ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Επώνυμοι που «έπαιζαν» με την τύχη τους

Επώνυμοι που «έπαιζαν» με την τύχη τους

Μπορεί να ήταν σπουδαίοι, μπορεί επίσης να μην είχαν τίποτα κοινό μεταξύ τους αλλά οι σημαντικοί άνδρες που ακολουθούν είχαν μία κοινή αδυναμία...Τα τυχερά παιχνίδια.

Της Μίκας Χατζηδάκη

Ο κόσμος τους γνωρίζει για το έργο τους και τα επιτεύγματά τους, όμως λίγοι γνωρίζουν πως η ιδιοφυΐα και το ταλέντο τους δεν μπόρεσαν να τους σταματήσουν από το πάθος τους.

Ντοστογιέφσκι

do

Ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, εκτός από κορυφαίος Ρώσος ψυχογράφος, ήταν και λάτρης των τυχερών παιχνιδιών. Τα δύο διάσημα έργα του: Έγκλημα και Τιμωρία και ο Τζογαδόρος, σκιαγραφούν τις προσωπικές του εμπειρίες.

Κλοντ Μονέ

mone

Ο διάσημος ιμπρεσιονιστής χρησιμοποίησε τα κέρδη του από ένα τυχερό λαχνό για να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Το 1891 κέρδισε περίπου 13.000 δολάρια και κάπου εκεί άλλαξε η ζωή του αλλά και η ιστορία της τέχνης. Ίσως αν δεν είχε παίξει τότε, ο κόσμος να είχε έναν καλλιτέχνη λιγότερο… Μην ξεχνάτε πως τα έργα του συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες δημιουργίες του κόσμου!

Ζερόμ Καρντάν

zero

Ο επιστήμονας Ζερόν Καρντάν, ήταν μαθηματικός, γιατρός και... λάτρης των τυχερών παιχνιδιών. Έκανε σημαντικές ανακαλύψεις όπως: Την κλειδαριά με συνδυασμό, τον αναρτήρα και τον καρδάνειο άξονα που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα ακόμα και σήμερα. Στο βιβλίο του Liber de ludo aleae (Book on Games of Chance) βρίσκουμε το πρώτο σύστημα πιθανοτήτων και ένα κεφάλαιο με αποτελεσματικές μεθόδους «κλεψιάς».

Ρενέ Ντεσάντ

rene

Ένας ακόμα σημαντικός επιστήμονας και φιλόσοφος που απολάμβανε τον τζόγο. Έζησε από το 1596 έως το 1650. Ο Ντεσάντ ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα τυχερά παιχνίδια μετά τη Νομική Σχολή και το Στρατό, αλλά αυτή η επιλογή δεν κράτησε για πολύ. Συνέχισε όμως να παίζει για όλη του τη ζωή.

Μάθιου Γουέμπ

mathiou

Το 1875 ο Γουέμπ πέρασε στην ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε την Μάγχη κολυμπώντας. Η Βρετανία τον ανακήρυξε ήρωα! Ο ίδιος αμέσως μετά, έβαλε στοίχημα ότι θα καταφέρει να κολυμπήσει τον Νιαγάρα, από την ακτή του Καναδά έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ταξίδι αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο του καθώς οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και η σορός του εντοπίστηκες μήνες μετά. Το ποσό του στοιχήματος: 2.000 δολάρια.

Σπουδαίοι άνδρες με ένα μεγάλο πάθος. Την έλξη στην τύχη και τα τυχερά παιχνίδια. Έμειναν στην ιστορία για το λαμπρό μυαλό τους, εκεί ακριβώς που κρυβόταν και η ανίκητη επιθυμία τους για «παιχνίδι».