ΣΠΟΡ

Ιαπωνία: Πέθανε ο Ακεμπόνο - Ήταν ο πρώτος γεννημένος στο εξωτερικό μεγάλος πρωταθλητής του σούμο

Ιαπωνία: Πέθανε ο Ακεμπόνο - Ήταν ο πρώτος γεννημένος στο εξωτερικό μεγάλος πρωταθλητής του σούμο
O Τάρο Ακεμπόνο (δεξιά στη φωτ.)
AΠΕ - ΜΠΕ

Ένας από τους μεγάλους σταρ του σούμο, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαβάη και έκανε αργότερα καριέρα και στο wrestling, πέθανε σε ηλικία 54 ετών.

Ο Τάρο Ακεμπόνο, ένας γεννημένος στη Χαβάη παλαιστής του σούμο, που έγινε ο πρώτος μη Ιάπωνας μεγάλος πρωταθλητής (σ.σ. «γιοκοζούνα»), πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Νικητής 11 πρωταθλημάτων -ο 10ος με τα περισσότερα στη σύγχρονη ιστορία του σούμο-, ο Ακεμπόνο ήταν σωματικά επιβλητικός στα 2,03 μέτρα ύψος και τα 233 κιλά. Το στυλ πάλης του βασιζόταν στο τεράστιο μέγεθός του που χρησιμοποιούσε για να πετάξει τους αντιπάλους του έξω από το ρινγκ.

Γεννημένος στη Χαβάη ως Τσαντ Τζορτζ Χααχίο Ρόουαν, ήταν στο κολέγιο παίκτης του μπάσκετ και στρατολογήθηκε από τον επικεφαλής ενός ιαπωνικού «στάβλου» σούμο, ο οποίος ήταν επίσης Χαβανέζος.

Έκανε την είσοδό του στον κόσμο του σούμο το 1988 και ανέβηκε στο κορυφαίο επίπεδο του γιοκοζούνα τον Ιανουάριο του 1993, καθώς έγινε τότε ο 64ος γιοκοζούνα του σύγχρονου σούμο. Αργότερα έγινε Ιάπωνας πολίτης και πήρε το όνομα Τάρο Ακεμπόνο.

Ως ξένος, ακολούθησε τα βήματα του ακόμα μεγαλύτερου παλαιστή Κονισίκι, ο οποίος ήταν επίσης από τη Χαβάη και ήταν δίπλα στον επίσης γιοκοζούνα Μουσασιμάρου, ο οποίος καταγόταν από την Αμερικανική Σαμόα.

akebono-jordan.jpg
Ο Ακεμπόνο με τον Κονισίκι και τον Μάικλ Τζόρνταν

Μετά το τέλος της καριέρα του στο σούμο το 2001, ο Ακεμπόνο εμφανιζόταν τακτικά στην ιαπωνική τηλεόραση, ενώ έκανε καριέρα και στο επαγγελματικό wrestling στις ΗΠΑ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη Πανίσχυρε Ακεμπόνο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Σαμόα Τζο, ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής της αμερικανικής AEW pro wrestling. «Ήσουν η επιτομή ενός Γιοκοζούνα, ταυτόχρονα πολεμιστής και τζέντλεμαν. Α χούι χου (σ.σ. εις το επανειδείν)».

Ο Ακεμπόνο αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, μια κόρη και δύο γιούς.

Σχετικές ειδήσεις