ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κρήτη: Θέλουν να «αναστήσουν» τον μαλβαζία οίνο

Κρήτη: Θέλουν να «αναστήσουν» τον μαλβαζία οίνο

Ο μαλβαζίας οίνος είναι ο ελκυστικότερος μύθος του Ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Κυριάρχησε στις Ευρωπαϊκές αγορές από την Ανατολή έως τη Δύση και από το Βορρά έως το Νότο για περίπου πέντε αιώνες από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα.

Την αναγέννηση του μαλβαζία οίνου έχει βάλει σκοπό η Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κρήτης η οποία και ερευνά τον ελκυστικότερο μύθο του Ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.

Ο "μυθικός" Κρητικός Μαλβαζίας κυριάρχησε στις Ευρωπαϊκές αγορές από την ανατολή (Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία) έως τη Δύση (Φλάνδρα) και από το Βορρά (Αγγλία) έως το Νότο (Μεσόγειο) για περίπου πέντε αιώνες από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα.

Ήταν φημισμένο κρασί και στα μέσα του 15ου αιώνα η βενετική σύγκλητος δήλωνε επίσημα ότι «το κρασί είναι ο πλούτος και η αναπνοή των κατοίκων του νησιού» (της Κρήτης).

Μάλιστα, το παράρτημα Κρήτης ΓΕΩΣΣΕ συγκρότησε επιτροπή προκειμένου να βρεθούν κλήματα με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών (πριν την αναμπέλωση) που βρίσκονται στην κρητική ενδοχώρα και αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό που πρέπει να διασωθεί.

Επιπλέον, ψάχνει πολιτιστικά τοπία οίνου που είναι το φυσικό περιβάλλον των αμπελοτοπίων, οι λαξευτοί ή χτιστοί χώροι θλίψης (πατητήρια), συμπίεσης (πιεστήρια), ζύμωσης (υπόσκαφοι χώροι), αποθήκευσης (δεξαμενές καταχωμένες) οίνου κλπ.

Ακόμα, αναζητά χώρους τέλεσης Συμποσίων και Διονυσιακών δρώμενων (σε διαφορετικές ιστορικές ή προϊστορικές περιόδους) στους οποίους υπάρχουν ανεξίτηλα λαξευτά ίχνη (κέρνοι - βαθύνσεις σε βράχους κλπ) σε εξέχοντες θέσεις κυρίως βραχώδη εξάρματα.

Πρόκειται μάλιστα να γίνει συσχέτιση των χώρων αυτών με τις περιγραφές για σπονδές και χοές στα κείμενα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή αναζητά παραδοσιακές οινολογικές πρακτικές που ακολουθούσαν από την αρχαιότητα μέχρι πριν λίγα χρόνια στην ενδοχώρα του νησιού στην παραγωγή οίνου.

Εκδηλώσεις και παραδόσεις που συνόδευαν τον τρύγο, την οινοποίηση, την κατανάλωση αλλά και την απόσταξη (ρακοκάζανα) καθώς και πομπές των οίνων της Ενετοκρατίας και στα αρχεία των λιμανιών εκφόρτωσης, στοιχεία μεταφοράς οίνων, αλλά και στα ληξιαρχεία των περιοχών διανομής του οίνου ονόματα και δραστηριότητες εμπλεκόμενων Κρητικών οινεμπόρων του μεσαίωνα.

Στόχος είναι η διατύπωση πρότασης (αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών) που θα απευθύνεται σε διάφορα επίπεδα (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμους κλπ) για αξιοποίηση των ευρημάτων της παραπάνω έρευνας, αυτοποίηση (από τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς) και διάσωση των παλιών ποικιλιών αμπέλου και ανάπτυξη οργανωμένου πολιτισμικού τουρισμού στην ενδοχώρα.

Ακόμα, στόχος είναι να συμβάλλει στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον εσωτερικό και εισαγόμενο τουρισμό.

Η επιτροπή αποτελείται από τα μέλη του ΓΕΩΣΕΕ: Νίκο Σωμαράκη, Νίκη Σαβερναράκη, Γιάννη Μασαούτη, Γιώργο Γεωργουλάκη, Ανδρέα Ντούλη, Γιάννη Φωτάκη και τον Στέλιο Μανωλιούδη που συντονίζει την επιτροπή.

Πηγή cretalive.gr

Σχετικές ειδήσεις