ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Διατηρείται το «μονοπώλιο» του ΟΠΑΠ με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Διατηρείται το «μονοπώλιο» του ΟΠΑΠ με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Διατηρείται το "μονοπώλιο" του ΟΠΑΠ στη χώρα μας και με τη… βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Βάσει αυτού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε σχετικές προσφυγές ξένων εταιρειών που ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη αιτημάτων που είχαν υποβάλλει από το 2004 έως το 2007 για τη χορήγηση από τις ελληνικές αρχές άδειας παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων την οποία ήδη διέθεταν στο εξωτερικό.

Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι η ισχύουσα τότε ελληνική νομοθεσία που έδινε αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ προσέκρουε στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων άσκησε παρέμβαση η ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέστειλε το 2010 προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που άφησε στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου.

Έτσι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι νόμοι 4002/2011, 4038/2012 και 4141/2013 διατηρώντας το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ θέτουν πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο που είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αιτήσεις των εταιρειών πρέπει επομένως να απορριφθούν ως αλυσιτελής γιατί η τυχόν ακύρωση των σιωπηρών απορρίψεων δεν θα τις ωφελούσε αφού δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους μετά την εισαγωγή των νεώτερων και συμβατών με ενωσιακό δίκαιο νομοθετικών ρυθμίσεων.

Στην απόφαση τονίζεται επίσης η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.