ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η. Ζούρος: «Στόχος το μετάλλιο»

Η. Ζούρος: «Στόχος το μετάλλιο»
Υψηλούς στόχους έθεσε κατά την επίσημη παρουσίασή του στον πάγκο...

Υψηλούς στόχους έθεσε κατά την επίσημη παρουσίασή του στον πάγκο της εθνικής ομάδας ο Ηλίας Ζούρος.

Αν και η εκδήλωση άργησε λίγο να ξεκινήσει, στο πάνελ βρέθηκαν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Ηλίας Ζούρος, ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης και ο Γιώργος Κολοκυθάς, ενώ μετά προστέθηκε και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ο οποίος θα είναι βοηθός του Ζούρου.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος:«Η ελληνική Ομοσπονδία αισθάνεται μία χαρά που παρουσιάζει έναν προπονητή, ο οποίος βγήκε από την παραγωγή του ελληνικού μπάσκετ. Έχουμε ξανασυνεργαστεί. Είναι το μπάσκετ τρόπος ζωής για αυτόν. Είναι επαγγελματίας, αλλά δεν αποκτά δημοσιοϋπαλληλική σχέση με τον χώρο. Προσπαθεί συνέχεια να είναι κοντά και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ είναι και ο χορηγός του ελληνικού μπάσκετ, η Eurobank η οποία παρά την κρίση συνεχίζει να είναι κοντά μας».

Εν συνεχεία μίλησε ο νέος προπονητής της Εθνικής Ανδρών, ο Ηλίας Ζούρος: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τα καλά του λόγια και την Ομοσπονδία που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση. Είναι πολύ σημαντική θέση. Υπάρχουν ευθύνες, αλλά θέλουμε να την κρατήσουμε σε αυτό το επίπεδο και να την πάμε ακόμα πιο ψηλά. Η καλυτερη ομάδα στην Ελλάδα είναι η Εθνική. Είναι πάντα μία ομάδα η οποία κάνει το παν για να είναι η Ελλάδα ψηλά στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να μας αντιπροσωπεύει κάτι δυνατά έξω. Η εθνική ομάδα είναι η βιτρίνα. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Θέλουμε να έχουμε πολλούς παίκτες, να υπάρχει υγεία και από εκεί και πέρα ραντεβού το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς για το τεχνικό επιτελείο που θα τον πλαισιώσει: «Θα υπάρξει άλλο ένα άτομο που θα δουλέψει στο βίντεο και φυσικά όσοι υπήρχαν πριν σε όλες τις άλλες θέσεις».

Για τους πέντε μήνες μέχρι το Ευρωμπάσκετ: «Ξέρουμε ότι όλες οι ομάδες θα είναι ενισχυμένες. Βλέπω τους Λιθουανούς και τους Ισπανούς, όλοι θα είναι ενισχυμένοι. Θα πάμε με το καλύτερο δυνατό υλικό και θα παλέψουμε για να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται. Σημασία έχει η δική μας ομάδα, να είναι γεροί οι παίκτες μας. Από εμάς εξαρτάται τι θα κάνουμε. Υπάρχει ποιότητα. Το γνωρίζουμε δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, μην μπαίνουμε στη διαδικασία να φοβόμαστε. Η εθνική ομάδα έχει δείξει ότι φτάνει ή βρίσκεται κοντά στην κορυφή».

Για το αν θα μπουν κάποια νέα παιδιά στην ομάδα: «Παρακολουθώ όλους αυτούς τους παίκτες. Σίγουρα θα υπάρχουν νεαροί παίκτες στην προετοιμασία, θα δούμε και σε τι κατάσταση είναι. Όλα αυτά τα χρόνια η Εθνική έτσι πορεύτηκε. Υπήρχε μία μαγιά παικτών, αλλά σταδιακά μπολιαζόταν η Εθνική. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τους παίκτες, από τις Εθνικές και τις ομάδες. Υπάρχουν καλά ταλέντα χωρίς ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής. Ευελπιστούμε να είναι κάποιοι από αυτούς μαζί μας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις και τους μικρούς. Έχω όλα τα παιχνίδια των μικρών ηλικιών για να παρακολουθώ το τι γίνεται. Θα πρέπει να προσπαθήσουν κάποιοι παίκτες αυτοί που ξεχωρίζουν και εμείς να τους βάλουμε στη διαδικασία. Όπως λέμε πάντα παίρνεις πίσω ό,τι σου αξίζει. Να ξεκινήσουν να είναι μαζί μας και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν. Θέλουμε το αποτέλεσμα, θέλουμε και κάποια παιδιά να τα βγάλουμε και να τους δώσουμε το κίνητρο. Αν δεν υπάρξει κανένας από τη φουρνιά απογοητεύονται οι παρακάτω. Πρέπει να υπάρχει κίνητρο και δίψα».

Σχετικά με το στυλ μπάσκετ που θα παίξει η Εθνική: «Πρώτα πρέπει να δούμε το υλικό που θα έχουμε στα χέρια μας. Στη Λιθουανία και την Ισπανία το μπάσκετ είναι πιο γρήγορο, στην Ελλάδα όμως ξέρουν οι παίκτες να διαβάζουν καλύτερα τις καταστάσεις. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να είμαστε ένα κλικ πιο γρήγοροι. Οι παίκτες μας έχουν γνώση του μπάσκετ και καλύτερη εικόνα στο να διαβάζουν τις καταστάσεις. Η ταχύτητα μας λείπει λίγο. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλες ομάδες, όμως η Εθνική είναι κάτι παραπάνω. Και εμείς έχουμε πολλούς καλούς παίκτες. Στη Λιθουανία λένε ότι ο Κλέιζα τελικά θα παίξει. Θέλω να γυρίσει ο Βασιλόπουλος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς πάντα έδινε και την ψυχή του, χωρίς να θέλω να μειώσω άλλους παίκτες. Από εκεί και πέρα προχωράμε, δεν φοβόμαστε τίποτα. Εμείς με την απόδοσή μας θα κανονίσουμε που θα φτάσουμε. Παρακολουθώ όλους τους παίκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρέπει να έχουμε γνώση των πάντων, να ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Είναι ακόμα νωρίς, πρώτα να είναι γερά όλα τα παιδιά και να κάνουμε την καλύτερη επιλογή. Ξέρετε ότι πλέον είναι διαφορετικό τουρνουά, είναι πολύ μεγαλύτερο. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική η επιλογή για το τουρνουά».

Για την κλήρωση του Ευρωμπάσκετ: «Ξεκινώντας ο στόχος είναι να φτάσεις όσο ψηλότερα γίνεται. Ξεκινάς με έναν στόχο να φτάσεις να διεκδικήσεις το μετάλλιο. Όταν μπούμε στη διαδικασία να λέμε ότι ξεκινάμε να πάμε για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, δείχνουμε ότι δεν πιστεύουμε σε μας. Ξεκινάμε ότι θα πάμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο. Θέλουμε να είμαστε στον τελικό και μετά κοιτάς την πρόκριση και το κοιτάς μετά το τουρνουά. Ξεκινάμε πηγαίνοντας για κάποιο μετάλλιο. Όλοι οι αντίπαλοι είναι σοβαροί, δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας, όμως θα πρέπει να είμαστε καλοί και στα πιο εύκολα για να βρούμε ρυθμό».

Αν δημιουργούν έξτρα πίεση τα ολυμπιακά εισιτήρια: «Το μυαλό μου είναι λίγο διαφορετικό. Δεν θέλω και δεν μπορεί να μου βάλει κανείς καμία πίεση. Να είμαστε υγιείς και έτοιμοι. Πριν ξεκινήσουμε λέμε ότι θέλουμε να φτάσουμε ψηλά.Εγώ δεν μπορώ να κάνω κριτική. Σε ένα μεγάλο τουρνουά είναι φυσικό να κάνεις ένα μεγάλο ροτέισον παικτών. Ακόμα και ομάδες, σύλλογοι που έχουν πάρα πολλά παιχνίδια. Πρέπει να βάλουμε όλους τους παίκτες. Το θέμα είναι ο ρόλος που έχει ο κάθε παίκτης και πως τον αποδέχεται. Να είναι έτοιμοι όλοι οι παίκτες και η ομάδα να αποδώσει τα μέγιστα».

Παρέμβαση Βασιλακόπουλου σε αυτό το σημείο: «Πάμε για αυτούς τους αγώνες. Είναι μία κορυφαία εκδήλωση για την ήπειρό μας. Δέκα έως δώδεκα ομάδες διεκδικούν μετάλλιο. Πιο εύκολο να προκριθείς σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, παρά σε ευρωπαϊκό.

Η εθνική ομάδα είναι σημαία του ελληνικού μπάσκετ. Περήφανοι που έχουμε τέτοια Εθνική και μας έχει προσφέρει τόσα. Στόχος μας είναι να είμαστε στο βάθρο. Οι απαιτήσεις τεράστιες. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Ακόμα έχουμε πολλούς μήνες μέχρι το γεγονός. Είναι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και δεν είναι διαδικασία πρόκρισης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι όλοι θα είναι παρόντες».

Για το μοντέλο του part time προπονητή: «Και ο Γιαννάκης ήταν part time και ο Καζλάουσκας το ίδιο. Μας έλεγαν ότι είναι αγύμναστος ο προπονητής, τώρα θα μας λένε ότι είναι part time».

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος υπογράμμισε: «Έχω δουλέψει τα τελευταία έξι χρόνια ως βοηθός κοντά σε πολύ καλούς προπονητές. Ο ρόλος μου θα καθοριστεί από τον προπονητή».

Στο τέλος της παρουσίασης, ο πρόεδρος της ΕΟΚ ζήτησε από όλους στήριξη στην ομάδα για να πάει καλά.

Πηγή: onsports.gr