ΑΘΛΗΤΙΚΑ

A.Φάκος:«Ανεπαρκής ο πειθαρχικός κώδικας»

A.Φάκος:«Ανεπαρκής ο πειθαρχικός κώδικας»
Για τον πειθαρχικό κώδικα που εφαρμόζει η Super League μίλησε ο....

Για τον πειθαρχικό κώδικα που εφαρμόζει η Super League μίλησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος.

Ο κ. Φάκος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ Fm» και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα αλλά και στο τι κινήσεις έχουν γίνει ως τώρα για τα επεισόδια στο ντέρμπι του Σαββάτου (19/02) μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Αρχικά ο κ. Φάκος μίλησε για το πότε μπορεί να επιληφθεί ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: «Στη διάρκεια του αγώνα ότι παράπτωμα υπάρχει και γραφτεί στο φύλλο αγώνα επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα η επιτροπή της Superleague και της Football League και καταλογίζει ανάλογα τις ποινές. Εμείς κινούμαστε στη συνέχεια ανάλογα με το εύρος των επεισοδίων, έτσι ώστε να επιβάλουμε τις κλήσεις σε απολογία και να παραπέμψουμε στις αρμόδιες επιτροπές».

Όσο για το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν βίντεο για να γίνουν κλήσεις, τόνισε: «Βεβαίως και μπορούμε να παραπέμψουμε με βάση το βίντεο. Τα μέσα μνημονεύονται στις διατάξεις. Για εμάς τα ασφαλέστερα κριτήρια είναι τα φύλλα αγώνα και οι εκθέσεις παρατηρητών και αστυνομίας. Αν όμως έχουμε εικόνες από φωτογραφίες, ηλεκτρονικό Τύπο και κανάλια, τα δεχόμαστε και χρησιμοποιούνται ως κρηπιδώματα για να γίνουν οι καταγγελίες».

Για το αν κινούνται μόνες τους οι επιτροπές χωρίς την παρέμβαση εισαγγελέα, συμπλήρωσε: «Είναι τα μεμονωμένα επεισόδια, τα εκτεταμένα επεισόδια και τα ευρείας κλίμακας επεισόδια. Στα τελευταία που είναι οι βαρύτατες παραβάσεις που υπάρχουν, δεν μπορεί να κινηθεί μια επιτροπή αν δεν υπάρξει παρέμβαση από τον εισαγγελέα. Αυτά παρακολουθούνται από τους εισαγγελείς, δεν μπορεί να ξεφύγει. Υπάρχουν εκθέσεις της αστυνομίας. Για παράδειγμα στο τελευταίο παράδειγμα της ΑΕΚ, υπήρχαν πέντε κεφάλαια στην έκθεση της αστυνομίας. Δεν μπορείς να αδρανήσεις σε τέτοια πράγματα που είναι τόσο «χοντρά» δε γίνεται».

Για το αν έχει δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του, πρόσθεσε: «Δεχόμαστε ουκ ολίγες κακεντρεχείς κρίσεις, είναι μέσα στο παιχνίδι κι αυτά, τι να κάνουμε παραβλέπονται. Λένε, λένε, λένε και τις περισσότερες φορές είναι ανακρίβειες. Γράφονται κάποια πράγματα, ωστόσο δεν ισχύουν. Σαφώς και έχουμε σχέσεις με τον αθλητισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να οριστεί αθλητικός εισαγγελέας και να μην έχει καμία σχέση για παράδειγμα με το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια εξάσκηση στις τέσσερις δεκαετίες που ασκώ το επάγγελμα. Δεν μπορείς να αφήνεις να σε επηρεάζουν συλλογικές προτιμήσεις και διάφορα τέτοια που θα μπορούσαν να θέσουν πρόβλημα θεσμών. Σίγουρα μας φαίνεται λίγο πιο εύκολο το ποδόσφαιρο σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζαμε στα δικαστήρια τόσα χρόνια. Προσπαθούμε με νηφαλιότητα να εφαρμόσουμε ότι έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια στην υπηρεσία μας».

Για το αν μπορεί να παρέμβει στις επιτροπές, ανέφερε: «Κινούμεθα στα πλαίσια που προβλέπει ο κώδικας μας, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περισσότερες αρμοδιότητες και να παρεμβαίνουμε. Τώρα αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι έχει μεγάλο ρόλο η διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο ακόμα. Από εκεί και πέρα, αν λέμε ότι θα λάβουμε μέτρα, για παράδειγμα δε θα δώσουμε χρήματα στις ομάδες και τελικά δίνονται, δεν γίνεται τίποτα. Ο πειθαρχικός κώδικας είναι ανεπαρκέστατος».

Ενώ για το αν οι ποινές τον βρίσκουν σύμφωνο, υποστήριξε: «Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Δεν είπαμε να γίνουν εξωπραγματικές οι ποινές. Να υπάρξει ένα πλαίσιο. Για παράδειγμα όλες οι παραβάσεις τιμωρούνται με μια αγωνιστική. Να μπει για παράδειγμα ένα πλαίσιο από μία ως δέκα και να υπάρχει αξιολόγηση του αδικήματος. Ποινές με διατίμηση, δεν είναι ποινές. Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο. Αν δείξει ο άλλος μετάνοια, αν μια ομάδα δείξει άριστη διαγωγή, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτό. Τι θα πε ότι διπλασιάζω στον υπότροπο; Δεν υπάρχει σωστό πλαίσιο».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι ποινές πέφτουν απάντησε: «Δεν πέφτουν πάντοτε οι ποινές. Εμείς πέντε μήνες που είμαστε εδώ με τον συνάδελφο, από ότι βλέπουμε λειτουργεί καλά το εφετείο. Είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μη συμφωνούμε, όμως οι ποινές είναι σεβαστές και για μας είναι μεγάλο εργαλείο το ότι μπορούμε να ασκήσουμε εφέσεις στις πρωτοβάθμιες ποινές. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Μιραλάς».

Ο κ. Φάκος πρόσθεσε αναφορικά με τον παραλληλισμό με το εξωτερικό: «Στον ευρωπαϊκό χώρο με το σύστημα που υπάρχει, έχουμε δικαίωμα έφεσης. Μπορείς να προσφύγεις και να μειώσεις ή να αφαιρέσεις ποινές. Αν δεν υπάρχει αυτό, μπορούν να σε πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σε «ξετινάξουν». Όπως λειτουργούσε η δευτεροβάθμια επιτροπή, ήταν ανορθόδοξη. Εμείς ασκούμε εφέσεις με πλήρεις λόγους, όπως ακριβώς στα δικαστήρια. Για να υπάρχει διαφάνεια και δικαίωμα κριτικής».

Όσο για το αν θα γίνει κάτι για το ντέρμπι, σχολίασε: «Έχει επιληφθεί ο κ. Αντωνακάκης. Περίμενε χθες με το δίκανο. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχε φτάσει η έκθεση από τον Πειραιά. Είχε τα φύλλα αγώνα, τις εφημερίδες, είχε δει τηλεόραση. Όμως δεν είχε την έκθεση της αστυνομίας. Περίμενε μέχρι το βράδυ. Η αστυνομία πάντως είναι απόλυτα συνεργάσιμη. Σπεύδουν να μας απαντήσουν, να στείλουν τα στοιχεία, φωτογραφίες, φαξ, ότι χρειαστούμε. Κατά συνέπεια, πρέπει να πάρετε τον κ. Αντωνακάκη, για το που κατέληξε και τι θα γίνει για το ντέρμπι του Σαββάτου. Δεν είναι δική μας δικαιοδοσία τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων».

Για την υπόθεση της κλήσης του Τάσου Κάκου, σημείωσε: «Έκανα μια αναφορά στη διοργανώτρια αρχή για τον κ. Κάκο, γνωστοποιώντας τι έχει συμβεί. Γιατί αυτή ήταν αρμόδια να τον παραπέμψει στα κατάλληλα όργανα. Δεν έχω πληροφορηθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος. Είχε γράψει μόνο ότι ο Μήτρογλου έβγαλε τη φανέλα και εμείς δεν είχαμε εικόνα για να τιμωρήσουμε την πράξη του παίκτη. Το είχε αντιληφθεί και δεν το είχε συμπεριλάβει στο φύλλο αγώνα. Έκανα το γράμμα στη Superleague και τους τόνισα ότι ήταν αρμοδιότητα δική τους να κάνουν τα απαραίτητα, καθώς αν δεν το έγραφε εμείς δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση και η πράξη θα έμενε ατιμώρητη».

Παράλληλα, αποκάλυψε και την καταγγελία της ΠΑΕ ΑΕΚ, λέγοντας: «Η ΑΕΚ κατήγγειλε ότι ένας ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου (σ.σ. Ριέρα) χτύπησε ποδοσφαιριστή δικό της (σ.σ. Καφέ). Η ΑΕΚ έκανε τεκμηριωμένη καταγγελία και επισυνάπτουν τις φωτογραφίες και από εκεί και πέρα ασκείται δίωξη, ασχέτως αν δεν το είδε και δε το κατέγραψε ο διαιτητής. Ήδη έχω μάθει ότι έχει επιληφθεί η πρωτοβάθμια επιτροπή της Superleague».

Ενώ για την περίπτωση του Σισέ, πρόσθεσε: «Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν έχω μετανιώσει για την ενέργεια που έκανα. Κρίνουμε ψυχρά με βάση της διατάξεις και δεν επηρεάζομαι. Δε θα κάνουμε το ποδόσφαιρο, εκκλησία και κατηχητικό σχολείο. Δε θα του βάλουμε του ποδοσφαιριστή πιπέρι στη γλώσσα, όταν μεγάλοι αξιωματούχοι λένε χειρότερες λέξεις και κάνουν χειρότερες πράξεις. Εγώ είχα ένα ολόκληρο σκεπτικό, το κατέγραψα και όποιος θέλει το βλέπει στην ΕΠΟ. Ο ποδοσφαιριστής εκφράστηκε σε πρώτο πρόσωπο, μετά τη λήξη του αγώνα και είπε κάτι που το έχουμε πει όλοι καθημερινά».

Ο κ. Φάκος ρωτήθηκε για το τι θα ήταν επιλήψιμο στην περίπτωση του Γάλλου και απάντησε: «Επιλήψιμο θα ήταν να πει λόγια δυσφημιστικά κατά της διαιτησίας. Δεν είπε όμως κάτι τέτοιο. Υποθετικά θα μπορούσε να πει πολλά πράγματα. Κάθε περίπτωση κρίνεται εξατομικευμένα. Αν δεν ήταν ο Σισέ, και ήταν οποιοσδήποτε μιας άλλης ομάδας, δε θα μίλαγε κανείς. Το πιάνουν οι αντίπαλοι και λένε τα δικά τους, οι άλλοι αντιπαρέρχονται και λένε όσα λένε. Όταν είναι πέραν του δέοντος όσα λέγονται, οπωσδήποτε ελέγχονται. Εγώ σας είπα τη γνώμη μου, δεν μπορώ να βάλω πλαίσιο στον καθέναν όριο που τελειώνει η καλή συμπεριφορά. Αν θίγεται ο καθένας μπορεί να κάνει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση».