ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αγροτικός συνεταιρισμός «Η Σελάδα»: Νόστιμα προϊόντα από τη Λέσβο

Αγροτικός συνεταιρισμός «Η Σελάδα»:  Νόστιμα προϊόντα από τη Λέσβο

Σε μια γραφική κωμόπολη στο κέντρο της Λέσβου 16 γυναίκες έχουν βάλει στόχο να γίνει ο τόπος και τα προϊόντα τους ξακουστά σε όλη την Ελλάδα και λίγο παραπέρα…

Ένωσαν την πείρα τους και την τέχνη τους ως νοικοκυρές και έδωσαν την ευκαιρία σε εμάς να απολαύσουμε όλη τη γεύση που κρύβουν οι τοπικές λεσβιακές συνταγές!

12 δυναμικές γυναίκες από την Αγία Παρασκευή, που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την μαγειρική ιδρύουν τον Αγροτουριστικό σύλλογο γυναικών Αγίας Παρασκευής για να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τα προϊόντα τους με όλο τον κόσμο. Έτσι, το 2001 ιδρύουν την Σελάδα για να σώσουν και να διαδώσουν την γραστριμαργική παράδοση τους. Ξεκινούν δειλά στην αρχή, αλλά με πολύ πίστη και δουλειά καταφέρνουν και πωλούν σε όλο τον κόσμο εξαιρετικά τοπικά προϊόντα μοναδικής νοστιμιάς και γεύσης . Ο Δήμος της πόλης στέκεται στο πλευρό τους, τους παραχωρεί το πολιτιστικό κέντρο και στρώνονται αμέσως στην δουλειά! Έχοντας πάρει μια μικρή επιχορήγηση, αγοράζουν μηχανήματα και εξοπλίζουν την κουζίνα τους με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα χρόνο αργότερα κάνουν το επόμενο βήμα και νοικιάζουν ένα δικό τους χώρο, στον οποίο βρίσκονται μέχρι και σήμερα!

Δεν είχαν μεγάλα σχέδια κατά νου. Αλλά βάδιζαν σιγά-σιγά με σταθερά βήματα. Το 2008, προστίθενται και άλλα μέλη που στηρίζουν τον σύλλογο και δημιουργούν με αγάπη και μεράκι.

Οι δραστήριες γυναίκες της «Σελάδα»

Κάθε πρωί, οι γυναίκες της «Σελάδα» κατευθύνονται γεμάτες ενθουσιασμό και διάθεση για δημιουργία στο παραδοσιακό τους εργαστήρι. Η μια αναλαμβάνει το ζύμωμα ή άλλη το ψήσιμο, συνεργάζονται και δουλεύουν ομαδικά για να φτιάξουν τα προϊόντα τους, αλλά και για να περάσουν καλά βοηθώντας η μία την άλλη!

Η παραγωγή νόστιμων προϊόντων δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, γι΄αυτό και στον συνεταιρισμό θα βρεις γυναίκες που στα 30 τους χρόνια βάζουν όλο το ταλέντο τους και φτιάχνουν εκλεκτά εδέσματα, και γυναίκες που στα 77 τους χρόνια αξιοποιούν παλιές συνταγές που είχαν για χρόνια στα συρτάρια τους.

Περνώντας την πόρτα του συνεταιρισμού, μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο, που ξεχειλίζει από παράδοση και αγνότητα. Οι γυναίκες της «Σελάδα» είναι πάντα εκεί, για να συμβουλέψουν τον καταναλωτή και να του εξηγήσουν το κάθε προϊόν ξεχωριστά. Σε ένα μεγάλο χώρο – εκθετήριο- ο καταναλωτής και επισκέπτης του χωριού έχει την ευκαιρία να γευτεί την παράδοση, να πάρει μαζί του γεύσεις από την Λέσβο και να ακούσει ιστορίες που διηγούνται τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα μέλη του συνεταιρισμού.Τι να πρωτοδιαλέξει, όμως, ο επισκέπτης; Ανάλογα με την διάθεση και την όρεξη του, μπορεί να ξεκινήσει με τις αλμυρές λιχουδιές του συνεταιρισμού και να γλυκάνει τον ουρανίσκο του με τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

«Όπως ακριβώς θα μαγειρεύαμε στην δική μας κουζίνα, έτσι μαγειρεύουμε και φτιάχνουμε τα προϊόντα μας στο εργαστήρι.Τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα και βάζουμε σε κάθε γλυκό και αλμυρό παρασκεύασμα ένα κομμάτι από την λεσβιακή γη. Οι πρώτες ύλες είναι από τον τόπο μας, την Αγία Παρασκευή, γι’ αυτό και τα προϊόντα είναι γευστικά και μυρίζουν Λέσβο», αναφέρει η κυρία Κατερίνα Γιαννακίδη, από τα πρώτα μέλη του συλλόγου.

Τα καλούδια του συλλόγου

Γλυκό ντοματάκι, κολοκυθάκι, φιστίκι, κυδώνι και λεμόνι, από όλα τα καλούδια έχει ο συνεταιρισμός! Στα highlights ανήκουν το γλυκό νεράντζι και το μοναδικόκυδωνόπαστο! Κάθε μέρα παρασκευάζουν φρέσκα αλμυρά κουλουράκια, τυροπιτάκια και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Τα αμυγδαλωτά τους είναι διάσημα και από τα top προϊόντα του συνεταιρισμού, ενώ κανένας δεν φεύγει αν δεν δοκιμάσει την περίφημη πλατσέντα! Το καμάρι του αγροτικού συνεταιρισμού! Πεντανόστιμο και φημισμένο, έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους! Τραχανάς, χυλοπίτες και μακαρονάκι κοφτό! Από το «μενού» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα χειροποίητα ζυμαρικά, που παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά με αγνά υλικά της λεσβιακής γης!

Τα προϊόντα της Σελάδα είναι παντού!

Τα εκλεκτά προϊόντα τους θα τα βρείτε, εκτός από το κατάστημα τους στην Αγία Παρασκευή, σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Συνεργάζονται με παντοπωλεία και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα, μπορούν να σας τα στείλουν και οι ίδιες όπου και αν βρίσκεστε. Ο απόδημος ελληνισμός τους εξωτερικού τρελαίνεται για τα αμυγδαλωτά, όπως αναφέρουν οι κυρίες του συνεταιρισμού, ενώ τα γλυκά του κουταλιού και το χειροποίητο μακαρονάκι είναι πολύ δημοφιλή σε Αμερική και Ευρώπη. Αν τύχει και βρεθείτε σε ένα καλοκαιρινό πανηγύρι της πόλης, ίσα - ίσα που θα προλάβετε να προμηθευτείτε τα γευστικά τους προϊόντα αφού γίνονται ανάρπαστα και δεν προλαβαίνουν να τα φτιάχνουν.

Και στο catering είναι πρώτες.

Ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών «Η Σελάδα» καταπιάνεται με πολλά και τα καταφέρνει υπέροχα. Οι γυναίκες δημιουργούν ότι θελήσετε και παραγγείλετε για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, από σχολικές γιορτές μέχρι και αρραβώνες.

Η κυρία Κατερίνα Γιαννακίδη είναι μια πολύ αισιόδοξη και δραστήριαγυναίκα, που στηρίζει τον σύλλογο από την πρώτη μέρα ίδρυσης του, αλλά ξέρει ότι τα χρόνια που διανύουμε είναι δύσκολα για όλους και ιδιαίτερα για τον σύλλογο. «Ο κόσμος αγοράζει πλέον μόνο ότι έχει ανάγκη, είναι λογικό βέβαια, αφού λόγω κρίσης περιορίζεται και σκέφτεται ακόμα και το φαγητό του. Ξέρει, όμως, ότι εδώ στο σύλλογο μας θα βρει προϊόντα αγνά και έτσι συνεχίζει και μας εμπιστεύεται».

Και αν ο δρόμος σας, σας βγάλει στη Λέσβο, μη ξεχάσετε να περάσετε και μια βόλτα από τη «Σελάδα», οι γυναίκες του συνεταιρισμού θα σας υποδεχθούν με ένα χαμόγελο και θα σας φιλέψουν παραδοσιακές λιχουδιές.

Προϊόντα ποιοτικά, εύγεστα και μυρωδάτα!