ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακά... «σφυριά»

Ολυμπιακά... «σφυριά»
Ένα σίριαλ που έχει απασχολήσει έντονα την αγγλική ποδοσφαιρική κοινωνία...

Ένα σίριαλ που έχει απασχολήσει έντονα την αγγλική ποδοσφαιρική κοινωνία τους τελευταίους μήνες φτάνει στο τέλος του σήμερα.

Αφού η Γουεστ Χαμ, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει τον διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Όπως έχει ήδη διαρρεύσει στον αγγλικό Τύπο, η διοικούσα επιτροπή του Ολυμπιακού Πάρκου του Λονδίνου θα εισηγηθεί στο σημερινό συμβούλιο να υπερψηφιστεί η πρόταση της Γουεστ Χαμ έναντι αυτής της Τότεναμ. Το θέμα δεν κλείνει οριστικά αφού η τελική απόφαση θα παρθεί από την αγγλική κυβέρνηση και το δήμο του Λονδίνου, όμως θεωρείται απίθανο να πάνε κόντρα στην εισήγηση της επιτροπής.

Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, η ιστορία έχει ως εξής: Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 οι Άγγλοι κατασκευάζουν ένα Ολυμπιακό Στάδιο 500 εκατομμυρίων λιρών στην περιοχή Στράτφορντ στο ανατολικό Λονδίνο. Έχοντας μάθει από τα παθήματα άλλων πόλεων που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν (με πρώτο και...χειρότερο παράδειγμα την Αθήνα), οι διοργανωτές προετοιμάζονται από τώρα για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά το τέλος της διοργάνωσης. Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει για τους Αγώνες και διεκδικείται από δύο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ: τη Τότεναμ και τη Γουεστ Χαμ.

Η βασική διαφορά μεταξύ των αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι δύο ομάδες είναι ότι η Γουεστ Χαμ προτείνει να διατηρήσει το Στάδιο ως έχει (μαζί με τον στίβο) προχωρώντας σε κάποιες μικρές αλλαγές ενώ η Τότεναμ θέλει να το γκρεμίσει και στη θέση του να χτίσει ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο. Καταλαβαίνει κανείς ότι εξαρχής το πλεονέκτημα το είχε η Γουεστ Χαμ. Η Αγγλία μπορεί έχει...χίλια στραβά ως χώρα αλλά δεν είναι «μπανανία». Ο Άγγλος φορολογούμενος έχει την απαίτηση τα χρήματα που δίνει στο κράτος να ξοδεύονται σωστά και η πολιτεία έχει μάθει να το σέβεται αυτό.

Η Γουεστ Χαμ θα ξοδέψει συνολικά 95 εκατομμύρια λίρες (112 εκατ. ευρώ) για να μετατρέψει το 80 χιλιάδες θέσεων Ολυμπιακό Στάδιο σε ένα στάδιο χωρητικότητας 60 χιλιάδων θεατών που παράλληλα θα χρησιμοποιείται για συναυλίες, για αγώνες στίβου, ράγκμπι, κρίκετ και αμερικάνικου φούτμπολ. Για να εξασφαλίσει αυτό το ποσό, η ομάδα του ανατολικού Λονδίνου θα δανειστεί 40 εκατομμύρια λίρες, θα πάρει 30 εκατομμύρια ως επιχορήγηση από την Ολυμπιακή Επιτροπή και θα βάλει 20 εκατομμύρια από την πώληση του «Απτον Παρκ».

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από «πρώτο χέρι» πόσο σημαντική είναι αυτή η ιστορία για τους Άγγλους συνεργαζόμενος με έναν συνάδελφο από το ραδιόφωνο του BBC που ήρθε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες για να κάνει ρεπορτάζ για το δικό μας Ολυμπιακό Στάδιο και για το θέμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων γενικότερα. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πήρε μια συνέντευξη από τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων, κ. Γιώργο Παναγιώτου ζητώντας κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει το Λονδίνο με το θέμα της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτου τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μία λύση για κάθε εγκατάσταση από την επόμενη κιόλας μέρα του τέλους της διοργάνωσης.

Αυτή την ανάγκη φαίνεται πως την έχουν λάβει σοβαρά υπόψη οι Άγγλοι αφού στην περίπτωση του Ολυμπιακού Σταδίου η Γουεστ Χαμ προσφέρει ουσιαστικά μία έτοιμη και άμεση λύση. Η πρόταση της Τότεναμ, αν και αρκετά φιλόδοξη, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο κι επίσης συμπεριλαμβάνει την ανακατασκευή του σταδίου της Κρίσταλ Πάλας (για να χρησιμοποιείται για αγώνες στίβου) που, όσο να 'ναι, περιπλέκει την κατάσταση.

Προς το παρόν η διοικούσα επιτροπή του Ολυμπιακού Σταδίου διαψεύδει ότι έχει ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση και υποστηρίζει πως τα πάντα θα κριθούν στο σημερινό συμβούλιο εκεί όπου θα έχουν την ευκαιρία να ακουστούν και οι τελικές προτάσεις από τις δύο ομάδες. Ο αγγλικός Τύπος όμως επιμένει ότι το θέμα έχει “κλείσει” και στη Γουεστ Χαμ έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν...

Τ. Κολλίντζας