SEX

Όταν θέλει αλλά …δεν μπορεί

Όταν θέλει αλλά …δεν μπορεί
Tα προβλήματα στύσης μπορεί να οφείλονται είτε σε οργανικά, είτε σε ...

Tα προβλήματα στύσης μπορεί να οφείλονται είτε σε οργανικά, είτε σε ψυχολογικά αίτια (που είναι συχνότερα σε νέους άνδρες), είτε και στα δύο.

H στυτική δυσλειτουργία είναι η επίμονη και επανειλημμένη αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση, ώστε να έχει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Eιδικότερα για την Eλλάδα, υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του, ενώ σε άνδρες ηλικίας πάνω από 40 ετών, η αναλογία αυτή γίνεται τρεις στους δέκα.

Ψυχολογικοί λόγοι

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, είναι πιο περίπλοκη, καθώς οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών, των κοινωνικοοικονομικών ομάδων, των μορφωτικών επιπέδων κλπ. και κυρίως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία ουσιαστικά προκύπτει όταν ο άντρας αγχώνεται. Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ομαλής λειτουργίας του σώματος αλλά, κυρίως, την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης.

Τα αίτια μπορεί να ξεκινούν από απλές και ασήμαντες αφορμές, όπως η κούραση της καθημερινότητας, το στρες λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων ή και από παρεξηγήσεις ανάμεσα στο ζευγάρι που όμως εύκολα γιγαντώνονται, παρερμηνεύονται και μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα που απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Τρόπος αντιμετώπισης

Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στις σεξουαλικές σας επιδόσεις, αλλά στην απόλαυση της στιγμής και στη διέγερση όλων των αισθήσεων. Να επιδιώκετε, αντί να αποφεύγετε την ερωτική επαφή, γιατί η αποφυγή οδηγεί στην αναβίωση του προβλήματος.

Αν η στυτική δυσλειτουργία επιμένει για κάποιους μήνες, αναζητήστε την βοήθεια ειδικού (ψυχολόγου ή ψυχιάτρου) στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.