ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Π. Μπιτσαξής: «Η διαιτησία είναι θέμα ΕΠΟ»

Π. Μπιτσαξής: «Η διαιτησία είναι θέμα ΕΠΟ»
«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ...

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, τα όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διαιτησία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Nova ΣΠΟΡ FM 94,6.».

Ο κ. Μπιτσαξής πρόσθεσε:
«H ελληνική Πολιτεία, όσο κι αν υπάρχει πίεση, λειτουργεί με συγκεκριμένους συντεταγμένους μηχανισμούς», ενώ συνέχισε λέγοντας
«Αν συζητούμε το θέμα της διαιτησίας, υπό τη μορφή με την οποία εμφανίζεται στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, συνιστά εγκληματική ενέργεια που επιφέρει ποινική δίωξη και όχι αθλητική. Κάτι που έχει γίνει, απ’ ό,τι πληροφορούμαι».

Όσον αφορά στις λύσεις που πρέπει να δοθούν, ο κ.Μπιτσαξής υπογράμμισε τα εξής:
«Όλοι δεσμεύονται από κάποιο δίκαιο. Όλοι οι χώροι που ασκούν μια δημόσια λειτουργία, διέπονται από έναν κώδικα δεοντολογίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στους διαιτητές. Μπορεί ένας δικαστής να έχει φιλία ή έχθρα με έναν διάδικο, αλλά αν συμβαίνει αυτό οφείλει να ζητήσει αυτοεξαίρεση. Η εντοπιότητα και η οπαδική προτίμηση πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο κανόνων και να σημαίνει την αυτόματη εξαίρεση του διαιτητή από τη διαδικασία. Αν υπάρχει συστηματική προσπάθεια επηρεασμού διαιτητών είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί με σαφήνεια από την πολιτική δικαιοσύνη. Ποινική κατάληξη για τα όσα ακούστηκαν επί Θωμά δεν υπήρξε. Θεσμική όμως υπήρξε. Στην Ελλάδα υπάρχουν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και εγκληματικές. Πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο που νοσεί χρόνια. Δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Το θέμα είναι πως παρεμβαίνει κάποιος σε αυτές τις συμπεριφορές. Ο αχός της κοινής γνώμης μας ζητάει να κάνουμε άλματα, κάτι που είναι αδύνατο. Αν έφταιγε μόνο ο Μπιτσαξής θα είχαν διορθωθεί όλα αμέσως».

Για τον λόγο που καθυστερεί η λήψη αποφάσεων από την πολιτεία, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού επισήμανε:
«Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχαμε μαζευτεί δεκαπέντε άνθρωποι και δουλεύαμε πάνω στη σύνταξη του αθλητικού χάρτη. Προσπάθειες γίνονται από όλες τις πλευρές , αλλά όλο αυτό που γίνεται το σκεπάζει ο ζόφος και δημιουργείται μια παραπλανητική εικόνα για αυτό που πραγματικά φαίνεται. Οι διακρίσεις της Ελλάδας σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα δεν τυγχάνουν της δημοσιότητας που τους οφείλεται. Πιο χώρο καταλαμβάνουν αυτά, σε σχέση με κάποιες κασέτες και το τι είπε ο Μπέος και αν το είπε ο Μπέος».

Για τις κασέτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Κούγιας, σχολίασε ο γ.γ. Αθλητισμού: «Ακούω κασέτες, κασέτες, κασέτες. Όλα λειτουργούν σε δομές διακαίου. Οι κασέτες είναι παράνομο να χρησιμοποιηθούν, οι καταθέσεις όμως από άτομα όχι. Πολλές φορές ζητούμε αμεσότητα. Βλέπω αργεί η ποινική δικαιοσύνη, στην υπόθεση των φερομένων στημένων παιχνιδιών, όπου και εκεί θεωρώ ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει κα φωτιά. Όλα αυτά είναι δυσαπόδεικτα και υπάρχει αργοπορία. Δεν λέω ότι θα βγει κάτι υποχρεωτικά. Αλλά θέλει χρόνο».

Όσον αφορά στις φήμες που τον ήθελαν να συναντήθηκε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο Π.Μπιτσαξής σχολίασε:
«Δεν υπήρχε συνάντηση ούτε με τον Πάγκαλο, ούτε με τον Κόκκαλη, μετά το Καραϊσκάκη. Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντάω σε κάθε δημοσίευμα. Και τη θύρα 7 μπορώ να συναντήσω και τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Βαρδινογιάννη και όποιον θέλω. Στο θέμα της καταπολέμησης της βίας θα συζητήσουμε με πολλούς για να μπορέσουμε τη χαλιναγωγήσουμε. Άκουσα ότι στη Σκωτία συναντήθηκαν και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι οπαδοί της Σέλτικ με εκείνους της Ρέιντζερς προκειμένου να βρουν άκρη στο θέμα της βίας που φαίνεται να έχει έξαρση και εκεί. Ακόμα και στο Μπέρμιγχαμ είδαμε επεισόδια. Υπάρχουν τα ποινικά εργαλεία της ποινικής Δικονομίας που πρέπει να επιληφθούν. Με τους οργανωμένους οπαδούς, μέρος μόνο των οποίων είναι χούλιγκανς, όχι όλοι, η ελληνική πολιτεία δεν έχει συνομιλήσει ακόμα. Δεν διαφωνώ ότι δεν είναι σοβαροί συνομιλητές, αλλά πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να φέρουμε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο ίδιο τραπέζι. Να τους χρησιμοποιήσουμε σαν συμπληρωματικό εργαλείο. Είναι βασικό να τους ακούσουμε.
Τα επεισόδια φέτος έχουν ένα νέο χαρακτηριστικό. Είναι οι διαμαρτυρίες κατά τη διοίκησης της ίδιας τους της ομάδας. Αυτά τα είδαμε στον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και την ΑΕΚ αν δεν κάνω λάθος. Νέο είναι επίσης και η εφόρμηση μέσα στο αγωνιστικό χώρο, αν χάνει η ομάδα τους. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι για το εξής. Ανοίξαμε και το φάκελο βία και το φάκελο διαφθορά. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να τα αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, σχετικά με το θέμα των «στημένων αγώνων», ο γ.γ.Αθλητισμού τόνισε:
«Οι εκπρόσωποι της UEFA κλήθηκαν και κατέθεσαν στην ανακριτική διαδικασία που διεξάγει η Εισαγγελέας του οικονομικού, κυρία Παπανδρέου. Η υπόθεση ερευνάται και έχει και τη αποτρεπτική της δύναμη για το μέλλον».