ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σκόκο ο …Λυτρωτής!

Σκόκο ο …Λυτρωτής!
Με γκολ του Σκόκο στο 88’ η ΑΕΚ επιβλήθηκε της Καβάλας με 1-0. Δοκάρι στο 47’ ο Μίτσελ, αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 53’ ο Καρντόσο...

Με γκολ του Σκόκο στο 88’ η ΑΕΚ επιβλήθηκε της Καβάλας με 1-0. Δοκάρι στο 47’ ο Μίτσελ, αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 53’ ο Καρντόσο.

Αν και είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού καθ’ όλη τη διάρκειά του η ΑΕΚ έφτασε να «λυτρωθεί» από την κεφαλιά του Σκόκο στο 88’ και να πάρει τη νίκη με 1-0 απέναντι σε μια Καβάλα που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 53’ λόγω της αποβολής του Καρντόσο. Μεγάλη ευκαιρία είχε στο 47’ ο Μίτσελ αλλά το σουτ του βρήκε στο δοκάρι του Γκαλίνοβιτς.
Έχοντας κάνει αρκετές αλλαγές στο αρχικό σχήμα συγκριτικά με τον αγώνα απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Μανόλο Χιμένεθ χρησιμοποίησε, ενδεικτικά, τον Μανωλά σε ρόλο δεξιού μπακ και τους Γκέντσογλου, Μίτσελ ως αμυντικά χαφ σε σύστημα 4-2-3-1 με τον Μπαχά στην κορυφή.


Στην αντίπερα όχθη ο Κάσπερτσακ προτίμησε να παρατάξει με τον ίδιο τρόπο την ομάδα του έχοντας τους Ντιέ και Καρντόσο σε ρόλο ανασταλτικών μέσων και τον Νικουλάε μοναδικό προωθημένο. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά έγιναν σαφείς οι προθέσεις των δυο ομάδων αναφορικά με τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό.
Οι γηπεδούχοι με μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και πρωτοβουλία των κινήσεων, περιόρισαν την Καβάλα στο μισό γήπεδο και προσπαθούσαν από τα πλάγια κυρίως με τους Μπερνς και Λαγό να δημιουργήσουν «ρήγματα» στην άμυνα των φιλοξενουμένων. Αντιθέτως οι παίκτες της Καβάλας επέλεξαν να περιμένουν τους αντιπάλους τους πίσω από τη γραμμή του κέντρου δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα μετόπισθεν.


Η πίεση της ΑΕΚ λοιπόν έφερε αποτέλεσμα στο 15’ με τον Γκέντσογλου να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα αλλά το γκολ του ορθώς ακυρώθηκε καθώς ήταν σε θέση οφσάιντ. Στον αντίποδα, χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα είναι πως η Καβάλα απείλησε για πρώτη φορά με τον Νικουλάε στο 25’ όταν το σουτ που επιχείρησε κατέληξε άουτ.
Μάλιστα στις περισσότερες επιθέσεις των φιλοξενουμένων η μπάλα περνούσε από τον Αμπντούν που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο Μανωλάς δεν αγωνιζόταν στη φυσική του θέση. Γι’ αυτό άλλωστε συχνά ο νεαρός μπακ των γηπεδούχων είχε βοήθειες από τους συμπαίκτες του στην αντιμετώπιση του αντιπάλου του με επιτυχημένο αποτέλεσμα συνήθως.


Με την ΑΕΚ λοιπόν να προσπαθεί να βρει διαδρόμους προς τα καρέ του Γκαλίνοβιτς και την Καβάλα να επιχειρεί να «χτυπήσει» με αντεπιθέσεις κύλησε το πρώτο 45λεπτο. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μια καλή ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ αλλά η κεφαλιά του Μανωλά στο 38’ πέρασε άουτ και οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν σχετικά εύκολα ανέπαφη την εστία τους. Έτσι, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Δημήτρης Θάνος, έστειλε τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια χωρίς να αλλάξει το 0-0.
Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος ο Δικέφαλος στην επανάληψη έφτασε πολύ πιο σύντομα κοντά στο γκολ όταν το σουτ του Μίτσελ στο 47’ σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Γκαλίνοβιτς. Οι δυο αντίπαλοι δεν άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκαν στα πρώτα 45λεπτά ενώ από το 53’ και μετά οι φιλοξενούμενοι αναγκάστηκαν να παίξουν με δέκα παίκτες καθώς ο Καρντόσο τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


Η αντίδραση του Χιμένεθ ήταν άμεση καθώς πέρασε στο ματς τον Γκερέιρο στη θέση του Μπερνς αλλάζοντας τη διάταξη της ομάδας του σε 4-4-2. Στο κέντρο ο Γκέντσογλου αγωνίστηκε στη βάση του ρόμβου με τους Μίτσελ, Λαγό στα πλάγια και τον πολιτογραφημένο Πολωνό σε ρόλο επιτελικού χαφ.
Παρά την αριθμητική της υπεροχή η ΑΕΚ δεν έβρισκε τον τρόπο να φτάσει στην εστία του Γκαλίνοβιτς και προσπαθούσε με σέντρες και στημένες φάσεις να απειλήσει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, 15 λεπτά περίπου μετά την αποβολή του Καρντόσο ο Χιμένεθ πέρασε στο παιχνίδι και τον Νάτσο Σκόκο αντικαθιστώντας τον Μπαχά που δεν κατάφερε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του.


Ο Αργεντινός λοιπόν «ανησύχησε» τον Γκαλίνοβιτς στο 73’ αλλά η μπάλα μετά την απευθείας εκτέλεση φάουλ πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του πορτιέρο των φιλοξενουμένων καταλήγοντας άουτ.


Η πίεση των «κιτρινόμαυρων» εντείνονταν αλλά η προτίμηση των παικτών του Χιμένεθ στις βαθιές μπαλιές δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στην άμυνα της Καβάλας. Μάλιστα ο Κάσπερτσακ είχε φροντίσει να ενισχύσει τα μετόπισθεν με διπλή ζώνη άμυνας σε ένα 4-4-1.
Τελικά μια βαθιά μπαλιά έδωσε τη λύση για τους γηπεδούχους καθώς ο Ρότζερ Γκερέιρο έκανε τη σέντρα στο 88’ και ο Σκόκο, έχοντας ξεφύγει από το μαρκάρισμα των Ντουγκλάο και Τόμασιτς, με κεφαλιά νίκησε τον Γκαλίνοβιτς ανοίγοντας το σκορ.

Με αυτό το γκολ ο Δικέφαλος πήρε μια νίκη σημαντική τόσο από βαθμολογική άποψη, καθώς διεύρυνε τη διαφορά από τους διώκτες του, όσο και από ψυχολογική με δεδομένο ότι ακολουθεί η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη (16/03) για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

ΑΕΚ-ΚΑΒΑΛΑ 1-0

Ο διαιτητής του αγώνα Θάνος (Γρεβενών) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Καρντόσο, Μανωλά, Γκέντσογλου, Ντουγκλάο, Μίτσελ και Σκόκο.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Νταντόμο, Νασούτι, Ματέος, Μανωλάς, Μίτσελ, Γκέντσογλου (62' Ντιόπ), Λαγός, Μπερνς (54' Γκερέιρο), Λυμπερόπουλος, Μπαχά (70' Σκόκο).

Καβάλα (Χένρικ Κάσπερτσακ): Γκαλίνοβιτς, Τόμασιτς, Πφέρτζελ (84' Σιόντης), Περεϊρίνια (46' Βουτσίτσεβιτς), Ρίος (74' Ντικρόκ), Νικουλάε, Καρντόσο, Χργκόβιτς, Ντουγκλάο, Ντιέ, Αμπντούν.

Με πληροφορίες από το οnsports.gr