ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δε σταματούν πουθενά: Θέλουν ομάδα τους στο Champions League οι Σαουδάραβες!

Δε σταματούν πουθενά: Θέλουν ομάδα τους στο Champions League οι Σαουδάραβες!

Πώς θα σας φαινόταν η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης να έχει ομάδα απ’ τη Σαουδική Αραβία; Κι όμως απ’ το 2024-25 μπορεί να είναι πραγματικότητα.

Η επιθετική είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο, είναι ξεκάθαρη πλέον. Ξοδεύοντας τεράστια ποσά προσελκύουν ποδοσφαιριστές, προπονητές και γενικά επαγγελματίες του αθλήματος, για να έχουν το καλύτερο δυνατόν προϊόν στη χώρα τους. Αλλάζοντας τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Πρόκειται φυσικά για κρατική απόφαση, καθώς τα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται προέρχονται απ’ τον ίδιο τον βασιλιά ή τον διάδοχο του θρόνου. Το επόμενο βήμα για τους Σαουδάραβες, είναι να συμμετέχουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Έχοντας μία ομάδα που θα παίζει στο Champions League, όσο… τρελό κι αν ακούγεται αυτό.

Όπως αναφέρουν στο εξωτερικό όλο και περισσότερο, η απόφαση που έχει ληφθεί στη Σαουδική Αραβία, είναι να «τρέξουν» επαφές με την UEFA. Πληρώνοντας τεράστια ποσά τα οποία θα καθιστούν τη χώρα ως τον βασικό χορηγό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον πλανήτη. Αντάλλαγμα; Η wild card για μία ομάδα της Σαουδικής Αραβίας κάθε χρόνο.

Το σχέδιο αυτό θέλουν να εφαρμοστεί από το 2024-25, όταν και θα αυξηθούν οι ομάδες του Champions League. Το κλαμπ που θα αγωνίζεται θα είναι η πρωταθλήτρια ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Δηλαδή μία απ’ τις τέσσερις που ελέγχονται απ’ τη Βασιλική οικογένεια. Αυτές είναι η Αλ-Νασρ, η Αλ-Ιτιχάντ, η Αλ-Χιλάλ και η Αλ-Αχλί.

Η πρόταση των Σαουδαράβων, πέρα απ’ τα προφανή οικονομικά κίνητρα που θα δώσει στην UEFA, θεωρούν πως θα λειτουργήσει ως win-win για τις δύο πλευρές. Απ’ τη μία η χώρα της Ασίας θα μπορέσει να μπει στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο του πλανήτη, ενώ η Ευρώπη θα μπορεί να έχει ξανά κάποια απ’ τα μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών που χάθηκαν απ’ τα γήπεδά της, λόγω της μεταγραφής τους στη Σαουδική Αραβία.

Ο… αστερίσκος σε όλα αυτά, είναι η βασική σκέψη που κρύβεται πίσω απ’ το πλάνο αυτό. Η βασιλική οικογένεια ξέρει πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, θα είναι πολύ ευκολότερο να πείθουν παίκτες να αφήσουν την Ευρώπη, καθώς θα μπορούν να συναγωνιστούν στο Champions League και ταυτόχρονα να πάρουν… καράβια με εκατομμύρια. Θεωρούν δηλαδή πως αν μπορούσε να ισχύσει ένα τέτοιο πλάνο, ο Εμπαπέ δε θα απαντούσε αρνητικά στα 700 εκ. ευρώ που του πρότειναν.