ΜΠΑΣΚΕΤ

Hall of Fame: Συγκλόνισε ο Γκασόλ για Κόμπι - Δάκρυα και για Πάρκερ, Νοβίτσκι, Ουέιντ, Πόποβιτς

Hall of Fame: Συγκλόνισε ο Γκασόλ για Κόμπι - Δάκρυα και για Πάρκερ, Νοβίτσκι, Ουέιντ, Πόποβιτς

Οι αστέρες του NBA, Τόνι Πάρκερ, Ντιρκ Νοβίτσκι, Ντουέιν Γουέιντ και Πάου Γκασόλ, μαζί με τον θρυλικό προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς ο Γκρεγκ Πόποβιτς, εισήχθησαν στο «Hall of Fame», σε μια τελετή στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Στην «τάξη» του 2023 ανήκουν πλέον ο Γαλλοαμερικανός Τόνι Πάρκερ, ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Ισπανός Πάου Γκασόλ και ο Αμερικανός Ντουέιν Ουέιντ, μαζί με τον 74χρονο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος είναι προπονητής των Σπερς από το 1996, μετά την εισαγωγή τους στο Hall of Fame του NBA.

Σε μια εξαιρετική τελετή, όπου η συγκίνηση ήταν έντονη και όλοι οι πρωταγωνιστές δάκρυσαν, τιμήθηκε η τεράστια προσφορά αυτών των μεγάλων προσωπικοτήτων.

Ο Πάρκερ ήταν τέσσερις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ με το Σαν Αντόνιο, έξι φορές All-Star και ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών του NBA το 2007: «Ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι», είπε και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος σαν εμένα θα μπορούσε να ζήσει μια τέτοια περιπέτεια. Σε όλα τα παιδιά που παρακολουθούν, συνεχίστε να κάνετε μεγάλα όνειρα! Ένιωθα ότι είχα το καλύτερο και από τις δύο κουλτούρες (σ.σ. γαλλική και αμερικανική) και αυτό με βοήθησε στο ταξίδι μου. Όταν ήμουν στη Γαλλία, μου είπαν: είσαι πολύ μικρός. Είσαι πολύ αδύνατος. Δεν θα φτάσεις ποτέ εκεί. Λοιπόν, εγώ είμαι αυτός που γελάει τώρα».

Ο Πάρκερ ήταν σταρ για τους Σπερς από το 2001 έως το 2018 και ολοκλήρωσε την καριέρα του στο ΝΒΑ στη Σάρλοτ το 2019. «Είσαι καταπληκτικός», είπε στον Πόποβιτς. «Με έριξες στη φωτιά στα 19 μου... Πάντα ήσουν δεύτερος πατέρας για μένα, Ποπ. Ό,τι έχεις κάνει για μένα και την οικογένειά μου, το εκτιμώ. Σε ευχαριστώ. Σε αγαπώ».

«Ήμουν πολύ σκληρός μαζί του και περίμενα πολλά από αυτόν», απάντησε ο Πόποβιτς. «Είμαι πολύ περήφανος για όσα έχει καταφέρει».

Ο Πόποβιτς, ο γηραιότερος προπονητής σε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα της Βόρειας Αμερικής, οδήγησε τους Σπερς σε πέντε τίτλους και αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο ΝΒΑ τρεις φορές. Ήταν επίσης προπονητής της ομάδας των ΗΠΑ που αποτελούνταν από αστέρια του NBA που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Ο Πάου Γκασόλ ήταν δύο φορές πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λος Άντζελες Λέικερς και έξι φορές ΝΒΑ All-Star, παίζοντας από το 2001 έως το 2019 με Μέμφις, Λέικερς, Σικάγο, Σαν Αντόνιο και Μιλγουόκι.

Ο Ισπανός συγκλόνισε με τα λόγια του για τον Κόμπι Μπράιαντ, τον πρώην συμπαίκτη του στους Λέικερς, ο οποίος σκοτώθηκε το 2020 σε συντριβή ελικοπτέρου με την κόρη του Τζιάνα:

«1η Φεβρουαρίου 2008. Ο Κρις Γουάλας με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε ότι παραχωρήθηκα με ανταλλαγή στους Λέικερς. Αυτό άλλαξε την ζωή μου και την καριέρα μου. Κάποιοι στην λίγκα δυσαρεστήθηκαν από αυτή την ανταλλαγή, αλλά συνέβη και τότε ήταν που γνώρισα τον άνθρωπο που ανέβασε το παιχνίδι μου όπως κανένας άλλος. Που μου έμαθε τι χρειάζεται για να κερδίζεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Που μου έδειξε πόσο σκληρά πρέπει να δουλέψεις και τι νοοτροπία πρέπει να έχεις για να είσαι ο κορυφαίος. Την δέσμευση που πρέπει να έχεις. Τι σήμαινε να είσαι ηγέτης. Γνώρισα τον Κόμπι.

Την ομάδα που πήγα να βρω τους Λέικερς, έφτασα αργά το βράδυ και μου έστειλε μήνυμα ότι θέλει να με δει. Του είπα ότι θα είναι αργά, αλλά είπε "όχι, είναι εντάξει, θα έρθω". Η ομάδα έπαιζε βράδυ την επόμενη μέρα. Ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι θα πάρω το μήνυμα. Οπότε έρχεται και μου λέει: "Καλώς ήρθες στην ομάδα, είμαι χαρούμενος που ήρθες. Τώρα πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα μαζί". Του είπα "είμαι μέσα φίλε" και μου είπε "καλό βράδυ" και έφυγε. Αυτό ήταν.

Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς εσένα αδελφέ μου. Εύχομαι όσο τίποτα να ήσουν εδώ εσύ και η Τζίτζι. Μου λείπεις και σε αγαπάω. Σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ Βανέσα που ήρθες. Είμαι περήφανος που είμαι αδελφός σου και θείος για τις υπέροχες κόρες σου. Σας αγαπάω πάρα πολύ».

Άλλοι εισαχθέντες είναι η έξι φορές All-Star του WNBA, Μπέκι Χάμον, η Ολυμπιακή ομάδα γυναικών των ΗΠΑ το 1976 και οι πρώην προπονητές Τζιν Κίντι, Γκάρι Μπλερ, Ντέιβιντ Χίξον, Τζιν Μπας και Τζιμ Βαλβάνο.