Champs: Η ομάδα μπάσκετ του Χολαργού που αγκαλιάζει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΣΠΟΡ

Champs: Η ομάδα μπάσκετ του Χολαργού που αγκαλιάζει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Η ομάδα του Χολαργού στο μπάσκετ Holargos BC εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργήσει τμήμα εκμάθησης μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, ηρεμούν και ανυπομονούν να έρχονται να παίζουν. Οι προπονήσεις γίνονται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη έμπειρων και καταξιωμένων ειδικών του χώρου της Φυσικής και Ειδικής Αγωγής. Είναι μια αφιλοκερδής δράση που στόχο έχει να σταθεί δίπλα στους πρωταθλητές της ζωής.

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Χολαργού Holargos BC δημιούργησε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία δίνοντας έναυσμα στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να ενασχοληθούν με το μπάσκετ. Η ομάδα έχοντας αφουγκραστεί την ανάγκη των παιδιών αυτών για συμμετοχή στον ομαδικό αθλητισμό αποφάσισε το 2020 να δημιουργήσει τμήματα, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στα αθλητικά σωματεία.

Έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο της Φυσικής και Ειδικής Αγωγής βοηθούν στην ομαλότερη ένταξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών με αυτισμό στην Ελληνική Κοινωνία, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία Κοινωνικής Ευθύνης.

Η ομάδα αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της Φυσικής και Ειδικής Αγωγής. Διαθέτει συνολικά πέντε προπονητές καλαθοσφαίρισης, τρεις ψυχολόγους, έναν γιατρό, έναν φυσικοθεραπευτή, έναν εργοθεραπευτή και έναν διατροφολόγο.

Η ομάδα ονομάστηκε Champs, από τη λέξη Champions που σημαίνει πρωταθλητές αφού όλα τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού είναι πρωταθλητές ζωής.

Ο μεγαλύτερος στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί το ιδεώδες «Αθλητισμός για όλους», αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Μέσα από την ομάδα Champs προπονητές και γιατροί θέλουν να κατακερματίσουν την περιθωριοποίηση που νιώθουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους, να εξοικειωθούν οι μικροί ήρωες με τον ομαδικό αθλητισμό και ειδικότερα με το μπάσκετ, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους μέσα από την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας και τέλος να ενισχυθούν οι κοινωνικές δεξιότητές τους.

Φυσικά οι Champs δεν θα μπορούσαν να μείνουν απλά στις Σαββατιάτικες συναντήσεις τους στο γήπεδο. Στο πλαίσιο του προγράμματος Basket4All υπάρχει πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας και πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αθλητών και των γονέων της Ακαδημίας. Η ομάδα διοργανώνει τουρνουά 3 επί 3 αλλά και αθλητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή αθλητών της Ακαδημίας και των Champs. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στον ετήσιο αγώνα δρόμου «Run for Autism Awareness».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού, εκεί που προπονούνται κάθε Σάββατο σε τρία τμήματα οι μικροί πρωταθλητές και συνομίλησε με τους προπονητές, τον πρόεδρο, τη ψυχολόγο των Champs αλλά και γονέα που μοιράστηκε μαζί μας τη χαρά του για την εμπειρία του γιου του στο μπάσκετ.

Συγκίνηση και χαρά για τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους χαρούμενα πριν και μετά το μπάσκετ

Ο γονέας ενός μικρού αγοριού μιλώντας στην κάμερα εκμυστηρεύθηκε ότι το παιδί του βρήκε μια ομάδα που αγκαλιάζει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι μεγάλη χαρά για έναν γονέα να βλέπει το παιδί του να ανυπομονεί να έρθει προπόνηση και να χαίρεται αλλά και να εκφράζει την ικανοποίησή του με την ολοκλήρωση της προπόνησης. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε «πριν την προπόνηση χτυπάει παλαμάκια, όταν τελειώνει είναι χαρούμενος και ήρεμος».

Όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια ευκαιρία να απολαύσουν το μπάσκετ

Ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος είναι ένας από τους προπονητές των Champs. Μας μίλησε για την αγάπη του για αυτό που κάνει και περιέγραψε ότι στόχος είναι όλα τα παιδιά να μπορούν να απολαύσουν το μπάσκετ. Για τον Θοδωρή η πρώτη χρονιά ήταν μια πρόκληση ενώ περιέγραψε δύσκολες και συγκινητικές στιγμές τα τρία χρόνια που προπονεί τους μικρούς πρωταθλητές.

Το μπάσκετ αποτελεί το όχημα για να βοηθήσουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Μιλώντας με τον Νίκο Λινοξυλάκη, εμπνευστή της ιδέας δημιουργίας των Champs και προπονητή καταλάβαμε ότι όταν κάτι το θέλεις πολύ και το αγαπάς μπορεί να γίνει πράξη. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr αποκάλυψε ότι η έμπνευση ήρθε μέσα από την εκγύμναση των παιδιών στα σχολεία. Όλο το επιτελείο προσπαθεί να κάνει βήματα συνεχώς και πάντα έχοντας πολύ καλή οργάνωση, συνεννόηση και προγραμματισμό. Για τους προπονητές και τους ιατρούς το μπάσκετ δεν είναι απλά το άθλημα αλλά το όχημα για να βοηθήσουν όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Η απόφαση που πάρθηκε από την πρώτη στιγμή - Οι γονείς δεν πληρώνουν τις προπονήσεις των παιδιών

Ο Φώτης Τσώνης, ο πρόεδρος της ομάδας Holargos BC δεν μπορούσε να κρύψει την αγάπη του για το μπάσκετ, τονίζοντας ότι η αγάπη αυτή για το άθλημα τους έκανε να ανοίξουν την κοινωνική πολιτική της ομάδας. Όπως μας είπε «υπήρχε πολλή διάθεση για τη δημιουργία της ομάδας».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα παιδί δεν πληρώνει συμμετοχή για να είναι στους Champs και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου. Οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, πληρώνουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οι γονείς των άλλων παιδιών. Τα έξοδα για έναν γονιό με παιδί με αυτισμό είναι διπλά ακόμα και τριπλά οπότε η απόφαση ήταν μια…. Ποτέ κανένας γονέας να μην πληρώσει τις προπονήσεις.

Η πρόοδος των παιδιών μέσα στα τρία χρόνια συμμετοχής στο Champs

Η Φανή Ροΐδου είναι η ψυχολόγος και προπονήτρια στους Champs. Ο ρόλος της είναι να βλέπει τα χαρτιά του κάθε παιδιού που έρχεται στην ομάδα, να συζητάει με τους γονείς και το παιδί και να το εντάσσει σε τμήμα ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Όπως περιέγραψε η Φανή στην κάμερα του Newsbomb.gr κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα και αντιδράει διαφορετικά αναλόγως τον περιβάλλοντα χώρο και την υπάρχουσα κατάσταση, επομένως σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες σε μία προπόνηση αλλά υπάρχουν και λύσεις. Φυσικά τόσο η ίδια ως ψυχολόγος όσο και όλοι οι προπονητές προσπαθούν πάντα να δίνουν feedback στους γονείς για το πώς έχει πάει η προπόνηση αλλά και εκείνοι θέλουν να ενημερώνονται για την εβδομάδα που είχε το παιδί πριν έρθει προπόνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόοδος ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού μέσα στα τρία χρόνια προπόνησης στο Champs είναι σημαντική και φαίνεται η διαφορά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και την χαρά και την ηρεμία που εκπέμπουν.

Φώτης Τσώνης - Πρόεδρος Holargos BC
Φανή Ροϊδου: Ψυχολόγος και προπονήτρια των Champs
Νίκος Λινοξυλάκης - Προπονητής και εμπνευστής των ChampsNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Δείτε όλη τη συνέντευξη:


Διαβάστε επίσης

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Το ευρωπαϊκό βραβείο, η πιο αστεία στιγμή σε δελτίο και η κλιματική κρίση

Ο Κώστας και η Ραφαέλα μιλούν ανοιχτά στο Newsbomb.gr για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία

Αθλητές ποδηλασίας χωρίς προπονητικό κέντρο - Η ελλιπής ενημέρωση και τα προβλήματα της ΕΟΠ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ