ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Αποφασισμένοι για μέτρα»

«Αποφασισμένοι για μέτρα»
Έτοιμη να παρέμβει είναι η Πολιτεία, σε περίπτωση που δεν περιοριστούν τα κρούσματα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως...

Έτοιμη να παρέμβει είναι η Πολιτεία, σε περίπτωση που δεν περιοριστούν τα κρούσματα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου:

-Ποιες είναι οι ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά και ποιες οι ευθύνες του ποδοσφαίρου στη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα;

«Δεν υπάρχουν αθώοι στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Όλοι φέρουμε τις ευθύνες μας. Η πολιτεία, οι φορείς, οι ομάδες, οι λέσχες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι αντί να τις αναλάβουμε, προσπαθούμε να τις περάσουμε ο ένας στον άλλο. Η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ήρθαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι όλα τα υπουργεία, όλοι οι οργανισμοί που εμπλέκονται, αλλά και οι φορείς. Σήμερα έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική δουλειά κατά της βίας που βασίζεται στην αρχή ότι όσο συνεχίζει η βία, τόσο θα κλείνει η στρόφιγγα σε τρία μέτωπα: αυστηρότεροι νόμοι, μεγαλύτερες ποινές, αποκλεισμός από την προβολή. Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Προφανώς ως Πολιτεία διατηρούμε την επιλογή να εφαρμόσουμε και πολιτικές εξαιρετικά αυστηρές για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά ακόμα δεν έχουμε εξαντλήσει τις επιλογές μας. Επιπλέον, τέτοιες πολιτικές θα είναι επώδυνες όχι μόνο για αυτούς που φταίνε, αλλά και για αυτούς που σήμερα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα».

-Γιατί δεν επιβάλλονται σκληρότερες ποινές για επεισόδια, όπως για παράδειγμα αφαίρεση βαθμών που θα περιορίσουν την ανεκτικότητα των συλλόγων και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τους δράστες;

«Από τη μεριά μας θα θέλαμε να δούμε την ΕΠΟ να υιοθετεί μέτρα που ισχύουν σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΠΟ θα πράξει αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις και εμείς θα τη στηρίξουμε αν δούμε ότι οι αποφάσεις της βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

-Γνωρίζετε αν λειτούργησε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο Καραϊσκάκη; Aν όχι, γιατί; Aν ναι, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία σύλληψη;

«Όπως μας έχει ενημερώσει η Ελληνική Αστυνομία, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σταδίου Καραϊσκάκη λειτούργησε και μαζί με το υλικό από την τηλεοπτική κάλυψη της ΝΕΤ αποτελούν μέρος του προανακριτικού υλικού».

-Υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση της Πολιτείας στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Σκέπτεστε να το κάνετε και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Ως Πολιτεία έχουμε λάβει και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της βίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω τόσο το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο και θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των συνδέσμων, τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, την πιστοποίηση των εταιρειών ιδιωτικής ασφαλείας που προσλαμβάνουν οι ομάδες, όσο και την εισαγωγή ρητρών βίας στα χορηγικά συμβόλαια του ΟΠΑΠ και στις συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών σταδίων. Για την αντιμετώπιση, όμως, του φαινομένου χρειάζεται και η ενεργός συνεργασία των ομάδων. Εάν δούμε πως αυτή δεν υπάρχει, τότε θα υποχρεωθούμε σε άλλου είδους αποφάσεις που μπορεί να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα αλλά θα τραυματίσουν σίγουρα το ποδόσφαιρο για κάποια χρόνια αφού τις υλοποιήσουμε».

-Πολλά από όσα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας υπάρχουν και σε νόμους που ισχύουν (π.χ. ηλεκτρονικό εισιτήριο, σχέση λεσχών φιλάθλων με ΠΑΕ και ΓΓΑ) αλλά δεν εφαρμόζονται. Γιατί πιστεύετε ότι τώρα θα εφαρμοστούν και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του προβλήματος;

«Κατά καιρούς έχουν ληφθεί πολλά, αλλά αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας. Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε, ώστε να δούμε αποτελέσματα».

Στην «Καθημερινή» μίλησε επίσης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη και τους κ.κ. Γόντικα, Βεκρή από τον Παναθηναϊκό:
«Στοχεύουμε στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Θέσαμε τους προέδρους των ομάδων προ των ευθυνών τους. Τους ζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν θέλουμε ν' ανοίξει μύτη μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος».

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για τη βία, είπε:
«Θα υπάρχει διαρκής εποπτεία, έλεγχος και πιστοποίηση των συνδέσμων οπαδών από τις ομάδες που θα τους πιστοποιούν και θα έχουν την ευθύνη. Οι σεκιούριτι θα καταθέτουν τα ονόματά τους 48 ώρες πριν από τους αγώνες και θα πρέπει να εγκρίνονται από την αστυνομία. Οι συλληφθέντες για επεισόδια στα γήπεδα θα εμφανίζονται υποχρεωτικά στο αστυνομικό τμήμα και δεν θα μπορούν να βλέπουν την ομάδα τους για τρία έως πέντε χρόνια».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μιλώντας στην «Καθημερινή» τόνισε ότι αν η Super League δεν αλλάξει πλεύση, τότε η διοργάνωση του πρωταθλήματος θα πρέπει να περάσει στην ΕΠΟ:
«Οπως είναι σήμερα η Super League προφανώς και κατά κοινή πεποίθηση το όργανο αυτό δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής στα καίρια θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη βία και τη φερεγγυότητα των πρωταθλημάτων. Σε συνθήκες αντεγκλήσεων, ύβρεων και ακραίας σύγκρουσης συμφερόντων είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια εξυγίανσης είναι μάταιη. Οι δρόμοι επομένως είναι δύο: Ή η Super League άμεσα, εδώ και τώρα διορθώνει την πλεύση της, λαμβάνει εσωτερικά μέτρα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της και αρχίζει να πείθει ότι λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση, ή το πρωτάθλημα πρέπει να το αναλάβει η ΕΠΟ με στενότερη εποπτεία τόσο από τη διεθνή ομοσπονδία όσο και από την πολιτεία».