ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

2023-24: Η σεζόν του ποδοσφαιρικού BRexit από την Ευρώπη

2023-24: Η σεζόν του ποδοσφαιρικού BRexit από την Ευρώπη

Από τις 12 ομάδες των ημιτελικών στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, μόλις η μία ήταν Αγγλική (Άστον Βίλα) – Χωρίς εκπρόσωπο η Premier League στους ευρωπαϊκούς τελικούς!

Η σεζόν για το αγγλικό ποδόσφαιρο οδηγήθηκε σε απόλυτη πανωλεθρία. Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, το πλέον διαφημισμένο και προσελκύει τους μεγαλύτερους χορηγούς και φυσικά τους κορυφαίους παίκτες/προπονητές. Όμως αυτά δεν αρκούν για να έρθουν οι επιτυχίες. Ειδικά όταν τα πολλά λεφτά έχουν μπερδέψει τους συλλόγους του νησιού.

Champions League, Europa League και Conference League είναι οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Την περασμένη σεζόν οι αγγλικές ομάδες είχαν κατακτήσει τις δύο απ’ τις τρεις (Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ Champions League και Conference League αντίστοιχα). Το 2023-24 όμως, θυμίζει έντονα σεζόν BRexit! Τα κλαμπ της Αγγλίας απέτυχαν παταγωδώς σε όλες τις διοργανώσεις.

Από τις 12 ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά των τριών διοργανώσεων, μόνο η Άστον Βίλα ήταν απ’ την Αγγλία κι αυτή στο Conference League. Φυσικά εκεί τη «διέλυσε» ο Ολυμπιακός με συνολικό σκορ 6-2 και την πέταξε εκτός τελικού. Κανένα άλλο κλαμπ απ’ την Αγγλία δεν κατάφερε να φτάσει έστω στην τετράδα Champions ή Europa League.

3 Γερμανικές, 3 Ιταλικές, 2 Γαλλικές κι από 1 Ισπανική, Ελληνική και Βέλγικη συνέθεσαν τις τετράδες, συν φυσικά την Άστον Βίλα. Όσο για τους τελικούς, εκεί προκρίθηκαν 2 Γερμανικές ομάδες, 2 Ιταλικές, 1 Ισπανική και 1 Ελληνική ασφαλώς με τον Ολυμπιακό.

Η πορεία των Άγγλων σταμάτησε στους «8» του Champions League όπου αποκλείστηκαν Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ. Στο Europa League στα προημιτελικά τελείωσε η διαδρομή για Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ, ενώ στο Conference League η Άστον Βίλα έφτασε στα ημιτελικά όντας η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για το 2023-24.

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει έντονος προβληματισμός στο νησί με αυτές τις κάκιστες παρουσίες των αγγλικών κλαμπ. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο κι αιτία είναι η αντίληψη πως η Premier League πρέπει να είναι σημαντικότερη από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κάτι που πιστοποιείται γι’ αυτούς από τα έσοδα που φέρνει η επιτυχία εκεί ή έστω η συμμετοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε νεοφώτιστος (ομάδες που κερδίζουν την άνοδο από την Championship στην Premier League) παίρνει περίπου 200 εκατ. ευρώ! Ποσό που δεν συγκεντρώνει ακόμη και η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League, παρότι κι εκεί τα ποσά είναι μεγάλα.

Γι’ αυτό ουσιαστικά κι ας μην είναι κάτι επίσημο ή αν δεν γίνεται επίτηδες, το βάρος πέφτει στο εγχώριο πρωτάθλημα. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε ποδοσφαιρικό BRexit όπως φάνηκε τη φετινή σεζόν.