαρέτρα της, σήμερα είναι η ελληνική επιχείρηση του κλάδου που προσφέρει τις περισσότερες επιλογές προϊόντων, καλύπτοντας όλο το φάσμα των εφαρμογών στην οικοδομή, την επιπλοποιία, την βιομηχανία και την επαναβαφή των αυτοκινήτων. Και, συν τοις άλλοις, είναι ο μόνος Έλληνας παραγωγός χρωμάτων που κάνει εξαγωγές.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Δεν είναι όμως μόνο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ούτε τα προϊόντα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, τα βασικά αντικείμενα φροντίδας της ER-LAC. Τα ποιοτικά, οικολογικά της προϊόντα δείχνουν αναμφισβήτητα σεβασμό στον άνθρωπο, τον πελάτη της, αλλά το ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών της επιχείρησης φαίνεται και από κάτι άλλο. Το πώς βοηθά, εκπαιδεύει, επιβραβεύει τους δικούς της ανθρώπους, τους εργαζόμενούς τους.

Σήμερα η επιχείρηση απασχολεί περίπου 110 υπαλλήλους στην έδρα της στον Αυλώνα. Σ' αυτούς παρέχει την απαιτούμενη υποδομή, τις κατάλληλες συνθήκες, την απαραίτητη εκπαίδευση και τα κίνητρα για δημιουργική, ποιοτική και αποτελεσματική εργασία. Επίσης, προσπαθεί να αναδεικνύει όσους έχουν περισσότερες ικανότητες και θέληση, επενδύοντας στον ενεργητικό ρόλο όλων των εργαζομένων ώστε όποιος έχει κάτι να προσθέσει στην επιτυχία της εταιρείας, να το κάνει ελεύθερα.

Πάνω σ' αυτούς τους άξονες, τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα από ποιοτικά προϊόντα, που κινούνται από χρώματα για τοίχους και εξωτερικές επιφάνειες, μέχρι βερνίκια για έπιπλα, για αυτοκίνητα ή χρώματα βιομηχανικών χρήσεων, η ER-LAC καταφέρνει να κάνει τζίρους πάνω από 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 200 πιο ισχυρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.