ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρέπει να βρει ταυτότητα

Πρέπει να βρει ταυτότητα
Η πρόκριση επί του ΠΑΟ φέρνει ενθουσιασμό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ οφείλει να αλλάξει αρκετά στη λογική της για να βρει...

Η πρόκριση επί του ΠΑΟ φέρνει ενθουσιασμό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ οφείλει να αλλάξει αρκετά στη λογική της για να βρει το δρόμο της.

Η εύκολη προσέγγιση είναι τα πανηγυριτζίδικα που αφορούν τη “πελατειακή” σχέση που αναπτύσσει η ΑΕΚ με τον ΠΑΟ. Ωστόσο, μια καθαρή ματιά στην εικόνα του αγώνα, δείχνει πως η Ενωση πέτυχε το στόχο της επειδή στηρίχθηκε μόνο στο πάθος των παικτών της και στο άστρο του προπονητή της. Κατά τα άλλα, η εμφάνιση ήταν άκρως προβληματική και οφείλει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον Χιμένεθ για τη συνέχεια.

Το μέγα θέμα κατ' εμέ αφορά την έλλειψη ταυτότητας που εμφανίζει η ΑΕΚ. Και εξηγούμαι: ποιο ήταν το προφίλ της ΑΕΚ κατά τα προηγούμενα χρόνια; Μια ομάδα που είχε πάντα σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ενα σύνολο που σχεδόν πάντα απέδιδε ελκυστικό ποδόσφαιρο και είχε τη τύχη να φιλοξενεί ορισμένους από τους κορυφαίους σκόρερ που πάτησαν σε ελληνικά γήπεδα. Ηταν μια ομάδα που ακόμα και σε περιόδους που έμεινε μακριά από τίτλους, προκαλούσε σεβασμό με την αγωνιστική ανωτερότητα και τη ποιότητα που διέθετε.

Τι συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά ειδικότερα τη τρέχουσα περίοδο; Η ΑΕΚ έχει χάσει τη ταυτότητα της. Είναι μια ομάδα, που αποδίδει καλά μόνο όταν αμύνεται (κι αυτό ελέγχεται σε ματς όπως το προχθεσινό). Αν και εκτιμώ πως έχει τις δυνατότητες, αδυνατεί να παράγει παιχνίδι. Και αυτό την οδηγεί σε εμφανίσεις όπως με τον ΠΑΟ. Δεν μπορεί να κρατήσει μπάλα, δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι, δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί σωστά αποτελέσματα.
Η άποψη μου είναι πως η ΑΕΚ πρέπει να βρει το συντομότερο δυνατό ξανά την αγωνιστική ταυτότητα που έχει καθιερώσει στο ποδόσφαρο. Να μπαίνει σε κάθε ματς για να διεκδικήσει τη νίκη. Να εμφανίζεται σε κάθε έδρα, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της αναμέτρησης, αποπνέοντας τη σιγουριά πως αυτή θα είναι η τελική νικήτρια. Και δεν θα επιτρέπει παιχνίδια με τη φωτιά και πιθανές βαριές ήττες, όπως αυτή με τον ΠΑΟ.

Βέβαια, αυτά είναι ζητήματα που αφορούν στρατηγικό σχεδιασμό. Ανάλυση της κατάστασης και γενναίες αποφάσεις. Συγκροτημένες κινήσεις και λογική μακράς διάρκειας. Σε μια ΑΕΚ που κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι, είμαι εξαιρετικά αμφίβολος για το κατά πόσο μπορούν να συμβούν αυτά. Ο χρόνος θα δείξει τι μπορεί να συμβεί.