ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Υποστολή σημαίας» στην Εθνική Ελλάδας (videos+photos)

«Υποστολή σημαίας» στην Εθνική Ελλάδας (videos+photos)

Ο Τυπάρας του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας είπε το πικρό «αντίο» μετά τον αποκλεισμό της «γαλανόλευκης» από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και εμείς το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ένα «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»!

Από τα 15 ως τα 37 σου, είναι 22 χρόνια γεμάτα... τρέλα, δίψα για ζωή, ανεμελιά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και μπόλικα όνειρα. Όταν, όμως, είσαι γεννημένος ηγέτης, αυτά τα 22 χρόνια είναι γεμάτα με ιστορίες ποδοσφαιρικής δόξας, λαμπρής παρουσίας και πιστής αφοσίωσης στην Εθνική ομάδα. Ο συγκεκριμένος ήταν, είναι και θα είναι στη συνείδηση των Ελλήνων, ο αρχηγός της πιο πετυχημένης Εθνικής ομάδας όλων των εποχών. Αυτής της Εθνικής που κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την κατάκτηση του Euro2004, στο οποίο συμμετείχε ενεργά, και να φτάσει σε ένα ακόμα Euroκαι σε δυο Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, γράφοντας ιστορία.

Μια ιστορία ενός ανθρώπου που αφιερώθηκε στο ποδόσφαιρο και στο εθνόσημο. Ενός ανθρώπου που κράτησε την ομάδα ενωμένη σε δύσκολες στιγμές, που ήταν ο πρώτος ο οποίος έσπευδε να πανηγυρίσει τις επιτυχίες της ακόμα κι όταν δεν είχε μεγάλη συμβολή σε αυτές, κι ενός ανθρώπου που το όνομά του έρχεται στο μυαλό όλων όταν ακούν τη λέξη «Εθνική». Το μαρτυρούν αυτό και όσα έγιναν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Τόσο πριν από αυτό, όσο και μετά. Τα αφιερώματα και οι αναφορές του ξένου Τύπου στην Εθνική ξεκινούσαν και τελείωναν σε αυτόν ενώ η αναγνωρισιμότητά του μέχρι και στη χώρα της σάμπα, ήταν τρομερή, ακόμα και στα 37 του, που φτάνει πια προς το φινάλε μιας τεράστιας καριέρας!

karamesa

Μιλάμε για τον 37χρονο... έφηβο, Γιώργο Καραγκούνη, που έφτασε τις 139 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και έβαλε ένα τέλος σε μια τεράστια καριέρα. Μια καριέρα στην Εθνική ομάδα που άρχισε το 1999, εμπλουτίστηκε και πήρε μπόλικη δόξα και λάμψη με την κατάκτηση του Euro 2004, τη συμμετοχή στο Euro 2008, τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2010 και την παρουσία – για το γκραν φινάλε του αρχηγού – στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, όπου Καραγκούνης και Εθνική σταμάτησαν στη φάση των 16.

Ο Καραγκούνης είχε περάσει εδώ κι αρκετό καιρό στην ιστορία των Εθνικών συγκροτημάτων, φτάνοντας σε αριθμό συμμετοχών... άπιαστο για τους υπόλοιπους, όπως φαίνεται, αφού με τις 139 του έχει αφήσει αρκετά πίσω τον επόμενο εν ενεργεία, που είναι ο Κώστας Κατσουράνης με 107 διεθνείς παρουσίες και σκέφτεται κι αυτός το «τέλος» από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Όσο για τις 139... εθνικές βραδιές του «Κάρα», αυτές είχαν... απ' όλα! Χαρά, στενοχώρια, θρίαμβο, ανεπανάληπτη έκσταση στο Euro2004, αμφισβήτηση σε αυτό το 2008, επιβεβαίωση στο Μουντιάλ του 2010 και ολική επαναφορά στο Euro2012 μέχρι το περήφανο «αντίο», στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Ας θυμηθούμε, την πορεία του Γιώργου Καραγκούνη στην Εθνική ομάδα...

Ντεμπούτο με... Χατζηπαναγή!

Το ντεμπούτο του Γιώργου Καραγκούνη με τη «γαλανόλευκη» έγινε σε μια αναμέτρηση με το Ελ Σαλβαδόρ στο «Ανθή Καραγιάννη», στις 20 Αυγούστου 1999, σε ένα φιλικό που αγωνίστηκε και ο μεγάλος Βασίλης Χατζηπαναγής! Ο «Κάρα» είχε περάσει από όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων, είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές μάλιστα που έχει διατελέσει αρχηγός σε όλες τις Εθνικές, από την παίδων ως την... ανδρών, και έμελλε να αποτελέσει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το επίσημο ντεμπούτο του Γιώργου Καραγκούνη με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας ωστόσο, ήρθε ένα χρόνο και δυο μήνες αργότερα. Στις 7 Οκτωβρίου 2000, έντεκα χρόνια πριν ακριβώς, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, ο Καραγκούνης ήταν βασικός στη νίκη με 1-0 επί της Φινλανδίας στο ΟΑΚΑ και αντικαταστάθηκε στο 76' του παιχνιδιού από τον Βασίλη Λάκη. Προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που έδωσε την ευκαιρία στον «Κάρα» να παίξει με το εθνόσημο, ήταν ο Βασίλης Δανιήλ.

Διαρκής παρουσία και ταξίδι στην Πορτογαλία!

Από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, έχοντας εδραιωθεί στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού που έκανε καλές πορείες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ο Γιώργος Καραγκούνης έχει βρει σταθερή θέση και στις κλήσεις της Εθνικής. Είτε προπονητής είναι ο Βασίλης Δανιήλ, είτε ο υπηρεσιακός για ένα ματς Νίκος Χρηστίδης, είτε ο Ότο Ρεχάγκελ. Με τον τελευταίο στον πάγκο άλλωστε, πέτυχε και το πρώτο του γκολ σε εκείνο το ντροπιαστικό 5-1 από τη Φινλανδία...

Έτσι, στην πορεία προς την Πορτογαλία και την συμμετοχή στο πρώτο Euro μετά το 1980, που ήταν... θέλημα Θεού να αποτελέσει την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού εκείνη η διοργάνωση, ο Καραγκούνης παίζει σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών εκτός από το εντός με την Αρμενία, και φτάνει στην κορυφαία – ως τότε – στιγμή του με το Εθνόσημο.

Η «βόμβα» στο Ντραγκάο και ο χαμένος τελικός...

Η αγάπη του Γιώργου Καραγκούνη για την Εθνική έχει γίνει πια γνωστή σε όλους, αλλά είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τη διάθεσή του και το όνειρό του που εκπληρώνονταν με τη συμμετοχή της «γαλανόλευκης» στο Euro 2004. Το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης φέρνει την ομάδα του Ρεχάγκελ κόντρα στους οικοδεσπότες και ο Καραγκούνης φροντίζει – παρότι οι «Τυπάρες» όπως αυτές «ψοφάνε» για πάρτι και χαβαλέ – να χαλάσει τη γιορτή. Με μια «οβίδα» που θα φύγει από το δεξί του πόδι, θα ανοίξει το σκορ για την Ελλάδα και παράλληλα το δρόμο για τη μεγάλη νίκη της πρεμιέρας στις 12 Ιουνίου 2004 στο «Ντραγκάο».

Το κακό για τον Καραγκούνη, ήταν ότι είδε την κίτρινη κάρτα και στα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου απέναντι σε Πορτογάλους και Ισπανούς. Απέναντι στους Ρώσους δεν χρησιμοποιήθηκε, για να παίξει στα προημιτελικά με την Γαλλία. Είδε κι εκεί κάρτα όμως. Το ίδιο και στον ημιτελικό με την Τσεχία. Δυστυχώς για τον «Τυπάρα» της «γαλανόλευκης», για την ψυχή της ομάδας όπως έλεγαν όλοι, δεν μπορούσε να παίξει στον τελικό... Βέβαια αυτό δεν τον εμπόδισε να τρέξει πρώτος, φορώντας τη φανέλα του, από τον πάγκο προς τους υπόλοιπους για να πανηγυρίσει την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης.

Το όνειρο του Μουντιάλ... πραγματικότητα

Αν και η Εθνική μας δεν κατάφερε να προκριθεί ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 μέσω των προκριματικών, ο Γιώργος Καραγκούνης είχε την χαρά να παίξει κόντρα στη Βραζιλία, στο πλαίσιο του Confederations Cup. Έδωσε τα πάντα μαζί με τους άλλους διεθνείς και κατάφερε να οδηγήσει την Εθνική σε δεύτερο συνεχόμενο Euro, παρά το γεγονός ότι το 2008 στην Αυστρία δεν ήρθε κάποια ανάλογη διάκριση-θαύμα με αυτή του 2004, και περίμενε τη... στιγμή που θα γινόταν το όνειρο πραγματικότητα.

Ο «Κάρα» στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής, όντας ο άνθρωπος που μπορεί να παίξει καλύτερα από τον καθένα τον ρόλο αυτό, σε αγώνα με τη Λετονία στη Ρίγα. Στη διαδικασία εκείνων των προκριματικών που ξεκινούσα, ο Καραγκούνης μαζί με τα άλλα παιδιά της Εθνικής και τον Ότο Ρεχάγκελ, κατάφεραν να φτάσουν ως τη Νότιο Αφρική και το Μουντιάλ του 2010. Εκεί ο «Κάρα» είδε και συνομίλησε από κοντά με το είδωλό του. Τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που ήταν στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής στο τελευταίο επίσημο ματς της Εθνικής σε Μουντιάλ.

Ξανά σε Euro και καρφί στη... Βραζιλία

Μετά την πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου, με τη χαρά της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, για την ηγετική φυσιογνωμία του Γιώργου Καραγκούνη δεν υπήρχε τίποτα λιγότερο από την πρόκριση της Εθνικής στο Euro2012. Έδωσε το «παρών» στα περισσότερα παιχνίδια των Προκριματικών, όντας στα βασικά πλάνα του Φερνάντο Σάντος, και στην τελική φάση στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, ήταν φύσει και θέσει ηγέτης της «γαλανόλευκης». Το γκολ απέναντι στη Ρωσία στο τελευταίο ματς των ομίλων χάρισε πρόκριση, αλλά η κάρτα που δέχθηκε του στέρησε τη συμμετοχή στα προημιτελικά κόντρα στους Γερμανούς.

Μικρό το κακό...

Ταβάνι με την Εθνική για τον «Κάρα», άλλωστε, παρέμενε ο ουρανός! Γι' αυτό παρά τα 37 του χρόνια ήταν πάντα εδώ να παλεύει και να σπρώχνει με όλη του τη δύναμη την Εθνική στη Βραζιλία! Ο Καραγκούνης έφτασε, κόντρα στη Ρουμανία στο μεγάλο μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τις 130 συμμετοχές και έγραψε ιστορία όντας ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες παρουσίες στην Εθνική.

karamesa4

Κι αυτές οι παρουσίες συνεχίστηκαν. Ως τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014, εκεί όπου ήταν ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας. Πρώτος στις χαρές και τους πανηγυρισμούς, πρώτος και στα δύσκολα. Να δίνει το λαμπρό παράδειγμα και να οδηγεί τους συμπαίκτες του, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Η μοίρα δεν ήθελε να είναι... στρογγυλό το νούμερο των συμμετοχών με το οποίο είπε «αντίο» ο Τυπάρας στην λατρεμένη του Εθνική ομάδα, όμως, και οι 139 παρουσίες του είναι αριθμός που ονειρεύονται και δεν... φτάνουν ακόμα και σούπερ σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ένα... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, είναι το ελάχιστο που οφείλει η Εθνική και το ελληνικό ποδόσφαιρο στον αρχηγό...

Όλοι οι αγώνες του Γιώργου Καραγκούνη με την Εθνική ομάδα

Ημερομηνία

Διοργάνωση

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Λεπτά Συμ.

ΓΚΟΛ

29/06/14

Μουντιάλ 2014

Κόστα Ρίκα – Ελλάδα

1-1 (5-3 πέν.)

120’

-

24/06/14

Μουντιάλ 2014

Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού

2-1

77’

-

20/06/14

Μουντιάλ 2014

Ιαπωνία – Ελλάδα

0-0

49’

-

14/06/14

Μουντιάλ 2014

Κολομβία – Ελλάδα

3-0

12’

-

06/06/14

Φιλικό

Ελλάδα – Βολιβία

2-1

33’

-

03/06/14

Φιλικό

Ελλάδα – Νιγηρία

0-0

46’

-

31/05/14

Φιλικό

Πορτογαλία – Ελλάδα

0-0

44’

-

05/03/14

Φιλικό

Ελλάδα – Κορέα

0-2

44’

-

19/11/13

Μπαράζ Μουντιάλ

Ρουμανία –Ελλάδα

1-1

73’

-

15/11/13

Μπαράζ Μουντιάλ

Ελλάδα – Ρουμανία

3-1

13’

-

15/10/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Ελλάδα – Λιχτενστάιν

2-0

90'

1

11/10/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Ελλάδα – Σλοβακία

1-0

14'

-

10/09/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Ελλάδα – Λετονία

1-0

16'

-

06/09/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Λιχτενστάιν – Ελλάδα

0-1

23'

-

07/06/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Λιθουανία -Ελλάδα

0-1

90'

-

22/03/13

Προκριματικά Μουντιάλ

Βοσνία-Ελλάδα

3-1

90'

-

16/10/12

Προκριματικά Μουντιάλ

Σλοβακία – Ελλάδα

0-1

24'

-

12/10/12

Προκριματικά Μουντιάλ

Ελλάδα – Βοσνία

0-0

24'

-

16/06/12

Euro 2012

Ελλάδα – Ρωσία

1-0

67'

1

12/06/12

Euro 2012

Ελλάδα – Τσεχία

1-2

90'

-

08/06/12

Euro 2012

Ελλάδα – Πολωνία

1-1

90'

-

31/05/12

Φιλικό

Ελλάδα – Αρμενία

1-0

45'

-

26/05/12

Φιλικό

Ελλάδα – Σλοβενία

1-1

90'

-

29/02/12

Φιλικό

Ελλάδα – Βέλγιο

1-1

45'

-

15/11/11

Φιλικό

Ελλάδα – Ρουμανία

1-3

90'

1

11/11/11

Φιλικό

Ελλάδα – Ρωσία

1-1

56'

-

11/10/11

ΠροκριματικάEuro

Γεωργία – Ελλάδα

1-2

90'

-

07/10/11

ΠροκριματικάEuro

Ελλάδα – Κροατία