ΣΠΟΡ

Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε η Ολυμπιονίκης, Αλεξάνδρα Χερασιμένια

Αλεξάνδρα Χερασιμένια
AP Photo/Michael Sohn

Λευκορωσία: Δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε την Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Χερασιμένια, για «δημιουργία εξτρεμιστικής δομής».

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων Viasna, αναφέρει επίσης ότι η 36χρονη κρίθηκε ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Πριν δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Χερασιμένια ήταν μια από τις αθλήτριες κι αθλητές της χώρας που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, ζητώντας «ελεύθερες εκλογές».

Η «ασημένια» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και «χάλκινη» σε εκείνους του 2016 ίδρυσε το Λευκορωσικό Ίδρυμα για την Αθλητική Αλληλεγγύη (BSSF), μια οργάνωση που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους αθλητές της χώρας που διώκονται από τις αρχές. Το συγκεκριμένο Ίδρυμα θεωρήθηκε από το δικαστήριο του Μινσκ ως «εξτρεμιστική δομή».

Η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον υγρό στίβο το 2019 και σήμερα ζει αυτοεξόριστη, πούλησε, τον Απρίλιο του 2021, σε δημοπρασία, το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012, αντί 13.500 ευρώ, για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.

Σε άλλη ανακοίνωση το Viasna γνωστοποίησε ότι ο συνδικαλιστής, ο Αλεξάντερ Γιάροτσουκ, καταδικάστηκε σήμερα (26/12) σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «διατάραξη της τάξης» το 2020.