ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόπα Άφρικα: Τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες μετά τη νίκη της Γουινέας επί της Γκάμπια

Κόπα Άφρικα: Τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες μετά τη νίκη της Γουινέας επί της Γκάμπια
SCREENSHOT - VIDEO

Κόπα Άφρικα: Τραγωδία με έξι νεκρούς και 15 τραυματίες στη Γουινέα, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για τη νίκη της εθνικής ομάδας με 1-0 επί της Γκάμπια.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γουινέα γιορτάζοντας τη νίκη της χώρας επί της Γκάμπια στο Κόπα Άφρικα.

Η νίκη με 1-0 στο τουρνουά, που φιλοξενείται στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού, ήταν μόλις η τρίτη της νίκη στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής την τελευταία δεκαετία και της έδωσε ελπίδες πρόκρισης στα νοκ άουτ της διοργάνωσης.

Η νίκη πυροδότησε άγριες σκηνές πίσω στην πατρίδα τους, καθώς οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, αλλά και άλλες πόλεις το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Agence France Presse, πολλοί κάθισαν στα καπό των αυτοκινήτων καθώς έκαναν γύρους στην πόλη.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γουινέας επιβεβαίωσε τους θανάτους, μαζί με έναν αριθμό τραυματιών. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δύο οχήματα που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα συγκρούστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρώην σταρ της Γουινέας, Πασκάλ Φεϊντούνο ζήτησε ηρεμία μέσω του BBC. «Έχω ένα μήνυμα να στείλω στους άνδρες και τις γυναίκες της Γουινέας. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε κάτι στο Κύπελλο Εθνών, αλλά μάθαμε κάτι που θα μας αποσταθεροποιήσει. Μάθαμε ότι υπήρχαν θάνατοι μετά τη νίκη εναντίον της Γκάμπια. Θέλουμε να σταματήσει αυτό γιατί είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα χρώματα της χώρας.

Όλα πάνε καλά για εμάς αυτή τη στιγμή, γι' αυτό υποστηρίξτε τη χώρα, αλλά μην κάνετε τίποτα για να σκοτώσετε ο ένας τον άλλον ή τον εαυτό σας. Μείνε ήρεμοi. Ευχαριστώ».

Ένας εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γουινέας πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι οπαδοί μας και το κοινό να γιορτάζουν με πολύ μετρημένο τρόπο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, γιατί ο στόχος του ποδοσφαίρου είναι να φέρει χαρά. Δεν θέλουμε να θρηνούμε θανάτους, γι' αυτό καλούμε όλους να γιορτάσουν αλλά να φροντίσουν τον εαυτό τους για να μην πάθουν τίποτα.

Η Γουινέα είναι μια χώρα όπου οι άνθρωποι είναι πολύ, πολύ παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο και βιώνουν το ποδόσφαιρο όπως πουθενά αλλού στον κόσμο».

Η νίκη της Γουινέας ήταν δραματική, με τον Αγκιμπού Καμαρά του Ατρομήτου να πετυχάινει το νικητήριο γκολ. Ανέβασε την ομάδα του στη δεύτερη θέση του Γ' Ομίλου με τέσσερις βαθμούς, δύο πίσω από την κάτοχο του τίτλου Σενεγάλη και τρεις μπροστά από το Καμερούν που βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι δύο πρώτοι θα προκριθούν αυτόματα στα νοκ άουτ του Κόπα Άφρικα και η τρίτη ομάδα μπορεί επίσης να προχωρήσει.

Η Γουινέα θα παίξει το επόμενο παιχνίδι την Τρίτη (23/1), όταν θα αντιμετωπίσει τη Σενεγάλη στο Γιαμουσούκρο για τον τελευταίο αγώνα των ομίλων.

Σχετικές ειδήσεις