ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κατεδαφίστηκε το ιστορικό «Μαρακανά»

Κατεδαφίστηκε το ιστορικό «Μαρακανά»
Το θρυλικό στάδιο Μαρακανά, το μεγαλύτερο γήπεδο στον κόσμο, δεν υπάρχει πια.....

Το θρυλικό στάδιο Μαρακανά, το μεγαλύτερο γήπεδο στον κόσμο, δεν υπάρχει πια. Το μεγαλύτερο μέρος του κατεδαφίστηκε για να χτιστεί από την αρχή ώστε να φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ 2014, όπως και τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Το στάδιο χτίστηκε το 1947 και ήταν ιδέα του Μάριο Φίλιο, του θρυλικού Βραζιλιάνου αθλητικογράφου, ο οποίος είναι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος στην ιστορία που αγαπήθηκε σαν σταρ του ποδοσφαίρου. Και μπορεί το αγαπημένο του "παιδί" το "Μαρακανά", να φιλοξένησε κάποιες από τις πιο ένδοξες στιγμές του ποδοσφαίρου της χώρας, όμως έγινε και τόπος... μαρτυρίου για 199,854 φιλάθλους το 1950, όταν η ανίκητη Βραζιλία έχασε στον τελικό του Μουντιάλ από την Ουρουγουάη. Το γκολ του Τζίγκια στο 79' οδήγησε σε αυτοκτονία 10 τουλάχιστον Βραζιλιάνους, ενώ ο τερματοφύλακας Μοασίρ Μπαρμπόσα έζησε τα υπόλοιπα 50 χρόνια της ζωής του ως αποδιοπομπαίος τράγος, βλέποντας στο δρόμο πατεράδες να τον δείχνουν και να λεν στα παιδιά τους "αυτός είναι ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη Βραζιλία".

Όταν το νέο "Μαρακανά" είναι έτοιμο, το Μάρτιο του 2013, θα μπορεί να φιλοξενήσει 85.000 θεατές και μπορεί να μην έχει το μέγεθος άλλων γηπέδων, όπως το "Αζτέκα", ή το "Καμπ Νόου", αλλά σίγουρα θα παραμείνει φετίχ για κάθε ποδοσφαιριστή.

Προς το παρόν, τα αγάλματα του Ζίνιο, του Μάριο Ζαγκάλο και του Ζίκο, η μπάλα με την οποία ο Πελέ έβαλε το 1000ό του γκολ και κομμάτια της εξέδρας, μεταφέρθηκαν σε μουσείο και θα επιστρέψουν στην "αίθουσα θριάμβου" που θα ετοιμαστεί στο "Μαρακανά".

Πηγή:enet.gr