ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δεκαράκι: Το τσίπουρο που αγαπούν οι Έλληνες

Δεκαράκι: Το τσίπουρο που αγαπούν οι Έλληνες

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση της αγοράς στο Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης αποκλειστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου.

Το πρώτο χρόνο της παρουσίας του στην αγορά κατάφερε να αποσπάσει μερίδιο 10% στα σούπερ μάρκετ και να πάρει τη δεύτερη θέση στην αγορά.

Το Δεκαράκι είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της οικογένειας Βασδαβάνου με τον κ. Νίκο Καλογιάννη, μια συνεργασία που πέτυχε από το πρώτο της προϊόν. Οι δύο αμιγώς ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις συνεργάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια ώστε να φτάσουν στο γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Ένα αποτέλεσμα που προήλθε ουσιαστικά από τον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα, καθώς το Δεκαράκι είναι απόσταγμα Στεμφύλων σταφυλιού της εκλεκτής ποικιλίας Μοσχάτο της περιοχής Τυρνάβου.

Το Δεκαράκι οφείλει τις μοναδικές του ιδιότητες, στο μονοποικιλιακό του χαρακτήρα και γίνονται αντιληπτές ήδη από το άνοιγμα της κάθε φιάλης: Έχοντας λάβει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχάτου Τυρνάβου, το Δεκαράκι ξεχωρίζει για το έντονο και καθαρό άρωμά του, την πλούσια και ζεστή γεύση του και την κρυστάλλινη όψη του.

Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η ποικιλία Μοσχάτο: Η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή, αποτελεί την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, καθώς υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με την τεχνογνωσία και το μεράκι και της οικογένειας Βασδαβάνου, που μετρά πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στη δημιουργία οίνων και αποσταγμάτων. Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Όπως τόνισε ο κ. Βάιος Βασδαβάνος στα σχέδια τους είναι πλέον να προχωρήσουν στη δημιουργία και νέου παλαιωμένου τσίπουρου αλλά και νέων μονοποικιλιακών τσίπουρων. Ο κ. Νίκος Καλογιάννης εξήγησε ότι μπορεί με την ίδια μέθοδο να παραχθεί τσίπουρο και από άλλες ποικιλίες σταφυλιών.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις